Cezayir'de göçmen merkezlerinde tutulan Afrikalı mültecilerin yaşam koşulları ilk kez görüntülendi: Ahırda yaşıyoruz, uyuyamıyoruz

Cezayir'in kuzeydoğusundaki Vehran'da, Avrupa'ya gitmek isterken yakalanıp göçmen merkezlerine götürülen mülteciler, yaşam koşulları nedeniyle video çekip sosyal medyada paylaştı. 50'ye yakın mültecinin Kovid-19'a rağmen aynı salonda kaldığı görüldü

"Mülteci olduğumuz doğru, ancak bizim de bazı haklarımız var. Uyuduğumuz yere bakın! Uyuyamıyoruz. Koronavirüs yayılıyor. Bakın Cezayir'de nasıl yaşıyoruz"

Bu sözler, Avrupa ve Cezayir'de çalışma hayaliyle yola çıkıp yakalanan ve diğer mültecilerle göçmen merkezine yerleştirilen Afrikalı bir mülteciye ait.

Deniz yoluyla Avrupa'ya iltica etmek isterken yakalanan 50'ye yakın mülteci, aynı bina ve salonda oturdukları halılarda uyumak zorunda kalıyor.

22.jpg
France24 ekibine gizlice gönderilen fotoğraflarda mültecilerin tutulduğu yer götülüyor / Fotoğraf: Twitter

 

"Günde bir öğün yemek veriyorlar"

Merkezde yaşadığı zorluklardan bahseden mültecilerden biri, şunları söylüyor:

"Jandarmalar kelepçelerimi takıp beni kamyona bindirdiğinde malzemelerimi almaya gidiyordum. Merkezde günde bir kez yiyebileceğimiz kadar yemek var. Tuvaletler kirli ve idrar kokusu alıyoruz. Aramızda hastalar var. Nijer'e sınır dışı edileceğimizi söylediler. Cezayir'de çalışmak için geldim ama burada ne pasaportum ne de ikametgahım var. Bir ahırda yaşıyorum"

Dışarı çıkmaları, iletişim kurmaları yasak

İnternette dolaşan fotoğraflarda, Vehran'da tutuklanan mülteciler görülüyor. Tutuklanan göçmenler, çölün ortasında Nijer sınırına otobüs veya kamyonla götürülmeden önce gözaltı merkezlerine yerleştirilyor.

Sekiz yıldır Cezayir'de yaşayan "Jack" takma adlı Kamerunlu bir mülteci, şöyle anlatıyor:

"7 Ekim'de polis, Vehran'daki evime baskın düzenledi. Ancak arkadaşlarımın ve benim kimlik belgelerim vardı. Bizi kendi halimizde bıraktılar. Ancak evrakları olmayan komşumun evine girdiler. Kimliğini araması için zaman tanımadan götürdüler. Komşum şu an çölde (sınırda). Kimlik belgeniz olsun veya olmasın, bazen polis için fark etmiyor.

Kamerunlular, Malililer ve diğer ülkeler için menşei ülkeye sınır dışı edilme diye bir şey yok. Yetkililerin insanları sadece çöle götürüyor. Ancak neden Nijer'e sınır dışı ediyorlar. Neden kendi ülkemize göndermiyorlar. Biz burada, Cezayir'de hayatımız ve işlerimiz var. Bir de mülteciler Cezayir kentlerine ulaşmak için kaçakçılara yüksek miktarda paralar veriyor"

Uyruğunu belirtmeyen bir başka mülteci Sufyan, Vehran'daki mülteci merkezinin içinden France24 gazetesinin editör ekibiyle iletişime geçmeyi başardı. Birkaç gün sonra Cezayir-Nijer sınırına götürüldü ve çöldeki mültecilerin durumunu gösteren birçok video klip gönderdi. Sufyan, Vehran'a dönmek için yiyeceği ve parası olmadan Tamanraset'te bulunduğunu söylüyor.

333.jpg
İnsan hakları örgütlerinin çektiği fotoğrafta, Nijer'e sınır dışı edilmek üzere çölde bekletilen mülteciler görülüyor / Fotoğraf: Twitter

 

Cezayir 2016'dan beri aynı uygulamayı yapıyor

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) 9 Ekim'de yayınladığı raporda, Cezayir hükümetinin mültecileri Vehran, Telmesan, Belide, Bou Mardas, Tipaza, Zaralda, Saif ve Annaba'daki merkezlerde tuttuğu belirtildi. Göçmenlerin evlerinde, sokaklarda veya iş yerlerinde kalmaya zorlandığı kaydedildi.

HRW, eylül ayı başından bu yana Cezayir'in 20 farklı milletten 430'u çocuk, 240'ı kadın olmak üzere 3 bin 400'den fazla göçmeni Nijer'e sınır dışı ettiğini aktardı.

Örgüte göre bu yıl, yarısından fazlası Nijer asıllı olan 16 binden fazla mülteci deport edildi.

Cezayir İnsan Hakları Savunma Örgütü (LADD) aktivisti Fuad Hasan, sınır dışı operasyonlarının 2019 yılındaki halk hareketlenmeleri ve 2020 yılındaki Kovid-19 salgını nedeniyle yavaşladığını doğruluyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Kimse hükümete tepki gösteremiyor"

Fuad, bu operasyonların genel bir kayıtsızlık atmosferinde gerçekleşmesinden endişe duyuyor:

"2018'de STK'lar duruma tepki gösterip "süpürme operasyonlarına" karşı çıkabiliyordu. Bu durum şu an tam tersi. Kimse tepki gösteremiyor"

Çölde göçmenlere yardım sağlayan AlarmPhone Sahara örgütünün irtibat ve halkla ilişkiler sorumlusu Muhtar Dan Day, bir kısmı çölde kaybolan göçmenler için bu tehcir riskine karşı da uyarıda bulunuyor:

"Bazıları sınır dışı edilmeyi reddediyor ve Cezayir'e dönmeye çalışıyor. Her iki durumda da bazen insanlar kayboluyor. Bu yüzden teftiş turları yapıyoruz. Ocak ayında Asamaka'da bir göçmenin mezarını gördüm. Ölüm tarihini bilmiyoruz. Çölde kaybolduktan sonra ölenlerin istatistiklerini elde etmek imkansız"

Cezayir ve Nijer, 2014'te mültecilerin sınır dışı edilmesine yönelik anlaşma imzaladı. Ancak Cezayir, bu süre zarfında birçok farklı milletten mülteci gruplarını Nijer'e deport etmek istedi. Nijer, 2018'de Cezayir'den kendi yerlisi olmayanları sınır etmesini durdurmasını talep etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU