Çocukken oynanan video oyunlarının belleğe katkısı yetişkinlikte de sürüyor

Yakın zamanda yapılan yeni bir çalışmaya göre video oyunları oynamak çocukların beyin fonksiyonlarının gelişmesine yardımcı oluyor

Daha önce yapılan benzer araştırmalar oyun oynamanın ileri yaşlarda demansı önleyebileceğine işaret ediyor (Pixabay)

Kısa süre önce yapılan bir araştırma, oyun oynamanın çocukların beyin fonksiyonlarını ve bilişsel yeteneklerini geliştirmesine yardımcı olduğuna ve bu etkilerin yetişkinlikte de devam ettiğine işaret ediyor.

Screen Rant'in haberine göre Frontiers’da yayımlanan araştırmaya göre küçük yaşta video oyunları oynamak çocukların çalışma belleğinin gelişmesine yardımcı olabiliyor ve yetişkin olduklarında çok daha gelişkin bilişsel yeteneklere sahip olmalarına olanak tanıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çalışmanın ulaştığı sonuca göre oyun oynama süreci çocukların belleğini kuvvetlendiriyor ve üç boyutlu farkındalıklarını artırıyor. 

Marc Palaus, Raquel Viejo-Sobera, Diego Redolar-Ripoll ve Elena M. Marron’un imzasını taşıyan araştırma gençlerin herhangi bir olası değişikliğe daha hızlı tepki vermeyi öğrendiğini gösteriyor. 

Medical News Today'in haberine göre Barcelona’daki Universitat Oberta de Catalunya’dan araştırmacılar gönüllülerle "Super Mario 64" oynattı ve araştırma 18 ila 40 yaşlarındaki 27 yetişkinle gerçekleştirildi. 

Önceden oyun oynayan ancak halihazırda oyun oynamayı bırakan kişilerde yapılan incelemeler bu gelişimin oyuncuların, oyun oynamayı bırakmasına rağmen kişiler üzerindeki olumlu etkisini sürdürdüğünü gösteriyor.

Öte yandan daha önce hiç video oyunu oynamamış kişilerin de bilişsel fonksiyonlarını kendilerini bu dünyaya açarak geliştirebilecekleri aktarılıyor. Her ne kadar ilk başta önemli değişiklikler gözlenmese de düzenli oyun süreci yetişkinlerde de beyin işlevlerini iyileştirmeye yardımcı oluyor. 

Bununla birlikte oyun oynamanın olumlu etkisi bilişsel tepkinin gelişmesiyle sınırlı değil. Bir diğer çalışmaya göre oyun oynamak gençlerde ahlaki muhakemenin gelişmesine de yardımcı oluyor. Fakat yüksek düzeyde şiddet içeren oyunlar aksi yönte etki edebiliyor ve çocukların daha kayıtsız hale gelmesine neden olabiliyor. 

 

Independent Türkçe, Screen Rant, Medical News Today

DAHA FAZLA HABER OKU