Görevinden istifa eden Kırgızistan Cumhurbaşkanı: Halkının kanını döktüren biri olarak anılmak istemiyorum

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Ceenbekov, ülkede yaşanan siyasi gerilimlerden dolayı istifa ettiğini açıkladı. Ceenbekov, "Benim için her bir yurttaşımın hayatından daha değerli hiçbir şey yoktur" dedi

Fotoğraf: AA

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sooronbay Ceenbekov görevinden istifa etme kararı aldığını bildirdi.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezinden yapılan açıklamaya göre, Ceenbekov, kendisi için her şeyden önce Kırgızistan'da barış, ülkenin bütünlüğü, halkın birliği ve toplumdaki huzurun önemli olduğunu vurguladı.

Ceenbekov, başkent Bişkek'teki sosyo politik durumun gerginliğini koruduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

Dün yeni Bakanlar Kurulunu onayladım ancak bu gerilimi azaltmadı. Derhal istifam için talepler devam ediyor. Mevcut durum iki taraflı bir çatışmaya yakın. Bir tarafta göstericiler öteki tarafta güvenlik güçleri. Asker ve güvenlik güçleri Cumhurbaşkanlığı Konutlarını korumak için silah kullanmak zorundadır. Benim için her bir yurttaşımın hayatından daha değerli hiçbir şey yoktur. Tarihte halkının kanını döktüren cumhurbaşkanı olarak anılmak istemiyorum. Bu nedenle görevimden istifa etme kararı aldım.

Yeni Başbakan Sadır Caparov ve diğer politikacılara taraftarlarını Bişkek'ten çıkarmaları ve kent sakinlerine huzurlu bir yaşam sunmaları çağrısında bulunan Ceenbekov, "Hiçbir iktidar ülkemizin bütünlüğüne ve toplumdaki barışa değmez. Yüce Allah hepimizi korusun, toprağımızda huzur ve sükunet olsun" ifadesini kullandı.

Başbakanlık koltuğuna dün oturan Caparov ve diğer politikacıların taraftarları düzenledikleri gösteride Ceenbekov'un istifasını talep etmişti. 

Ne olmuştu?

Kırgızistan'da, 4 Ekim'deki parlamento seçimleri sonrası protesto gösterileri başlamıştı.

6 Ekim gecesi ise protestocular Devlet Başkanlığı Sarayı'na girmiş ve eski Devlet Başkanı Almazbek Atambayev hapishaneden çıkarılmıştı.

Muhalefet ayrıca, seçim sonuçlarını da geçersiz ilan etmişti. 

Başbakan Boronov istifa etmiş ve ülkede iki koordinasyon kurulu oluşturulmuştu. 

Cezaevinden çıkarılan eski milletvekili Sadır Caparov, milletvekillerin kendisini geçici başbakanlık görevine getirdiğini savunmuş, başbakanlık binasına girmişti.

Ceenbekov ise, ülkede yaşananlar sonrası, iktidar değişimi meşru yollardan gerçekleşirse" istifaya hazır olduğunu söylemişti.

FETÖ iddiaları

Atambayev döneminde olumsuz giden Türkiye-Kırgizistan ilişkileri Ceenbekov döneminde  daha olumlu seyretmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2019 yılı Eylül ayında Kırgızistan’a gitmiş ve burada Ceenbekov ile birlikte düzenlediği basın toplantısında FETÖ tehdidine karşı uyarılarda bulunmuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Kırgızistan'da başlayan olaylarla ilişkin FETÖ parmağına işaret etmişti
 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU