CHP'li Fikret Şahin: Doktorlara Hidroksiklorokin kullanmaları yönünde baskı yapılıyor

CHP Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bazı hastanelerde doktorlara Kovid-19 hastalarına Hidroksiklorokin adlı ilacı kullandırmaları yönünde baskı yapıldığını söyledi

Fotoğraf: AA

Cumhuriyet Halk Partisi Balıkesir Milletvekili Fikret Şahin, Sağlık Bakanlığı'na bağlı bazı hastanelerde doktorlara Kovid-19 hastalarına Hidroksiklorokin adlı ilacı kullandırmaları yönünde baskı yapıldığını ileri sürdü. 

Kurum içi resmi bir talimat olmamasına karşın hastane içi mesaj sistemiyle bildirilen uygulama emrinin, sağlık müdürlüğünce verildiğini öne süren Şahin, "Tamamen kanunsuz ve suç teşkil edecek şekilde hekimlerin tedavilerine müdahale edilmekte, bir ilaç lehine baskı yapılmaktadır. Reçete hekimin namusudur. Arkadaşlarımız da haklı olarak bu baskılara direnmektedir" dedi. 

Şahin, söz konusu ilacın daha önce ABD, Fransa, İtalya, Hollanda ve İngiltere gibi ülkelerde kullanıldığını ancak koronavirüse bağlı ölümleri azaltmaması, hatta kardiyak yan etkilerinin yüksekliği nedeniyle kullanımından vazgeçildiğini anlattı. 

fikrets.jpg
Fotoğraf: AA

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) de bu ilacı 17 Haziran 2020 tarihinde tedavi protokolünden çıkardığını hatırlatan Şahin, "Tıbbi literatürde Kovid-19 tedavisinde Hidroksiklorokin'in yerinin olmadığı kanıtlanmıştır. Buna rağmen Sağlık Bakanlığı'nın bu ilacın kullanımı konusunda ısrarını anlamak mümkün değil. Tüm hekimler adına Sağlık Bakanlığı'ndan Kovid-19 tedavi protokolünden Hidroksiklorokin'i çıkarmasını talep ediyoruz. Sağlık Bakanlığı Kovid-19 tedavi protokolünü yenilemelidir. Bu ilacın kullanımı konusunda baskılar devam ederse hastane ve hekimlerin isimlerini kamuoyuna açıklayacağımızın bilinmesini istiyoruz" diye konuştu. 

DSÖ, Kovid-19 tedavbisinde kullanımını sonlandırdı

1955 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde tıbbi kullanım için onaylan ve sıtma ilacı olarak kullanılan Hidroksiklorokin Kovid-19 enfeksiyonları için deneysel bir tedavi olarak kullanılıyordu.

DSÖ Geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada "Remdesivir" adlı antiviral ilaç, hidroksiklorokin ve AIDS tedavisinde kullanılan lopinavir/ritonavir bileşiminin, Kovid-19 kaynaklı ölümler ve hastanede kalış süreleri üzerinde çok az etkisi olduğunu veya hiç etkisi olmadığını bildirmişti.

"Hidroksiklorokin" denemelerinin, 25 Mayıs'ta, "güvenlik endişeleri" nedeniyle geçici olarak askıya alındığını bildiren DSÖ, 3 Haziran'da ilacın denemelerini yeniden başlatmış, 3 Temmuz'da ise denemeler ikinci kez sonlandırmıştı.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU