IKB Milletvekili Şerif: Erbil yönetimi, çatışmaların sonlandırılması için Türkiye ve PKK arasında arabuluculuk yapıyor

Irak Kürdistan Bölgesi Duhok Milletvekili Şerif, Erbil yönetiminin bölgede yaşanan çatışmaları sonlandırmak için Ankara ve PKK arasında arabuluculuk yaptığını söyledi

IKB Milletvekili Şerif: Erbil yönetimi, çatışmaların sonlandırılması için Türkiye ve PKK arasında arabuluculuk yapıyor / Fotoğraf: AA

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), 15 Haziran 2020'de Irak Kürdistan Bölgesi'nde (IKB) PKK'ya yönelik kapsamlı bir hava operasyonu gerçekleştirdi.

Ardından Milli Savunma Bakanlığı, 17 Haziran'da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin IKB'de hava operasyonundan sonra Pençe-Kartal adıyla kara harekatına başladığını açıkladı.

Bakanlık açıklamasında "Son zamanlarda terör örgütü PKK'nın karakol ve üs bölgelerine artan taciz ve saldırı teşebbüsleri üzerine" düzenlendiğini belirtti.

Pençe-Kartal operasyonunun ardından Irak, "egemenliğinin ihlal edildiğini" savunarak Ankara'yı eleştirdi ve Türkiye'nin Bağdat Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırdı.

Erbil: Büyük bir acı ve kaygıyla izliyoruz

IKB Hükümet Sözcüsü Cotyar Adıl ise operasyona ilişkin yaptığı açıklamada, Erbil yönetiminin gelişmeleri "büyük bir acı ve kaygıyla" izlediğini söyledi.

Açıklamasında operasyonu kınayan Adıl, "Türkiye Cumhuriyeti'nden topraklarımızın ve vatanımızın egemenliğine saygı göstermesini; PKK'dan da operasyon düzenlenen bölgeleri terk edin ve IKB sınır bölgelerinde gerginliğe neden olmayan" ifadelerine yer verdi.

 

PKK mensupları
PKK mensupları / Fotoğraf: AA

 

TSK'nin IKB'de PKK'ya karşı sürdürdüğü operasyon 4 ayı geride bıraktı. 

Daha ne kadar devam eder bilinmez ancak iddialara göre Erbil yönetimi TSK ve PKK arasında çatışmaların sonlandırılması ve diyalog sürecinin başlaması için arabuluculuk yapıyor.

"Barzani'nin Ankara ziyaretinden sonra çatışmalar azaldı" 

İddianın sahibi Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Duhok Milletvekili ve IKB Parlamentosu Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Çiya Hemid Şerif.

İlk dönemlerde bölgede TSK ve PKK arasında yoğun çatışmaların yaşandığını belirten Şerif, IKB Başkanı Neçirvan Barznai'nin Ankara ziyaretinden sonra çatışmaların azaldığını söyledi.

Çatışma yoğunluğunun azalmasının çözüm ve diyalog için bir fırsat yarattığını kaydeden Şerif, "Erbil yönetimi TSK ve PKK arasında yaşanan çatışmaları sona erdirmek ve ortak çözüme ulaşmak için bir çalışma içerisinde. Aslında çatışmaların sonlandırılmasının da tam zamanı" dedi.

 

Çiya Hemid Şerif
Çiya Hemid Şerif / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Önümüzdeki dönemde her üç tarafın da içinde yer alacağı ve çatışmasızlık ortamının sağlanması gibi konuların görüşülmesinin yolunu açacak bir sürecin yaşanabileceğini ifade eden Şerif, "Aslında olması gerekende budur. Çatışma yıllarca sürse de diyalog ve barıştan başka bir yolu yok. Savaşın kazananı yoktur" diye konuştu.

"Temennimiz daha kapsamlı bir sürecin başlamasıdır"

Diyalog yollarının açılması ve sorunun barışçıl yöntemler çözülmesi için hem IKB'li yetkililerin hem de parlamento defalarca bu yönde çağrı yaptığını hatırlatan Şerif, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her zaman olduğu gibi bugün de Erbil yönetimi süreçte aktif rol almaya ve destek sunmaya hazırdır. Çünkü problemin diyalog ile çözüleceğine inanıyoruz. Geçmişte de buna benzer bir süreç yaşandı. Temennimiz çözümün daha kapsamlı olması ve yeni bir sürecin başlamasıdır."

Daha önceki çözüm sürecinde eski IKB Başkanı Mesud Barzani ve IKB Başkanı Neçirvan Barzani'nin aktif rolüne vurgu yapan Şerif, Erbil'in bugünde arabuluculuk için üstüne düşeni yaptığını sözlerine ekledi.

"Erbil sorunun çözümü için her zaman katkı sunmaya hazır"

Öte yandan güvenlik nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen IKB'li bir yetkili de, Erbil yönetiminin sorunun barışçıl yöntemlerle çözülmesinin önündeki engelleri kaldırmak için elinden gelen katkıyı her zaman sunmaya hazır olduğunu söyledi.
 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU