İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi şifrelerinin çözüldüğü tarihi binaya Facebook’tan 1,3 milyon dolar bağış

Nazi Almanya’sının karmaşık şifrelerinin çözülmesiyle İkinci Dünya Savaşı’nı 2 ila 4 yıl kısalttığına inanılan İngiltere’deki tarihi müze Bletchley Park, Facebook’tan yüklü miktarda “pandemi desteği” aldı

Bletchley Park'ta 1946'ya kadar devam eden şifre kırma işlemlerinin sonuçları 1970'lerin sonuna kadar gizli tutulmuştu/ Fotoğraf: Wordpress

Sosyal medya devi Facebook, Birleşik Krallık’ın İkinci Dünya Savaşı sırasında bir “şifre çözme merkezi” olarak kullandığı, bugün ise bir müzeye dönüştürülen Bletchley Park’a 1 milyon İngiliz sterlini (1,3 milyon dolar) bağışladı. 

Günümüzde ulusal miras ve bilgisayar tarihinin önemli bir müzesi olarak kabul edilen Bletchley Park, ağustosta yaptığı açıklamada pandemi nedeniyle kapalı kaldıkları mart-temmuz ayları arasında gelirinin yüzde 95’ini kaybettiğini duyurmuştu. 

Yeniden 4 Temmuz’da açılan müze, yeni dönemde sınırlı sayıda ziyaretçiye hizmet veriyor ve yıllık 2 milyon sterlin bütçe açığı bekliyor. 
 

bletchley-park

Bletchley Park ekibinde çalışan kadınlar 


Bletchley Park CEO’su Iain Standen, konuyla ilgili yaptığı açıklada Facebook’a bu “cömert” bağış için teşekkür ederek, “Bletchley Park, bu önemli destekle yeni dünyada devam etmek için daha iyi pozisyon alacak ve kapılarını gelecek nesiller için açık tutacak” dedi. 

Facebook’un yaptığı bağış, iki yıl boyunca, sergiler, öğrenme programları ve çalışanların maaşları için kullanılacak. 

Matematik dehasının Nazi şifrelerini kırdığı yer 

Londra’nın yaklaşık 90 kilometre kuzeyinde bulunan Bletchley Park, 1883’te finansçı ve siyasetçi Sir Herbert Leon tarafından satın alındı. Leon’un 1926’da ölmesinden sonra eşi Fanny Leon’da 1937’deki ölümüne kadar burada yaşadı. 

Daha önce tilki avı etkinliklerine, geniş Noel partilerine, eşsiz genişlikteki çiçek bahçelerine sahip yapı, 1938’de Gizli Servis’in başındaki isim Sir Amiral Hugh Sinclair tarafından satın alındı. İkinci Dünya Savaşı boyunca “Kod ve Şifre Okulu” burada kuruluydu. 
 

alan turing

İngiltere Merkez Bankası geçen yıl, yeni 50 sterlinlik banknotlarda ünlü matematikçi, bilgisayar bilimci ve kriptolog Alan Turing'in fotoğrafının olacağını açıklamıştı


İngiliz matematikçi ve kriptolog Alan Turing’in Nazi Almanyası’nın gizli mesajların şifrelenmesi ve tekrar çözülmesi amacı ile kullandığı şifre makinesi Enigma’yı çözdüğü yer Bletchley Park’tı. 

Facebook Kuzey Avrupa Başkan Yardımcısı Steve Hatch, bağışla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:
 

Alan Turing ve Bletchley ekibinin tarihi başarılarının çok önemli faydaları oldu. Birleşik Krallık, ABD dışındaki en büyük mühendislik merkezimiz.

Toplumumuzu güvende tutmak, iş dünyasının geleceğini şekillendirmek ve yapay zeka dünyası için teknolojiler geliştirmek gibi sorumlulukları var. Bunların hiçbiri Alan Turing ve ekibi olmasaydı olmazdı. Umarım Bletchley açık kalmaya ve sonraki nesillere ilham vermeye devam edecek. 


İttifak Kuvvetleri’ne savaş kazandırdığı ve savaşı 2 ila 4 yıl kısalttığı Bletchley Park, aynı zamanda moden bilgisayar teknolojisinin doğduğu yer olarak da kabul ediliyor. 

2019’da 280 bin kişinin ziyaret ettiği Park’ta 47 bin kişi de farklı eğitim programlarına katıldı. 

Bloomberg, Goldman Sachs ve British Telecom gibi kuruluşlar da daha önce Bletchley Park’ın sponsoru olmuştu. 

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU