Gece yürürlüğe giren "geçici ateşkesin" mürekkebi kurumadan ihlal edildiği ileri sürüldü

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, "Ermenistan ateşkese uymuyor" derken Ermenistan Savunma Bakanlığı ise güney ve kuzey cephelerinden saldırıların devam ettiğini iddia etti

Azerbaycan ile Ermenistan arasında varılan ikinci geçici ateşkese de uyulmadığı iddia edildi / Fotoğraf: AA 

Azerbaycan ile Ermenistan arasında dün gece varılan geçici insani ateşkesin ihlal edildiği ileri sürüldü. Hem Azerbaycan Savunma Bakanlığı hem de Ermenistan Savunma Bakanlığı, karşılıklı olarak birbirlerini "ateşkese uymamakla" suçladı. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermenistan ordusunun ateşkese uymadığını duyurdu. 

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ermenistan güçlerinin, Cebrail kentinin çevresindeki bölgelere ve Araz nehri boyunca kurtarılmış köylere top ve havanlarla ateş açtığı belirtildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


Azerbaycan askerleri arasında can kaybı olmadığı, Ermenistan güçlerine gereken yanıtın verildiği ifade edilen açıklamada, Azerbaycan ordusunun tüm cephe boyunca ilgili faaliyetini sürdürdüğü aktarıldı.

Bakanlığın bir başka açıklamasında da dün ateşkes yürürlüğe girene kadar, Ermenistan ordusuna ait 2 S-300 uçaksavar sisteminin füze atış istasyonu, 5 T-72 tank, 3 Grad füze sistemi, 2 Smerç roketatar sistemi,1 D-20 obüs, 1 KS-19 uçaksavar topu ve mühimmat taşıyan 6 aracın imha edildiği aktarıldı.

Açıklamada, Azerbaycan ordusunun tüm cephe boyunca avantajlı durumda olduğu vurgulandı.

Siviller.jpg
10 Ekim'de varılan geçici ateşkes de ihlal edilmiş hemen ardından gece yarısı Gence'de siviller hedef alınmıştı / Fotoğraf: AA

Ermenistan Savunma Bakanlığı da Azerbaycan silahlı güçlerinin ateşkesi ihlal ettiğini savundu. Savunma Bakanlığı sözcüsü, Azerbaycan ordusunun, güney ve kuzey cephesinde saldırılarına devam ettiğini açıkladı. 

Hacıyev: "Ermenistan savaş uçaklarıyla ateşkesi ihlal etti"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Hikmet Hacıyev, Ermenistan ordusunun savaş uçaklarını kullanarak ateşkesi ihlal ettiğini duyurdu.

Hacıyev, Twitter hesabından, "Ermenistan ordusu, ateşkesi alenen ihlal ederek savaş uçaklarını Azerbaycan ordusunun mevzilerini bombalamak için kullandı. Ermenistan tarafına nasıl güvenebiliriz?" mesajını paylaştı. 

Ermenistan ordusuna ait Su-25 savaş uçağını düşürüldü

Azerbaycan ordusu, Ermenistan ordusuna ait Su-25 savaş uçağını düşürdüğünü duyurdu. 

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bugün yerel saatle 12.30 civarında, Ermenistan ordusuna ait Su-25 savaş uçağının, Cebrail yönünde Azerbaycan ordusuna saldırı girişiminde bulunduğu bildirildi.

Açıklamada, uçağın Azerbaycan hava savunma güçlerince imha edildiği belirtildi.

Azerbaycan ve Ermenistan'ın üzerinde anlaştığı insani amaçlı geçici ateşkes, bugün yerel saatle 00.00'da yürürlüğe girmişti.

Ermenistan ile Azerbaycan arasında 27 Eylül’de başlayan gerginlik devam ediyor. Zaman zaman sivil yerleşim birimlerine de sıçrayan çatışmalarda her iki taraftan da can kayıpları artıyor. 

10 Ekim’de de iki ülke arasında geçici ateşkes ilan edilmiş ancak 24 saat bile geçmeden ihlal edilmişti. 

Independent Türkçe, AA, İHA

DAHA FAZLA HABER OKU