Avrupa'da salgın kontrolden çıktı: Hangi ülkede ne kadar vaka sayısı kaydedildi?

Salgında ikinci dalganın yaşandığı Avrupa'da vaka ve can kayıpları hızla artıyor. Ülkeler ikinci dalga tehlikesine karşı yeni tedbirler alıyor. Fransa'daki günlük vaka sayısı, Avrupa'da kaydedilen en yüksek sayı oldu

Fotoğraf: AA

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınında ikinci dalganın yaşandığı Avrupa'da vaka ve can kayıplarındaki artış durdurulamıyor.

Günlük vaka sayılarının hızla arttığı Fransa, Birleşik Krallık, İspanya ve İtalya'da son can kaybı ve vaka sayıları açıklandı.

Fransa

Fransa Halk Sağlığı Kurumu'ndan yapılan açıklamaya göre, ülkede günlük vaka sayılarındaki hızlı artış devam ediyor. 

Ülkede son 24 saatte 90 kişinin daha hayatını kaybetmesiyle birlikte toplam can kaybı sayısı 33 bin 392'ye yükseldi.

Toplam vaka sayısı ise 32 bin 427 artışla 867 bin 197'ye yükseldi.

Bu rakam, salgının başından bu yana ülkede ve Avrupa'da kaydedilen en yüksek günlük vaka sayısı oldu. 

Son 7 günde hastanelerde tedavi altına alınan 7 bin 198 kişiden 1269'unun yoğun bakımda tedavisi sürüyor. Kovid-19 testlerinin pozitif çıkma oranı ise yüzde 13,1'e ulaştı.

Ülkede Kovid-19 önlemleri kapsamında sokağa çıkmayı yasaklayan uygulama Paris ve çevresinde, Grenoble, Lille, Lyon, Aix-en-Provence, Marsilya, Rouen, Toulouse ve Montpellier kentlerinde yürürlüğe girdi.

Fransızların 4 hafta süreliğine 21.00-06.00 saatlerinde ancak sağlık kuruluşlarına ve işe gitmek için dışarı çıkmalarına izin verilecek.

Ülkede, son olarak 15 Ekim'de kayıtlara geçen 30 bin 621 vakayla salgının başlangıcından bu yana ülkede ve Avrupa'da en yüksek günlük vaka sayısı tespit edilmişti.

Birleşik Krallık

Birleşik Krallık Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, son 24 saatte 16 bin 171 kişide virüs tespit edilmesiyle birlikte toplam vaka sayısı 705 bin 428'e ulaştı.

Ülkede salgın nedeniyle son 24 saatte 150 kişi hayatını kaybederken, salgının başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 43 bin 579'a yükseldi. 

Hükümet, salgının yayılmasını önleyebilmek amacıyla 12 Ekim tarihinde yeni yerel kısıtlamaların uygulanacağını duyurdu.

Başbakan Boris Johnson'ın üç aşamalı olarak uygulanacağını belirttiği kısıtlamalarda Liverpool ve ülkenin kuzeyindeki pek çok şehri kapsayan Lancashire bölgesi en yüksek düzeyde kısıtlamaların uygulandığı alanlar oldu.

Ülkede bu hafta başında duyurulan yeni yerel kısıtlamalar kademeli olarak uygulanırken, en yüksek kademe kısıtlamaların uygulandığı şehirlerde barlar ve restoranlar kapatıldı, farklı haneden olan bireylerin kapalı ve açık ortamlarda toplanmaları yasaklandı.

İspanya 

İspanya Sağlık Bakanlığı ülkede son 24 saatte 15 bin 186 yeni Kovid-19 vakası tespit edildiğini belirterek toplam vaka sayısının 936 bin 560'a çıktığını açıkladı.

Bakanlık ayrıca Kovid-19 kaynaklı ölü sayısının son 24 saatte 222 artarak 33 bin 775'e çıktığını duyurdu.

Salgının en yoğun görüldüğü başkent Madrid'de olağanüstü hal devam ederken, Navarra, Aragon, Rioja, Castilla y Leon ve Katalonya'da yeni vakalardaki artışı durdurmak için ek önlemler uygulanıyor.

Öte yandan Sağlık Bakanı Salvador İlla, bir radyoya yaptığı açıklamada, pandeminin kış döneminde etkisinin çok daha fazla olacağını vurgulayarak, "Aşı veya tedavi bulunana kadar çok zor aylar bizi bekliyor. Temkinli hareket ederek, en iyi şartlarda kışa girmeliyiz. Normal bir Noel dönemi (aaralık ayının son haftası) olmayacak. Kısa periyotlarda yeni ek önlemler alınacaktır." ifadesini kullandı.

Portekiz

Portekiz Sağlık Bakanlığı ise Kovid-19'dan son 24 saatte 21 kişinin hayatını kaybettiğini ve 2 bin 608 yeni vaka tespit edildiğini duyurdu.

Ülkede salgının başlamasından itibaren günlük vakalardaki artışta yeni bir rekor kırılırken, Kovid-19 bağlantılı günlük ölüm verilerinde nisan ayı sonundan bu yana en yüksek sayı açıklandı. 
Portekiz'de bu zamana kadar Kovid-19'dan hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bin 149 olurken, vaka sayısı da 95 bin 902'ye ulaştı.

İtalya

İtalya Sağlık Bakanlığının günlük açıkladığı verilere göre, son 24 saatte 10 bin 925 kişiye Kovid-19 tanısı konuldu.

Bugün sayı, İtalya'da salgının başladığı 21 Şubat’tan beri en yüksek günlük vaka sayısı olarak kayıtlara geçti. 

Toplam vaka sayısının 402 bin 536'ya ulaştığı ülkede, aktif hasta sayısı 116 bin 935'e, yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı da 705'e yükseldi. 

Hayatını kaybedenlerin sayısının son 24 saatte 47 artarak 36 bin 474'e çıkarken, iyileşenlerin sayısı ise 1255 artışla 249 bin 127 oldu. 

İtalyan basınına yansıyan haberlere göre, Başbakan Giuseppe Conte ve koalisyon iktidarındaki partilerin temsilcileri, akşam saat 22.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı da olmak üzere, restoran ve mekanların kapanma saatini daha da öne çekmeye yönelik önlemleri değerlendirmeye aldı.

Haberlerde, başbakanlığın yeni kısıtlayıcı tedbirler içeren bir kararname üzerinde çalıştığı belirtildi. 

Malta

Avrupa’da nüfusuna oranla Kovid-19 salgınının ikinci dalgasını şiddetli şekilde geçiren Malta’da günlük vaka sayısı bugün yeni bir rekor kırdı.

Ülkede son 24 saatte 204 kişiye Kovid-19 tanısı konulurken, aktif Kovid-19 hasta sayısı 1257’ye yükseldi.

Salgın başından beri 45 kişi Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybetti.

Malta'da vakaların hızla yükselmesi sonrasında Başbakan Robert Abela, dün akşam ülkede yeni sıkı tedbirleri açıklamıştı.

Buna göre, ülkede açık alanlarda da maske zorunluluğu getirilirken, bar ve gece kulüplerinin saat 23.00'te kapanacağı bildirilmiş ve bu kurallara uymayanlara yönelik para cezalarının da arttırıldığı duyurulmuştu.


Independent Türkçe, Ajanslar

DAHA FAZLA HABER OKU