Ermenistan-Azerbaycan çatışması 24. gününde... Aliyev: Azerbaycan ordusu Zengilan kent merkezini işgalden kurtardı

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Zengilan kent merkezi ve 6 köyü ile Fuzuli, Cebrail ve Hocavend'e bağlı 18 köyün işgalden kurtarıldığını açıkladı. Azerbaycan ordusu kent merkezinde göndere Azerbaycan bayrağı çekti

Ermenistan ile Azerbaycan arasında Dağlık Karabağ nedeniyle 27 Eylül'de başlayan çatışmalar 24. gününe gerdi. 

İki kez "geçici ateşkes" ilan edilen ancak bir türlü silahların susmadığı bölgede çatışmalar sürüyor. 

Her iki tarafta birbirini suçlarken, karşılıklı kayıplarda devam ediyor.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, yeni bazı yerleşim birimlerinin kurtarıldığını söyledi.

Ulusa seslenen Aliyev, Fuzuli ilinin Dörtçınar, Kürtler, Yukarı Abdurrahmanlı, Kargapazar, Aşağı Veyselli ve Yukarı Aybasanlı; Cebrail ilinin Sarafşa, Hasankaydı, Fuganlı, İmambağı, Taşveyselli, Aktepe ve Yar Ehmedli; Hocavend ilinin Ağcakend, Mülküdere, Taşbaşı, Güneşli  ve Veng köylerinin işgalden kurtarıldığını duyurdu.

Aliyev, Hocavend'in Veng köyünün ismini Çınarlı olarak değiştirdiğini kaydetti.

20201020_2_44926738_59047173.jpg
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ulusa sesleniş konuşması gerçekleştirdi / Fotoğraf: AA

 

Zengilan kent merkezine Azerbaycan bayrağı çekildi

Azerbaycan askerleri, işgalden kurtardıkları Zengilan kent merkezine Azerbaycan bayrağı dikti.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, 27 yıl sonra işgalden kurtarılan Zengilan kent merkezinin görüntülerini yayınladı.

Görüntülerde, askerlerin Zengilan kentindeki binalardan birinin önüne Azerbaycan bayrağı diktiği görülüyor.

bayrak.jpg
Fotoğraf: AA



Kameralara konuşan askerlerden biri, "Sayın Cumhurbaşkanım, Başkomutanım. Emrinize uygun olarak Zengilen kenti ve çevresindeki köyler işgalden kurtarılmıştır. Hali hazırda Azerbaycan bayrağı dalgalanmaktadır. Yaşasın Azerbaycan. Yaşasın Başkomutan. Karabağ Azerbaycan'dır" dedi.

Zengilan kenti, 29 Ekim 1993'te Ermenistan tarafından işgal edilmişti.

Ermenistan ordusu ağır zayiat verdi

Öte yandan Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, gece boyunca Ağdere, Ağdam, Fuzuli, Hadrut, Cebrail, Gubadlı ve Zengilan yönlerinde direnmeye çalışan Ermenistan güçlerine karşı operasyonların değişen yoğunlukta devam ettiği belirtildi.

Ermenistan güçlerinin Azerbaycan ordusunun savunma hattına top ve havanlarla ateş açtığı ifade edilen açıklamada, Azerbaycan ordusunun, Ermenistan güçlerine ait 2 adet T-72 tank, 4 adet Grad füze sistemi, 1 adet D-30 obüsü ve 5 aracı imha ettiği bildirildi.

Açıklamada, cephede durumun Azerbaycan ordusunun kontrolünde olduğu kaydedildi.

İran'a İHA düştü

Dağlık Karabağ'daki çatışmalar sırasında İran'ın Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki Doğu Azerbaycan eyaletine bağlı Hüdaaferin ilçesine bir İnsansız Hava Aracının (İHA) düştüğü belirtildi. 

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Hüdaaferin Kaymakamı Ali Emiri Rad, "Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki çatışmalar nedeniyle bu sabah Mencivan beldesine bağlı Karakoç köyüne bir İHA düştü" dedi.

Rad, olayda can kaybı yaşanmadığını ve maddi zararın oluşmadığını belirterek, İHA'nın kime ait olduğuyla ilgili olarak da askeri uzmanların incelemelerini sürdürdüğünü söyledi.

Çatışmaların başlamasından bu yana 60 roketin Hüdaaferin ilçesine düştüğü belirtiliyor. İran makamları konuyla ilgili tarafları uyardı. 

ceyhun.jpg
Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov / Fotoğraf: AA

 

Pakistan yönetiminden Azerbaycan'a destek

Azerbaycan ordusu cephede ilerleme kaydederken, Bakü yönetimi bir yandan da uluslararası destek için diplomatik temaslarına devam ediyor.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmud Kureyşi, Azerbaycanlı mevkidaşı Ceyhun Bayramov ile Dağlık Karabağ’daki çatışmayı görüştü ve ülkesinin Bakü yönetimine desteğini yineledi. 

Pakistan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Kureyşi, söz konusu görüşmede, Dağlık Karabağ’da kötüleşen güvenlik durumundan derin endişe duyduğunu, Pakistan’ın bu zor zamanda kardeş Azerbaycan ve halkıyla tam bir dayanışma içerisinde olduğunu bildirdi.

Bayramov'dan Pakistan'a teşekkür

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da Bayramov'un Ermenistan'ın ateşkes ihlalleri ve sivillere yapılan saldırılarla ilgili Pakistanlı mevkidaşını bilgilendirdiği, bu savaş ve insanlık suçlarının sorumlusunun Erivan yönetimi olduğunu söylediği aktarıldı.

Açıklamada, Bayramov'un adil tutumu ve Azerbaycan'a tam desteği nedeniyle Pakistan'a teşekkür ettiği kaydedildi.

 

Independent Türkçe, AA, İHA, Reuters 

DAHA FAZLA HABER OKU