BAE hükümeti İsrail ile ilişkileri normalleştiren anlaşmayı onayladı

İsrail anlaşmayı geçen hafta bakanlar kurulu ve sonra İsrail meclisi Knesset'te onayladı

Fotoğraf: WAM

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Başbakanı ve Dubai Emiri Muhammed bin Raşid Âl Mektum başkanlığındaki BAE Kabinesi, BAE ile İsrail arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesine yönelik olarak İbrahim Anlaşmasını onayladı ve federal bir kararname çıkarmak için anayasal prosedürlerin başlatılması talimatını verdi.

Bakanlar Kurulu, anlaşmanın bölge halklarının özlemlerini destekleyen barış ve istikrar dayanaklarından biri olacağına olan güvenini ifade etti. Anlaşmanın karşılıklı anlayış, işbirliği ve saygıya dayalı daha parlak bir geleceğin şekillenmesine katkıda bulunmak için taraflar arasında ekonomi, kültür ve bilgi alışverişini geliştirmeye katkı sağlayacağı da belirtildi.

İsrail anlaşmayı geçen hafta bakanlar kurulu ve sonra İsrail meclisi Knesset'te onayladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bugün, BAE heyetinin Pazartesi günü Bahreyn'den Abu Dabi'ye gelen Amerikalı yetkililer eşliğinde İsrail'i ziyaret etmesi bekleniyor.

BAE Haber Ajansı WAM, İbrahim Anlaşmasının ekonomik ve bilimsel alanlarda işbirliğini teşvik etmenin yanı sıra bölgede barış ve güvenliğin temellerinin atılmasına katkıda bulunacak şekilde iki ülke arasında çeşitli düzeylerde olumlu ilişkiler inşa etmek için entegre bir çerçeve olduğunu söyledi. Kabine, anlaşmanın BAE'nin ılımlılık, hoşgörü temelli ve etkili bir yakınlaşmayı benimsediğini gösterdiğini ayrıca barış aracı olarak diyalog kültürüne öncelik vererek, asil insan ilkeleri ve değerlerinin pekiştirilmesi yaklaşımını yansıttığını söyledi.

İbrahim Anlaşması'nın onaylanması, iki ülke arasındaki ortak işbirliğinin artması ışığında, iki ülke arasındaki ilişkilerin her düzeyde hareketliliğe tanık olduğu bir dönemde gerçekleşti.

BAE'ye ait Etihad Havayolları ise, Mamoun Grup ile ortaklaşa gerçekleştirilecek ilk uçuşun 19 Ekim'de Tel Aviv'den ayrıldığına dikkat çekerek  İsrail'e ve İsrail'den ticari yolcu uçuşları gerçekleştiren ilk Körfez havayolu şirketi olduğunu söyledi. Dün, bir Boeing 787 Dreamliner tipi uçak İsrail'den BAE'ye üç buçuk saatlik bir yolculuk yaptı. Dönüş uçuşu ise 21 Ekim'de Abu Dabi'den İsrail'e olacak.

Ticari uçuşta, Etihad Havayolları ve Abu Dabi'deki turizm sektörü temsilcilerinin daveti üzerine genel olarak Abu Dabi ve BAE'yi tanıtmak için bir grup turizm sektörü lideri, seyahat ve nakliye acenteleri ve medya profesyonellerini taşındı. Etihad Havayolları, bunun, BAE ile İsrail arasındaki İbrahim Anlaşması'nın 15 Eylül'de Washington'da imzalanmasının ardından gerçekleştiğini belirtti. 31 Ağustos'ta, İsrail şirketi El Al'ın Tel Aviv ile Abu Dabi arasında sembolik ticari bir uçuş yapılmıştı.

Etihad Havacılık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed el-Mezrui, "İki ülke arasındaki uçuş, BAE ve İsrail arasındaki güçlü ilişkiyi geliştirmek için tarihi bir fırsat ve Etihad Havayolları bu yolu açmaktan mutluluk duyuyor" dedi ve ekledi:  “ İki ülke arasındaki bu yeni ilişkinin uzun vadeli potansiyelini keşfetmeye yeni başladık, kuşkusuz bu uçuş,iki ülke ekonomilerinin özellikle ticaret ve turizm sektörlerinde güçlenmesine katkı sağlayacak.”

Havayolu şirketi, "Ticareti kolaylaştıran faktörlerden biri olan Tel Aviv ve Abu Dabi arasındaki uçuşlar, ticari malları Etihad ağı boyunca yolcularla birlikte buradan taşımaya başlayacak” açıklamasında bulundu.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Hülya Şekerci

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU