Bill Gates: En büyük iklim sorunu inşaatlar

Microsoft’un kurucusu, “Önemli düzeyde emisyon içermeyen çimento üretme yöntemine sahip değiliz” diyor

Gates'in iklim değişikliğiyle mücadeleyi konu alan kitabı Şubat 2021’de yayımlanacak (Reuters)

Bill Gates, binaların iklim krizinin en zorlu inovasyon sorunu olacağını söyledi.

Microsoft’un kurucusu, bu öngörüyü geçen haftaki GeekWire Zirvesi’nde düzenlenen “gayrı resmi söyleşi” sırasında dile getirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji projelerini ve elektrikli araçlara geçişi desteklese de, Gates aşılması gereken önemli güçlükleriden birinin de yeni binaların inşasıyla çimento ve çelik üretiminden kaynaklanan emisyonlar olduğuna inanıyor.

Gates, “Önemli düzeyde emisyon içermeyen çimento üretme yöntemine sahip değiliz” dedi.

İnşaat malzemelerinin yapımında kullanılanlar gibi endüstriyel prosedürler, küresel emisyonun 5’te birinden fazlasını üretiyor.

Gates, “İnovasyon harici bir yol yok. Neyse ki, öngörmesi zor da olsa, yaklaşık 10 ayrı alandaki inovasyonla, bu inovasyonlara sahip olursak çok iyi iş çıkarabiliriz” diye konuştu.

Milyarder işadamı, çelik ve çimento üretimi için gereken yüksek sıcaklıkların güneş enerjisiyle nasıl elde edilebileceğini araştıran Heliogen isimli temiz enerji şirketinin ilk destekçileri arasındaydı.

Gates, pazartesi günü GatesNotes adlı blog’unda Şubat 2021’de yayımlanması planlanan Bir İklim Felaketinden Nasıl Kaçınılır (How to Avoid a ClimateDisaster) isimli kitabını duyurdu:

İklim değişikliğiyle başa çıkmak için bu günlerde çok fazla tutku olduğunu görmek ve dünyanın bunun çözümü için bazı hırslı hedefler belirlediğini bilmek ilham verici. Şimdi bu hedeflere ulaşmak için tatbik edilecek planlara ihtiyacımız var.

Gates kitabın, 10 yıl boyunca uzmanlarla beraber gerçekleştirdiği iklim değişikliği çalışmalarının ve inovasyon yatırımlarının sonucu olduğunu yazdı:

Bilimi net ve ikna edici bir şekilde açıklamayı umuyorum. Ayrıca halihazırda sahip olduğumuz güçlü çözümleri artırırken, sera gazı emisyonunu ortadan kaldırmamıza yardımcı olacak araçların inşası için gelecek 10 yıl boyunca ve sonrasında ne yapmamız gerektiğine dair bir plan önereceğim. Bireylerin, hükümetlerin ve şirketlerin bunun gerçekleşmesini sağlamak için atabilecekleri bazı somut adımlar da tavsiye edeceğim.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU