Rapor gerçeği ortaya çıkardı: Çin yönetimi pangolin ticaretini hâlâ teşvik ediyor

Pullu memeliler takımından pangolinlerin şuanda 8 türü bulunuyor (AFP)

Yeni bir rapora göre Çin yönetimi, gündemde geniş yer kaplayan yasağa rağmen, pangolin parçalarının geleneksel tıpta kullanılmak üzere satışını desteklemeyi sürdürüyor.

Çevresel Soruşturma Ajansı (EIA), hissedarları arasında Batılı büyük finans kurumlarının da yer aldığı küresel ilaç şirketi Çin Pekin Tong Ren Tang Grubu dahil 221 şirketin, pangolin pul ürünleri satışına yönelik ruhsatının devam ettiğini buldu.

Smoke & Mirrors (yanıltıcı, manipüle edici durumları anlatan İngilizce deyim -ed.n.) raporunda ayrıca, Çin'de üretilen pangolin pulu ürünlerinin Alibaba'nın Taobao sitesi ve eBay gibi e-ticaret platformlarından satın alınabildiği ortaya kondu.

Çin'in Şubat'ta pangolinlerin de dahil olduğu yaban hayatı tüketimini kalıcı olarak yasaklaması basında geniş yer bulmuştu. Haziran'da da pangolin pullarının geleneksel Çin tıbbında kullanımının yasaklandığı ve yerli pangolin popülasyonlarına yönelik koruma önlemlerinin artırıldığı duyurulmuştu. 

Vuhan'daki Huanan Deniz Ürünleri Pazarı'nda satıldığı bildirilen pangolinlerin koronavirüs pandemisinin kaynağı olduğuna inanılıyor. Pangolinler birçok kültürde, etleri ve pulları açısından lüks bir ürün olarak görülüyor. Geleneksel Çin tıbbında bu pulların, kadınlardaki anne sütü üretimine katkı sağladığına inanılıyor.

Bazıları, koronavirüs taşıdığı bilinen pangolinlerin Kovid-19 hastalığına sebep olan SARS-CoV-2 virüsünün barınması için aracı rolü oynadığını düşünüyor.

EIA'nın üst düzey Pangolin Kampanyacısı Chris Hamley, şöyle söyledi:

Koronavirüs pandemisinde yaban hayatı ticaretinin rolüne dair artan kaygıların ortasında, Çin yönetiminin milyarlarca dolarlık geleneksel Çin tıbbı sektörünün olağan biçimde işlemesine izin vermek yerine pangolin pullarının tüm yasal kullanımını bitirmesi hayati önem taşıyor.

Çin yönetimi, geleneksel Çin tıbbı sektörünün pangolin sömürüsüne kapıyı açık tutarak, küresel pangolin kaçakçılığını sonlandırma yönündeki uluslararası çabaları baltalıyor ve uluslararası organize suçları körüklüyor.

EIA daha önce de pangolin pullarının, geleneksel Çin ve Batı ilaçları hammaddelerinin listelendiği resmi referans kitabı Farmakope 2020'den çıkarılmasına karşın, 80 kadar onaylı geleneksel ilaç tarifinde yer aldığını bulmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pangolinlerin 4'ü Afrika ve 4'ü de Asya'ya özgü 8 türünün tamamı, Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşme EK-I'de yer alıyor. Bu durum, söz konusu hayvanların neslinin tehlike altında olduğunu ve özel korumaya ihtiyaç duyduğunu gösteriyor.

The Independent, kaçak avlanmaya ve yasadışı yaban hayvanı ticaretine engel olmak için uluslararası bir çaba sarf etme amacıyla Yaban Hayatı Ticaretini Durdurun kampanyası başlattı.

Rapor, Çin yönetimini "yaban hayatının ticari kullanımını açıkça yasaklamaya" ve "pangolinler ile küresel tehdit altındaki diğer türleri geleneksel Çin tıbbı farmaopesinden ve ulusal bazda onaylanmış diğer tıp listelerinden çıkarmaya" çağırarak sona eriyor.

Hamley ayrıca, "Geleneksel Çin tıbbı ilaçlarının çoğunda küresel tehdit altındaki yaban hayvanlarının vücut parçaları kullanılmıyor ve bu sahadaki uzmanlar, pangolin pullarının yerini alabilecek bazı bitkisel ikameler öneriyor" dedi.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/environment

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU