Aşı bulunsa bile 3 milyar kişi ulaşamayacak

Fabrikadan şırıngaya, dünyanın en umut verici koronavirüs aşı adaylarının etkilerini muhafaza edebilmesi ve güvende kalabilmesi için kesintisiz steril soğutmaya ihtiyaç duyuluyor

Afrika aşılar için soğutma sistemi yetersizliğinde başlıca bölgelerden birini oluşturuyor (AP)

Dünya genelinde bazı ülkelerin aşıların tutulması için gerekli soğutma altyapısına sahip olmaması nedeniyle 3 milyar kişinin koronavirüs (Kovid-19) aşısına ulaşamama ihtimali dile getiriliyor.

Virüsün yayılmasına kapı aralayan kalabalık koşullarda yaşayan ve çalışanların çok sayıda olduğu, büyük ölçekte testleri yapabilecek laboratuvar, tedarik ve teknik uzmandan yoksun sağlık sistemlerine sahip yoksul ülkelerin pandemi sırasında karşı karşıya bulunduğu eşitsizliğe bir de aşıları serin tutmak için hayati öneme sahip "soğuk zincir" engeli ekleniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fabrikadan şırıngaya, dünyanın en umut verici koronavirüs aşı adaylarının etkilerini muhafaza edebilmesi ve güvende kalabilmesi için kesintisiz steril soğutmaya ihtiyaç duyuluyor.

Ancak gelişmekte olan ülkeleri aşı soğuk zincirini sürdürmeleri için donatmaya dair atılan adımlara rağmen dünyadaki 7,8 milyar kişinin yaklaşık 3 milyarı, ısı kontrollü depolamanın, Kovid-19'u kontrol altına almak adına yapılacak bir aşılama kampanyasında yetersiz kaldığı yerlerde yaşıyor.

Bunun neticesinde virüs pandemisinden en çok etkilenen bölgelerde yaşayan yoksul insanların hastalıktan en son iyileşecek kişiler olabileceği tahminleri yürütülüyor.

Koronavirüs aşıları için soğuk zinciri muhafaza etmenin en zengin ülkelerde bile kolay olmayacağı ifade edilirken, diğer taraftan altyapı ve soğutma teknolojisine yapılan yatırım da virüs nedeniyle bu yıl aşı geliştirmede yaşanan hızlı sıçramanın gerisinde kalıyor.

Aşıların üretildikleri andan hastalara verildiği ana kadar sabit sıcaklıklarda tutulması, aynı zamanda mobil soğutma, güvenilir elektrik, sağlam yollar ve hepsinin ötesinde önceden planlama gerektiriyor.
 


Associated Press'in (AP) haberine göre salgının 8. ayını doldurmasıyla birlikte lojistik uzmanları, dünyanın büyük bir bölümünün etkili aşılama programını uygulamalarını sağlayacak soğutma sistemlerinden yoksun olduğu konusunda uyarıyor.

Söz konusu durum Orta Asya'nın çoğunu, Hindistan'ın ve Güneydoğu Asya'nın önemli bir kısmını, en büyük ülkeler dışında Latin Amerika'yı ve Afrika'nın küçük bir köşesi hariç hepsini kapsıyor.

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU