Dünya Sağlık Örgütü: Koronavirüs aşısı genç ve sağlıklı kişilere 2022’ye kadar yapılmayacak, öncelik riskli grupların

Dünyanın en büyük sağlık kurumlarının aşı testlerini durdurmasının ardından DSÖ, her insanın ocak ya da nisanda aşıya ulaşacağı yönündeki açıklamaların doğru olmadığını duyurdu

Fotoğraf: Reuters

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO/DSÖ) bilim insanlarından Dr. Soumya Swaminathan, çarşamba günü yaptığı açıklamada koronavirüs aşısının bulunması durumunda önceliğin yaşlılara ve sağlık çalışanları gibi meslek gruplarına verileceğini söyledi. 

Swaminathan, genç ve sağlıklı kişilere ise sıranın 2022’den önce gelemeyeceğini ifade etti. 

Swaminathan, “İnsanlar, ocak ya da nisan başında aşıya ulaşabileceklerini ve her şeyin normale döneceğini söylüyor. Ancak bu şekilde yürümeyecek” dedi. 

Güvenli ve verimli bir aşının 2021’de bulunmasını ümit ettiklerini söyleyen Dünya Sağlık Örgütü uzmanı, aşının sınırlı sayıda olacağını aktardı. 

Hangi gruptaki insanlara öncelik verilmesi gerektiğine dair WHO’nun bir yol haritası yayımladığını hatırlatan Swaminathan, 10’dan fazla ülkenin klinik testlerde son aşamada olduğunu belirtti. 

Swaminathan’ın aktardığına göre aşıların dağıtım için gerekli onayı almasının ardından hangi nüfusun aşı için en uygun olduğu ve lojistik olarak nasıl dağıtılacağına dair başka bir yol haritası daha yayımlanacak. 

ABD: Bahara kadar her Amerikalıyı aşılayacağız

Dünya Sağlık Örgütü’nün yanı sıra ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri ile Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi de riskli gruplara aşı dağıtımı ile ilgili hazırlıklarını sürdürüyor. Ancak onların takvimi WHO’dan farklı. 

ABD’li sağlık otoriteleri, altı şirketten 100 milyonlarca dozu garanti ettiklerini söylerken, her Amerikalıyı 2021 baharına kadar aşılamak için yeterli doza sahip olacaklarını ifade ediyor. 

WHO Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ABD ve Çin gibi ülkelerin aşıyı kendi vatandaşları için garanti altına almasıyla ilgili “aşı milliyetçiliği” değerlendirmesini yapmıştı. 

Bu ülkelerin aksine WHO, aşıya erişimin tüm dünyada adaletli olması için COVAX adlı bir program kurdu. 

Dünya Sağlık Örgütü’nün Acil Hastalıklar ve Hayvan Hastalıkları Birimi Başkanı Dr. Maria Van Kerkhove, “Bazı ülkelerdeki her insan üzerinde denemek yerine öncelikle aşıların, her ülkede riskli gruplara uygulanmasını garanti altına almalıyız” dedi. 

Son olarak Johnson&Johnson ve AstraZeneca, güvenlik endişeleriyle aşı denemelerini durdurmuştu. 

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU