Fuzuli kentinin kurtarıldığını duyuran Aliyev: Ermenistan’a savaş meydanında cevap vereceğiz

27 yıldır işgal altında olan Fuzuli’nin kurtarıldığını duyuran Aliyev, “Çatışma meydanında tam üstünlüğü ele geçirdik” dedi. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, sivilleri hedef alan saldırılar nedeniyle Ermenistan’ı savaş suçu işlemekle suçladı

Azerbaycan Ordusu, Fuzuli şehrini işgalden kurtardı / Fotoğraf: AA

Fuzuli şehrinin Azerbaycan Ordusu’nca geri alındığı haberi bizzat halkına seslenen Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, tarafından duyuruldu.

Aliyev açıklamasında Fuzuli kent merkezi ile Koçahmetli, Çimen, Cuvarlı, Pirahmetli, Musabeyli, Işıklı ve Dedeli köylerinin Ermenistan'ın işgalinden kurtarıldığını açıkladı.

Fuzuli ilinin kent merkezi ve köylerinin çoğu, 1993'te Ermenistan ordusunca işgal edilmişti.

Bu süreçte aralarında kadın ve çocukların olduğu 1100 Fuzuli sakini çatışmalarda ve saldırılarda hayatını kaybetti

Arazisi 1386 kilometre kare olan Fuzuli'de işgalden önce 144 bin Azerbaycanlı yaşıyordu. 

Kent merkezi, 1 kasaba ve 75 köyden oluşan Fuzuli ilinin sadece 20 köyü işgal edilmemişti.

Azerbaycan Ordusu, daha önce de Fuzuli'nin bazı köylerini ele geçirmişti.

Ancak son operayon ile kent merkezi de kurtarılmış oldu.

aliyev.jpg
İlham Aliyev, Azerbaycan halkına seslendi / Fotoğraf: AA

 

"Çatışma meydanında üstünlüğü ele geçirdik"

Aliyev, yaptığı konuşmada Gence şehrine düzenlenen saldırılara da değinerek uluslararası kamuoyuna da seslendi.

"Bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramayacak. Biz hiçbir zaman sivillere saldırmayacağız. Ermenistan'a savaş meydanında cevap vereceğiz" diyen Aliyev, sözlerini şöyle sürdürdü:

Roketle ateş açmak cinayettir. Ve onlar bu cinayette mesuliyet taşıyacaklardır. Bizse onların meydanını dövüş meydanında vereceğiz. Bizim öz amacımız var. Bu amaç çerçevesinde tüm Azerbaycan birleşmiştir. Azerbaycan ordusu düşmanları kovuyor. Çatışma meydanında tam üstünlüğü elde ettik. Bu bir daha Ermenistan rehberliğinin faşist mahiyetini gösteriyor. Bizim şehirlerimiz ateşe maruz kaldı. Her gün diğer şehirlere Ermenistan ateş açıyor. Ve bu ateş neticesinde vatandaşlarımız ölüyor, yaralanıyor. Ancak bu namert hareketler Azerbaycan halkının iradesini kıramaz.

Aliyev, Ermenistan’ın bütçesiyle, sahip olduğu silahlar arasındaki orantısızlığa dikkat çekti

Aliyev, Ermenistan’ın bütçesi belli olmasına karşın elindeki gelişmiş silahlara da dikkat çekerek bunlarla ilgili şunları söyledi:

Ermenistan'ın devlet bütçesi de belli. Hangi şekilde bu silahlar alınıyor? Kim onları silahlandırıyor? Bugün de onlara kaçak yollarla silahlar gönderiliyor. Bu sorulara biz cevap istiyoruz, eminim ki bu cevapları alacağız.

çavuşoğlu.jpg
Mevlüt Çavuşoğlu / Fotoğraf: AA

 

Çavuşoğlu: "Ermenistan savaş suçu işliyor"

Bu arada Ermeni güçlerince Azerbaycan’ın Gence iline düzenlenen füze saldırısında sivillerin ölmesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’ndan da tepki geldi.

Çavuşoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ermenistan'ın çoluk çocuk demeden masum insanları öldürdüğünü kaydederek, "Ermenistan savaş suçu işlemeye, sivilleri katletmeye devam ediyor. Bu vahşete sessiz kalmak, bu cinayetlere ortak olmak demektir." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, "İnsanlıktan nasibini almayanlar işledikleri suçun hesabını verecek. Can Azerbaycan’ın daima yanındayız." ifadelerini kullandı.

Independent Türkçe / AA

DAHA FAZLA HABER OKU