Bedelsiz transfer edilen 18 genç yetenek

Emre Sarıkuş Independent Türkçe için yazdı

Transfer dönemi bitti. Türkiye'de transfer tercihleri yine genellikle ligi bilen oyuncu, x hocanın tanıdığı oyuncu, ülkeyi tanıyan oyuncu, tecrübeli oyuncu gibi süzgeçlerden geçirildikten sonra belirlendi.

Süper Lig'e 20 yaş ve altında 20 oyuncu transfer edilmiş. 21 takımlı ligde her takıma bir tane 20 yaş altı oyuncusu bile düşmüyor. 30 yaş üzerinde transfer edilen oyuncu sayısı ise 68.

Dünyada kulüpler uzun süredir kâr etme amacı güden şirketler olarak yönetiliyor. Bugün yetiştirici kulüp olmak ve kulübü kâr eden şirket olarak yönetmek her şeyden daha önemli... 

Avrupa'da belli bir gelecek planlamasına sahip takımların birçoğu bu transfer döneminde de sözleşmesi biten genç oyuncuları kadrolarına katarak yatırım yaptı.

O isimlerden uzun süredir izlediğim ve yakın zamana dek önerdiklerimden bazılarını derledim.

Çoğu 1997-2002 arası doğumlu maliyetsiz bu oyuncular, günü ya da mevcut sezonu kurtarmaya odaklı Türk kulüpleri için yetersiz ya da risk olarak görüldü, görülüyor.

Günü kurtarma odaklı bakış açısı değişmedikçe de her sene benzer tablolar izlemeye devam edeceğiz. 


Ali Adem / 2000 / Kuzey Makedonya / Ön Libero  

Eski Takımı: Vardar  
Yeni Takımı: Aris Selanik 
Transfer Bedeli: Yok
 


Makedonya'nın Vardar takımının alt yapısında çıkan Ali Adem, devamlılığı ve mücadeleci yapısıyla kısa sürede A takımda dikkat çeken bir oyuncu oldu.

Kuzey Makedonya U19 takımının da formasını giyen oyuncu, savunmanın hemen önünde gerek oyun kurulumunda aldığı sorumluluk, gerek top rakipteyken sarf ettiği büyük enerji ve kaptığı toplarla takımının merkezdeki direncini sağlıyor.

Yaz bitiminde bedelsiz olarak gittiği Aris ile 4 yıllık sözleşme imzalayan Adem, oyun kültürü geliştiği takdirde büyük liglerden birinde oynayacaktır.  


Sebastian Soto / 2000 / ABD / Santrfor

Eski Takımı: Hannover 
Yeni Takımı: Norwich (Telstar'da kiralık)
Transfer Bedeli: Yok
 


Amerika U20 Milli Takımı'nda yıldızı parlayan Soto, özellikle 2019'daki U20 Düya Şampiyonası'nda Nijerya ve Fransa'ya attığı 2'şer golle tüm dikkatleri üzerine çekmişti. Hannover II. takımından bedelsiz olarak Norwich City'e transfer olan oyuncu İngiltere'de oynama izni çıkana dek Telstar'a kiralandı. Robert Lewandowski'nin Lech Poznan'daki ilk zamanlarını andıran Soto her iki ayağını da kullanabilen, önsezileri gelişmiş ve bitiriciliği son derece iyi bir golcü.  


Pierre Kalulu / 2000 / Fransa / Sağ Bek, Stoper

Eski Takımı: Lyon B
Yeni Takımı: Milan
Transfer Bedeli:  480 bin euro
 


Lyon B takımının kaptanı olan ve hem sağ bekte hem de stoperde görev yapan Pierre Kalulu, Milan'ın yazın sadece 480 bin euro civarında bir bedel ödeyerek 5 senelik sözleşme imzaladığı bir oyuncu.

Pas yeteneği ve vizyonu sayesinde oyun kurulumuna sunduğu katkının yanı sıra özellikle hızıyla dikkat çeken Kalulu, farklı formasyonlarda rahatlıkla oynayabiliyor.

20 yaşındaki oyuncunun çok yönlülüğü ve mental olgunluğu onu gelişime açık kılan en önemli özellikleri. Kalulu Fransa U20 takımında da forma giyiyor. 


Georgios Vagiannidis / 2001 / Yunanistan / Sağ Bek

Eski Takımı: Panathinaikos
Yeni Takımı: Inter (St. Truiden'da kiralık)
Transfer Bedeli: Yok
 


İki yönlü sağ bek tanımına birebir uyan Vagiannidis, Panathinaikos alt yapısından A takıma kadar yükselmiş bir oyuncu.

Yunanistan U19 takımında da forma giyen sağ bek, topla mesafe kat edebilen, geçişlerde zamanında reaksiyon gösteren, hızlanışı ve kararlılığı yüksek ve skora katkı veren bir oyuncu.

Inter'in bedelsiz olarak geleceğe yatırım yapma amaçlı kadrosuna kattığı 19 yaşındaki Vagiannidis, mevcut rotasyonda az şans bulacağı için maç tecrübesi kazanması amacıyla Sint-Truiden'a kiralandı. 


Danny Loader / 2000 / İngiltere / Santrfor

Eski Takımı: Reading
Yeni Takımı: Porto B
Transfer Bedeli: Yok
 


Reading U23 takımının en dikkat çeken parçası olarak dikkat çeken Loader'ı Avrupa'daki birçok kulüp transfer listesine almıştı. Ancak sözleşmesi biten genç oyuncu tercihini Porto'dan yana kullandı.

İngiltere Milli Takımının tüm yaş kategorilerinde forma giymiş oyuncu halen U20 milli takımında yer alıyor.  

Santrfor dışında, her iki kanat ve forvet arkasında da forma giyebilen Loader sağ ayağını çok iyi kullanan, diri bir fiziğe sahip, hız ve adam eksiltme gibi becerileri yüksek, çok yönlü bir forvet. Porto'nun en iyi yatırımlarından biri…


Chumi / 1999 / İspanya / Stoper

Eski Takımı: Barca B
Yeni Takımı: Almeria
Transfer Bedeli: Yok
 


Deportivo akademesinde keşfedilip Barcelona La Masia akademisine transfer olan Chumi  6 sezon burada oynadı.

Yaz transfer döneminde Barcelona B takımında serbest kalan oyunculardan biri olan stoper, bedelsiz olarak Almeria'ya gitti. Dinamizmi, pozisyon bilgisi ve hızıyla dikkat çeken Chumi baskı altında top çıkarabilen, hava hakimiyeti iyi bir merkez savunmacı.


John Björkengren / 1998 / İsveç / Ön Libero, Merkez Orta Saha

Eski Takmı: Falkenbergs
Yeni Takımı: Lecce
Transfer Bedeli: Yok
 


Henüz 21 yaşını yeni doldurmasına rağmen Falkenberg formasıyla 115 maça çıkan Björkengren hem oyun içi hem sezon geneli devamlılığı yüksek bir merkez orta saha oyuncusu.

Sözleşmesinin bitmesiyle birlikte Lecce'nin bedelsiz olarak kadrosuna kattığı genç İsveçli, U21 milli takımında da forma giyiyor.

Uzaktan şutları, çalışkanlığı ve oyunun iki yönündeki etkinliği en çok göze çarpan özellikleri. Özellikle merkezdeki üçlüde ön liberonun önündeki iki merkez orta sahadan biri olarak başarılı olabilir. 


Ola Brynhildsen / 1999 / Norveç / Sol Kanat

Eski Takımı: Stabaek
Yeni Takımı: Molde
Transfer Bedeli: Yok
 


Stabaek altyapısından yetişen Brynhildsen, Norveç futbolunun son yıllarda yetiştirdiği en hızlı oyunculardan biri olarak dikkat çekiyor.

Her iki kanatta da oynayabilen oyuncu geniş alanda topu üçüncü bölgeye taşımada çok etkili. Haziran ayında Molde'ye bedelsiz olarak transferi gerçekleşen Brynhildsen genellikle hamle oyuncusu olarak rotasyonda tercih edildi.

Oyun görüşünü geliştirdiği takdirde aşama kat edebilir. Halen NorveçU21 takımı oyuncusu. 


Diogo Queiros / 1999 / Portekiz / Stoper

Eski Takımı: Porto
Yeni Takımı: Famalicao
Transfer Bedeli: Yok
 


11 yaşında Leixoes altyapısındayken Porto scoutları tarafından keşfedilen Queiros, Porto'nun tüm alt yaş kategorilerinde oynadıktan sonra geçtiğimiz sezon Porto B takımından Mouscron'a kiralık olarak tranfer oldu.

Burada direkt oynayan ve 19 maça çıkan oyuncu bu sezon Famalicao'ya bedelsiz olarak gitti. Portekiz U21 takımı kaptanı olan Queiros oyun görüşü ve iyi pas tekniğiyle geriden oyun kurma becerisine sahip bir stoper.

Oyuncu bunun yanı sıra müdahale zamanlamasıyla da dikkat çekiyor. Bu sezon Famalicao'da yıldızı giderek parlayacak bir oyuncu olacaktır. 


Danel Sinani / 1997 / Lüksemburg / Sol Kanat, Forvet Arkası

Eski Takımı: Dudelange
Yeni Takımı: Norwich City (Waasland-Beveren'de kiralık)
Transfer Bedeli: Yok
 


Sırbistan kökenli Danel Sinani futbola Lüksemburg'da futbola başladı. Ligin düşük seviyesinin getirdiği dezavantajı 23 yaşına dek sürekli artan bir performansla ortadan kaldırmaya çalıştı.

Dudelange'nin Avrupa kupası maçlarında Norwich scoutlarının gözünden kaçmayan Sinani, sözleşmesinin bitişiyle birlikte Ada'nın yolunu tuttu.

Oyun seviyesinin sürekli oynayarak gelişmesi için Belçika Ligi'ne Waasland-Beveren'e kiralanan Sinani forvet arkasında ve kanatlarda oynayabilen bir oyuncu.

Sol ayağını oldukça iyi kullanan hücumcunun etkili şutları, kısa mesafede çabukluğu ve özellikle kısa-orta mesfeli driblinglerle adam eksiltme yeteneği dikkat çekiyor.


Largie Ramazani / 2001 / Belçika / Sol Kanat

Eski Takımı: Manchester United
Yeni Takımı: Almeria
Transfer Bedeli: Yok
 


1,67'lik boyu, süratli stili ve adam eksiltme yeteneğiyle dikkat çeken Burundi asıllı Belçikalı Ramazani; Manchester United akademisine Charlton'dan 2017'de katıldı.

U23 takımında birçok maçta skora doğrudan etki eden oyuncu A takıma çıkmak ve sürekli oynamak istediği için kulüpten ayrılmaya karar verdi.

Oyuncu tıpkı Chumi gibi bu transfer döneminde bedelsiz olarak yeniden yapılanmaya giden Almeria kadrosuna katıldı.  


Rasmus Wiedesheim-Paul / 1999 / İsveç / Santrfor

Eski Takımı: Halmstad
Yeni Takımı: Rosenborg
Transfer Bedeli: Açıklanmadı
 


Rosenborg FutbolDirektörü Mikael Dorsin'in "uzun zamandır izlediğimiz bir oyuncuydu" dediği Rasmus Paul, İsveç 2. Ligi'nde ligin düşük seviyesi nedeniyle gölgede kalan yeteneklerden biriydi.

İnce ve uzun yapısıyla santrforda ve sol kanat-forvet olarak oynayan oyuncu, atak geçişlerinde hücuma yön verdiği gibi bitiriciliği sayesinde de kısa sürede ligin skora en çok katkı yapan oyuncusu olarak ön plana çıktı.

Topa hakimiyeti dribling, pas ve şut becerisiyle kendisini belli eden Rasmus Paul, Halmstad'tan Rosenborg'a açıklanmayan ancak oldukça düşük bir meblağ karşılığında transfer oldu.

(Oyuncunun transfer olduğundaki piyasa değeri 150 bin euro civarındaydı.)


Pedro Chirivella / 1997 / İspanya / Ön Libero, Merkez Orta Saha

Eski Takımı: Liverpool
Yeni Takımı: Nantes
Transfer Bedeli: Yok
 


Valencia alt yaş gruplarında birçok scoutun dikkatini çeken Chirivella 2013 yazında Liverpool akademisine transfer oldu.

Burada gelecek vadeden oyuncular arasında gösterilen oyuncu Jurgen Klopp'un zaman zaman rotasyonda şans verdiği U23 yıldızlarından biriydi.

U23 takımındayken 2 sezon Willem II ve Go Ahead takımlarında kiralık olarak gönderilen Chirivella düzenli forma şansı bulacağı büyük liglerden birine gitmek istedi ve oyuncuyu sözleşmesi bitince Nantes'a bedelsiz olarak transfer etti.

Oyun görüşü, maçın temposunu ayarlayabilme ve iyi pasör özellikleriyle hem 6 hem de 8 numara oynayan Chirivella geriden oyun kurucu rolüyle sahada yer alıyor.


Noah Jean Holm / 2001 / Norveç / Santrfor

Eski Takımı: RB Leipzig
Yeni Takımı: Vitoria Guimaraes
Transfer Bedeli: Yok
 


2017'de Stromsgodset altyapısından RB Leipzig altyapısına gelen Noah Jean Holm, John Carew'e benzeyen stiliyle dikkat çeken bir santrfor.

Boy avantajını ve fiziğini kullanarak üçüncü bölgede etkili olan oyuncu, gerektiğinde kanat forvet olarak da görev yapabiliyor.  

Norveç milli takımının tüm alt yaş gruplarında oynayan santrfor, halen U21 milli takımında forma giyiyor. Ağustos ayında Vitoria Guimaraes'e bedelsiz olarak transferi gerçekleşen Noah kulübüyle 4 yıllık sözleşme imzaladı.

Oyuncu potansiyeli olan bir santrfor olmakla birlikte teknik özelliklerini fiziksel özelliklerinin seviyesine yükselterek aşama kaydedebilir. 


Pape Gueye / 1999 / Fransa-Senegal / Ön Libero, Merkez Orta Saha

Eski Takımı: Le Havre
Yeni Takımı: Marsilya
Transfer Bedeli: Yok
 


Le Havre altyapısında yetişen Pape Gueye 1.90'ı bulan boyu, güçlü fiziği ve kaptığı toplarla klasik bir ön libero gibi dursa da top hakimiyeti son derece yüksek olan, pas kalitesi ve tercihleri iyi bir merkez oyuncusu.

Le Havre'da özellikle hücuma geçişlerde merkezdeki kilit oyuncuydu. İsmi bir dönem Watford ile de anılan Gueye, Lyon'a transfer olan Tino Kadewere ile Le Havre'nin en çok dikkat çeken oyuncusuydu.

Fransa U18 ve U20 takımlarında da forma giymiş olan Gueye bedelsiz olarak gittiği Marsilya'da oyununu bir üst seviyeye çıkardığı takdirde kulübüne iyi bir bonservis kazandırarak İngiltere'ye gidebilir. 


Angel Gomes / 2000 / İngiltere-Portekiz / On Numara, Sol Kanat

Eski Takımı: Manchester United U23
Yeni Takımı: Lille (Boavista'da kiralık)
Transfer Bedeli: Yok
 


Manchester United'ın elinden kaçırdığı için belki de en çok üzüleceği oyunculardan biri olacak Angel Gomes sözleşmesinin bitimiyle birlikte Lille tarafından bedelsiz olarak transfer edildi.

Lille'in geleceğe dönük yapılanmasındaki önemli dişlilerden biri olacak Gomes, bu sezon sürekli oynayacağı ve sorumluluk alacağı Boavista'ya kiralandı.

On numara pozisyonunda ve sol kanatta forma giyen Gomes çok üst düzey bir oyun görüşüne ve topla beceriye sahip.

Toplu oyunda pasları ve birden hızlanabilme özellikleriyle, topsuz oyunda da alan yaratma ve kullanma becerisiyle domine eden oyuncu Portekiz Liginin ilk 3 haftasında 4 gole doğrudan etki etti. Büyük bir yetenek geliyor. 


Eugenio Pizzuto / 2002 / Meksika-İtalya / Ön Libero, Merkez Orta Saha

Eski Takımı: Pachuca U19
Yeni Takımı: Lille
Transfer Bedeli: Yok
 


Son dönemlerde Sarpreet Singh, Liberato Cacace gibi iyi oyuncular çıkaran Yeni Zelanda'nın Wellington Phoenix takımı altyapısından yetişen Pizzuto; 15 yaşındayken Meksika Ligi'nde Pachuca'nın altyapısına transfer oldu.

Meksika U17 Mili takımında dikkat çeken oyuncu Andre Gomes'i de kaçırmayan Lille sportif direktörü Luis Campos'un yine bedelsiz kadroya kattığı genç yeteneklerden biri oldu.

Enerjik ve vizyoner yapısını birleştirdiği iki yönlü stiliyle, pas, vizyon ve top çalma gibi bir merkez oyuncusunda var olması gereken özelliklerin tamamına sahip olan Pizzuto, bunun yanı sıra çok çabuk hızlanabilen ve oyun geçişlerindeki reaksiyonuyla dikkat çeken bir oyuncu.

Sol ayaklı olan ve savunma arkası uzun menzilli pas becerisi yüksek olan Pizzuto yakın gelecekte isminden sıkça söz ettirecek. 


Rodrigo Vilca / 1999 / Peru-İspanya / On Numara

Eski Takımı: Municipal
Yeni Takımı: Newcastle United
Transfer Bedeli: 200 bin euro
 


Peru'nun Municipal takımında yetişen Rodrigo Vilca takımının hücum aksiyonlarındaki en önemli figürdü.

Zayıf fiziki yapısına rağmen kararlılığı ve klasik on numaralarda olmayan iki yönlü oynama gayreti onu Ada'ya getirdi.

Dribling, adam eksiltme gibi meziyetlerinin yanı sıra oyunun sıkıştığı anlarda kendisine dribling sonrası ilginç pas opsiyonları yaratan bir oyuncu.

Top kayıpları sonrası ya da ikinci bölgede rakibin geçişlerinde gereken presi ve sertliği gösterebiliyor.

Newcastle'ın Perulu eski yıldızı Nolberto Solano'nun söylediğine göre teknik açıdan özel yetenekleri olsa da birçok açıdan gelişmesi gereken oyuncu henüz fiziksel olarak Premier Lig'de oynamaya hazır değil.  

Bu nedenle sezonu U23 takımıyla geçirecek. 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU