ABD istihbaratına göre, Biden'ın oğlu hakkındaki haberi sızdıran Giuliani'yi Ruslar etkilemiş

The Washington Post'a göre Trump, Rudy Giuliani hakkındaki raporu hiç önemsemedi

Eski New York Belediye Başkanı Rudolph W. Giuliani, Hunter Biden'la ilgili son haberlerde parmağı olduğu gerekçesiyle mercek altında (AP)

ABD'de The New York Post gazetesinin, Demokratların başkan adayı Joe Biden'ın oğlu Hunter'ın dizüstü bilgisayarından çıktığı öne sürülen bilgi ve belgelerle yaptığı özel haber, Twitter ve Facebook tarafından sıradışı bir şekilde engellenirken; John Paul Mac Isaac adlı bilgisayar tamircisi bu bilgileri kendisinin kopyalayarak, ABD Başkanı Donald Trump'ın kişisel avukatı Rudy Giuliani’nin avukatı Robert Costello’ya verdiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hunter Biden'ın babasının nüfuzunu kendi çıkarları için Ukrayna ve Çin'de kullandığı iddiası ülkeyi sarstı. Aynı zamanda eski New York Belediye Başkanı olan Giuliani de bu haberlerdeki katkısıyla gündemin merkezine oturdu. 

Bunun üzerine The Washington Post, istihbarat birimlerinin 2019'da Beyaz Saray'ı Giuliani hakkında uyardığını bildirdi. Gazetenin eskiden Amerikan istihbarat servislerinde çalışan 4 görevliye dayandırdığı habere göre, Giuliani "Rus istihbarat birimlerinin algı operasyonlarının hedefiydi."

Özel habere göre, geçen senenin sonunda Joe Biden ve oğlu Hunter'ın ülkedeki faaliyetleri hakkında bilgi almak için Ukrayna'ya giden Giuliani, burada Rus istihbaratıyla bağlantılı çok sayıda kişiyle bir araya geldi. 

Gelen raporlar üzerine Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Robert O'Brien, Trump'ı özel olarak uyararak "Giuliani'nin Ukrayna'dan getirdiği her bilginin Rusya tarafından kirletilmiş" olduğunu ifade etti. Ancak Trump omuzlarını silkerek "Rudy de böyle" dedi. 

24 Eylül 2019'da ABD Senatosu'nda başlatılan Trump'a yönelik azil soruşturması da, önceki başkan Barack Obama'nın yardımcısı olan Biden'ın bu dönemde Ukrayna'yla kurduğu ilişkilerle ilgiliydi. 

Trump'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le yaptığı telefon görüşmesinde, rakibi Joe Biden ve ailesini soruşturması karşılığında ABD'nin ülkesine askeri yardımı serbest bırakacağını söylediği ve bunun anayasaya aykırı olduğu iddia edilmişti.

Beyaz Saray'sa Trump-Zelenskiy görüşmesinin dökümünü yayımlayarak, Ukrayna'ya yardımlarla görüşme arasında ilişki bulunmadığını savunmuştu.

Bu süreci Senato'daki yargılamanın ardından şubat ayında yapılan oylamayla atlatan Donald Trump, azil soruşturması geçirip ABD Senatosu'nda aklanan üçüncü Başkan olmuştu.

Independent Türkçe, CNN International, Washington Post, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU