Trump'ın en sadık destekçileri onu işlevsiz bir kampanyadan hâlâ kurtarabilir

Hata payı azalıyor olabilir fakat başkan sandıklara kimi taşıması gerektiğini her zaman iyi biliyordu

ABD Başkanı Trump koronavirüs kapmasına rağmen seçim mitinglerini sürdürüyor (AP)

Donald Trump'tan yeni bir hafta sonu mitingi ve daha fazla "Onu hapse at!" sloganı. Bu sefer orantısız (en hafif tabirle) haykırışlar Hillary Clinton'a değil, Michigan Valisi Gretchen Whitmer'e yönelikti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Siyasi tiyatroyu her daim seven Trump buna balıklama atlayacaktı. Sonuçta peşinde olduğu tek şey 2016 başkanlık kampanyasının tekrarı, mümkün olan tüm sloganlar ve mesajlarla birlikte bunu yeniden kopyalamak. Ne var ki Whitmer arkasını yaslanıp seyretmedi, ofisi başkanın hiç hoşuna gitmeyecek sert bir açıklama yayımladı.

Başkan mitinglerinde ne zaman bunu yapsa sosyal medyada onu (Vali Whitmer) hedef alan şiddet içerikli söylemler hemen artıyor. Bu sona ermeli. Yalnızca sona ermeli.

Whitmer, NBC'nin Meet the Press programında başkana yönelik eleştirilerinde daha da ileri giderek FBI'ın ortaya çıkardığı ve kendisini kaçırmaya yönelik olduğu iddia edilen planla bağlantılı olarak 13 kişinin suçlanmasına atıfta bulundu:

Birleşik Devletler Başkanı'nın, bir kaçırılma planından 10 gün sonra, beni yargılaması ve infaz etmesi son derece rahatsız edici ... (ve) bu tür bir iç terörizmi kışkırtıyor... Sadece ben ve ailem için değil her yerdeki tüm kamu görevlileri için tehlikeli.

Trump'ın vali aleyhindeki öfkesinin kaynağı ne mi? Kovid-19'u engellemeye yardımcı olmayı amaçlayan politikaları. Beyaz Saray'ın pandemiye yönelik tutumuna getirilen eleştiriler Trump'ın yeniden seçilmesinin önündeki en büyük engellerden biri olacak ve Başkan'ın kampanyası 4 yıl önceki dışarıdan gelen girişimine nazaran daha büyük bir zorluk havası içeriyor.

Trump'ın ekibi Pensilvanya'nın yanı sıra Michigan ve Wisconsin'i uzun zamandır başarısının anahtarı olarak görüyor ama aynı zamanda bu hafta kampanya yapacağı Arizona gibi geleneksel Cumhuriyetçi eyaletlerini de korumak zorundalar.

Demokrat Partili rakibi Joe Biden'ın nispeten güçlü anket performansı (kendisi bu kadar büyük bir seçim avantajının seçim gününden önce birçok eyalette geriye düşeceğini kabul ediyor) Trump'ın seçiciler kurulunda zafere gidebileceği yolların sayısının azalmasına neden oldu.
 


Trump'ın kampanyasındaki ayak işlerinin büyük kısmı ücretli reklamlardan ziyade an itibariyle başkanın programını süsleyen düzenli mitingler tarafından gerçekleştiriliyor. Bu ve seçim gününde sandığa giden seçmen sayısını en üst düzeye çıkarmayı amaçlayan bir saha mücadelesi. Biden Başkan'dan daha fazla para harcıyor fakat Trump'ın takımı için, Başkan bu konuda ne kadar şikayet ederse etsin, konu hiçbir zaman halk oylamasını kazanmakla ilgili olmadı. Konu eyaletleri hedeflemek ve ateşli taraftarların oy kullanmasını sağlamakla ilgili.

Sorun şu ki, Trump 2016'da birçok sandıkta rakibine göre daha iyi performans gösterse de bazı eyaletlerdekiler onun istediğinden çok çok daha gerideydi. Trump kampında pek de parlak olmayan bir ruh hali olduğuna dair haberler var ve The Washington Post, Trump'ın danışmanlarının saha mücadelesinin çoğunu kontrol eden Cumhuriyetçi Parti'yle kampanya arasındaki koordinasyonun yeterince iyi olmadığı yönünde endişelendiğini bildirdi. Trump yetkilileri son toplantıda stratejiyi netleştirdiklerini söylerken herhangi bir anlaşmazlık iddiasını reddetti.

Trump bir seçmen koalisyonu kurmak istemiyor, elinde zaten var. Olaylı bir ilk dönem boyunca ona sadık kalanlar. Yüksek Mahkeme adayı Amy Coney Barrett'ı onaylama çabası da Trump'a burun kıvırabilecek ama muhafazakar yargıçları kürsüye getirme konusundaki çalışmalarının farkında olan Cumhuriyetçi seçmenlerin desteğini almayı amaçlıyor.

Trump'a göre, sosyal medyada onun görünürlüğüne sahip olan kim reklama ihtiyaç duyar? Bir kez daha söylemek gerekirse, Başkan'ın gelecek ay sandıklara taşımaya çalıştığı kişiler, posta yoluyla verilen oylar ve diğer resmi mektuplar hakkındaki asılsız iddialara hemen inanan ve bu iddiaları palazlandıran insanlar olacak. Başkan tutsak bir dinleyici kitlesi olduğunu biliyor ve bu yüzden artık her şey mesajın pekiştirilmesiyle ilgili.

Hata payı azalıyor olabilir fakat Trump ne yapması gerektiğini her zaman biliyordu. Ve bu, Beyaz Saray'daki yerini bir 4 yıl daha koruyacağı anlamına gelebilir.



independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk                  

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU