Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı, İBB’de sahnelenecek Kürtçe tiyatro oyununu yasakladı; Vali Yerlikaya, “PKK propagandası içerdiğini” söyledi

Polisler, yasakla ilgili tebligatı imzalaması için oyunculara verdi ancak oyuncular imza atmayı reddetti

Fotoğraf: Bianet

Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesi'nde sahnelenecek olan “Bêrû” (Yüzsüz) adlı Kürtçe tiyatro oyununu yasakladı.

Mezopotamya Kültür Merkezi'nin (MKM) tiyatro grubu olan Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) Dario Fo'nun oyunu 'Bêrû' (Yüzsüz) Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesinde izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyordu.

Duvar’ın aktardığına göre; son hazırlıkların tamamlandığı sırada polis, sahneyi basarak oyunun gösterilmesine engel oldu. 

Polisler, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından hazırlanan yasakla ilgili tebligatı imzalaması için oyunculara verdi ancak oyuncular imza atmayı reddetti.

Karar, Emniyetin başvurusu üzerine alındı

Gaziosmanpaşa Emniyet Müdürlüğü tarafından ve 5442 sayılı Kamu Güvenliği Kanunu ve 2911 sayılı Toplantı Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet gerekçesi ile yasaklanmasını talep edilen kararı, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı İBB Şehir Tiyatrosuna iletti.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

Yapılmak istenen tiyatro etkinliğinin genel kamu düzenini bozabileceği değerlendirildiğinden, ilçemiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi ve dokunulmazlığının tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması amacıyla 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 32/ç maddesi ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunun 17. Maddesi hükümleri doğrultusunda adı geçen Teatra Jiyana Nû isimli özel tiyatro tarafından BERU:KLAKSON BORİZAN BİRT isimli tiyatro oyununun Gaziosmanpaşa ilçemiz sınırları içerisinde tüm açık/kapalı alanlarda yapılmasının süresiz olarak YASAKLANMASI hususunu; Tensiplerinize arz ederim.

Yönetmen Karaman: Keyfi, hukuksuz…

Oyunun yönetmeni Nazmi Karaman "Oyunumuz Moskova Belediyesi Uluslararası Tiyatro Festivali’nde en iyi oyun ödülü aldı” diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

Karaman şunları söyledi:

Avrupa ve Türkiye'de üç yıldır birçok yerde oyunumuzu oynadık, seyircilerle buluştuk. Aslında yasaklanan Kürt tiyatrosudur. Bu çağda Dario Fo'nun oyununun yasaklanması tiyatro ve sanatla uğraşan bütün topluluklar için utançtır. Türkiye'de hangi dilde tiyatro yapan topluluklar varsa hepsini sanat ve özgürlük adına Kürt tiyatrosuna dayanışmaya çağırıyoruz. Bu keyfi, hukuksuz yasaklanmaya ses çıkarmalarını bekliyoruz" diyerek yasağa tepki gösterdi.

HDP: 5 milyon Kürt'ün yaşadığı İstanbul'da, Kürtçe tiyatro oyununun sahnelenmesi yasaklanıyor

HDP, sosyal medyadan açıklama yaparak yasak kararına tepki gösterdi.

Açıklamada şunlar ifade edildi:

5 milyon Kürt'ün yaşadığı İstanbul'da, Kürtçe tiyatro oyununun sahnelenmesi yasaklanıyor. İşte meydan okuduğumuz bu tekçi, faşist zihniyettir. 12 Eylül'de en vahşi uygulamaların bitiremediği bu dili, siz bir adım bile geri götüremezsiniz. Zimanê me rûmeta me ye!

Çataklı: Yalan ve provakasyon

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, "Yeni bir yalan ve provakasyon daha" ifadelerini kullanarak Twitter'dan bir paylaşım yaptı.  

"Kürtçe tiyatro elbetteki serbesttir" diyen Çataklı, "Ancak, PKK terör örgütünün propagandasını içeren tiyatro Kürtçe de olsa, Türkçe de olsa, Arapça da olsa müsaade edilmez. Buna izin verenlerle ilgili de gerekli yasal işlemler başlatılmıştır" ifadelerini kullandı. 

İstanbul Valisi: Kürtçe olduğu için değil PKK propagandası içermesi nedeniyle yasaklandı

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı'nın tiyatro oyununu Kürtçe olduğu için değil, PKK propagandası içermesi nedeniyle yasaklandığını ifade etti. 

Yerlikaya da konuyla ilgili adli süreç başlatıldığını kaydetti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU