Hindistan'da kast gerginliği artarak sürüyor: "3 Dalit kızın üstüne asit döküldü"

Ülkenin Uttar Pradeş eyaletinde, ötekileştirilmiş Dalit topluluğuna yönelik bir şiddet vakası daha yaşandı

Hintliler bir Dalit kadının Uttar Pradeş'te toplu tecavüze uğrayarak öldürülmesini, 10 Ekim'de Guwahati'de ellerindeki "Kadınlara karşı şiddeti durdurun" pankartlarıyla protesto etmişti (AP)

Polis, Hindistan'ın kuzeyindeki Uttar Pradeş eyaletinde Dalit topluluğuna (önceki ismiyle 'Dokunulmazlar') mensup üç kızın uykularında muhtemelen asitli saldırıya uğradıklarını bildirdi.

Kardeş olan üç kız gece 1.30 sıralarında gerçekleşen saldırı esnasında Paraspur köyündeki evlerinin üst katında uyuyordu.

8 ve 12 yaşlarında olan daha ufak kızlar hafif yaralanırken 17 yaşındaki en büyükleri, yüzünü bozan yaralar aldı. Üçü de tedavi için yerel hastaneye sevk edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

The Independent'a açıklama yapan polis, saldırganın ailenin tanıdığı biri olma ihtimalini araştırdıklarını belirtti. Gonda bölgesi polisinin kıdemli başkomiseri Mahendra Kumar vaka üzerinde çalışan dört ekiplerinin bulunduğunu ve soruşturmaya devam etmek için kızların ifadelerini beklediklerini söyledi.

Aile asitli saldırı olduğunu öne sürerken Kumar, henüz saldırıda hangi kimyasal maddenin kullanıldığını belirleyemeyen polisin adli incelemeyi sürdürdüğünü ifade etti.

Kızların babası Ram Avatar polise ve yerel medyaya yaptığı açıklamada, pazartesi gecesi kendisinin verandada, kızlarınsa evin çatısında uyuduğunu söyledi.

Yerel bir televizyon haber kanalına, "Kızlarım çığlık atınca anında kapıyı açtım ve birini tuttum. Yeleğimin yandığını görünce birinin onlara asit attığını anladım" diye konuştu.

Baba ailenin köydeki herhangi biriyle husumeti bulunmadığını ve kızlarına neden saldırıldığını anlayamadığını söyledi.

Uttar Pradeş eyaleti halihazırda 19 yaşındaki bir Dalit kadının Hathras'ta tecavüze uğrayıp öldürülmesi üzerine oluşan ulusal çaptaki gerilimin merkezindeydi. Bu olay, polisin kötü idaresine ve protestocuları gözaltına almayı hedeflediğine dair iddialarla manşetlere taşınmıştı.

Hindu kast sistemini oluşturan 4 ana katmanın en altında yer alan Dalit topluluğu, Tanım Dışı Kastlar (Scheduled Castes) adıyla bilinen bir gruba dahil edilerek ülkedeki yasalardan ek koruma alıyor. Dalitler, 2011 tarihli nüfus sayımına göre Hindistan nüfusunun tamamının yüzde 16'sını oluşturuyorlar. Hala çeşitli biçimlerde ayrımcılıkla mücadele eden topluluk, uzun süredir Hindistan'da kasta dayanan şiddete maruz kalıyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/asia

Independent Türkçe için çeviren: Şafak Küçüksezer

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU