Siyasihaber, Sendika.org, Mehmet Altan ve Şahin Alpay... Enis Berberoğlu AYM'nin uygulanmayan ilk kararı değil

Yüksek mahkemenin Enis Berberoğlu kararının yerel mahkeme tarafından tanınmamasının ardından başlayan "ışık" tartışması devam ediyor

Fotoğraf: AA

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) hak ihlali kararı verdiği Enis Berberoğlu'nun yeniden yargılanmasına yer olmadığına ve hükmün uygulanmasına hükmetti.

Kararın ardından Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Prof. Dr. Engin Yıldırım'ın "Işıklar yanıyor" notuyla paylaştığı AYM binasının fotoğrafın ardından kriz patlak verdi.

Yıldırım'a "Darbe iması" eleştirileri yöneltilirken, iktidar cenahından peş peşe açıklamalar geldi. Yıldırım ise paylaştığı tweetle darbe iması yapmak gibi bir maksadının olmadığını belirtti ve özür diledi.

Krizin başlamasına sebep olan yüksek mahkemenin kararının yerel mahkeme tarafından tanınmaması ise ilk değil...

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Altan ve Alpay kararı

15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminden sonra tutuklanan Prof. Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın başvurusundan sonra, Anayasa Mahkemesi "hak ihlali" kararı verdi. Davaya bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Ocak 2018'de Anayasa Mahkemesi'nin kararını tanımayarak, Altan ve Alpay'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. 

İlerleyen süreçte, Şahin Alpay 17 Mart 2018'de 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tahliye edildi. Mehmet Altan ise, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi'nin kararıyla  27 Haziran 2018'de hapisten çıktı. 

Sendika.org'a erişim engeli devam ediyor

Yerel mahkemeler tarafından uygulanmayan bir başka AYM kararı da haber sitesi Sendika.org'un erişime engellenmesine yönelikti.

25 Temmuz 2015'te erişime engellenen Sendika.org'la ilgili yüksek mahkemeye aynı yılın ekim ayında yapılan başvuru tam 5 yıl sonra görüşüldü ve sitenin kapatılmasının ifade özgürlüğü ihlali olduğuna yönelik karar verildi.

62 kez kapatılan siteyle ilgili ilk hak ihlali kararı 11 Mart 2020'de yayınlandı. Ancak kapatma kararını veren Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği kararı uygulamadı. Bunun üzerine yeniden yapılan başvuru 15 Eylül'de sonuçlandı. İkinci başvuruda da Anayasa Mahkemesi sitenin açılması gerektiğine hükmetti ancak Sendika.org hala kapalı. Site yayın hayatına Sendika64.org alan adıyla devam ediyor.

Kasım 2019'dan bu yana Siyasihaber.org karar uygulanmıyor

Sendika.org gibi Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği tarafından kapatılan bir başka haber sitesi de Siyasihaber.org'tu. Siteye 24 Ekim 2015'te erişim engeli getirildi. Erişim engeli nedeniyle itirazlar reddedilince Anayasa Mahkemesi'ne yapılan başvuruda, 2019 yılının kasım ayında hak ihlali kararı çıktı. Ancak Gölbaşı Sulh Ceza Hakimliği kararı uygulamadı. Halen kapalı olan Siyasihaber.org, yayın hayatına Siyasihaber5.org alan adıyla devam ediyor.

Barış Akademisyenleri'nde HAGB engeli

Anayasa Mahkemesi'nin bir diğer tanınmayan kararı da Barış Akademisyenleri'yle ilgili yapılan başvuruyla ilgiliydi. Barış Akademisyenleri'nin başvurusunda çıkan hak ihlali kararından sonra, dava açılmasına neden olan bildirinin imzacıları arasından yer alan S.U.'nun yeniden yargılanma talebi reddedildi. 

S.U. İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davasında, 'terör örgütü propagandası' suçunu işlediği gerekçesiyle 1 yıl 3 ay hapis cezası almış, bu cezanın hükmünün açıklanması geri bırakılmıştı. S.U. tarafından yapılan yeniden yargılama başvurusu reddedildi. Gerekçe ise, S.U. hakkında verilen hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararının hukuki niteliği bakımından hüküm niteliğinde olmamasıydı. Ardından yapılan itiraz sonuç verdi ve S.U.'nun yeniden yargılama ve beraat talebi kabul edildi. 

Böylece ilk kararında AYM kararını tanımayan İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi, itiraz sonucunda yüksek mahkemenin kararını tanımış oldu.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU