Berlin'den Sirte'ye

Duvar yıkıldı, Sovyetler Birliği düştü, Soğuk Savaş bitti, Doğu ve Batı'nın anlamı değişti, Doğu ile Batı Avrupa arasındaki sınırlar ortadan kalktı, komünizm kan kaybetti ve harita aynı kalsa da dünyanın şekli değişti

9 Kasım 1989'da duvarın yıkılışında çekilen fotoğraflardan biri / Fotoğraf: AP

Gazetecilerin diğer insanlardan daha çok hatırladıkları bazı tarihler var.

Çünkü bu tarihler onlar için bir günde olup biten olaylar iken, gazetecilerin işlerinin bir parçasıdır.

Berlin Duvarı'nın yıkılmasından ve Almanya'nın yeniden birleşmesinden 30 yıl sonra, Almanların bile insanlık tarihinde bir devrim olarak görünen bu hadiseyi güçlükle hatırlayabildikleri görünüyor.

Duvar yıkıldı, Sovyetler Birliği düştü, Soğuk Savaş bitti, Doğu ve Batı'nın anlamı değişti, Doğu ile Batı Avrupa arasındaki sınırlar ortadan kalktı, komünizm kan kaybetti ve harita aynı kalsa da dünyanın şekli değişti.

'Batı Berlin' ve 'Doğu Berlin' ya da 'Demir Perde' gibi her gün duyduğumuz sözler tedavülden kalktı. Dünya bu süreci hayretle izledi. Artık Berlin'in sınır kapıları ve Avrupa'nın sınırları yoktu.

Dünya gördüklerine inanamadı. Sıradan insanları ve siyaset bilimcileri mutlu bir barış atmosferi sardı.

Fukuyama üniversite salonlarında bunu şu sözleriyle kutladı:

Bu tarihin sonudur ey millet! Uyanın. Bu tarihin sonudur.


Profesör Fukuyama heyecanının etkisiyle aslında ne diyeceğini şaşırdı. Her ne kadar 'tarihin sonu geldi' dese bile amacı, artık yeni bir tarihin başladığıydı.

O, Çin'de Komünist Parti yönetimi altında kapitalizmin yükseleceğini hesap edememişti. Vladimir Putin, Lenin'in öğretilerini kapı dışarı etti, fakat tarihi bir anıt olarak bedenini sakladı.

Çin ise Mao Zedong'un fotoğrafını ve Lenin'in öğretilerini kalıcı barışın simgesi olarak Tiananmen Meydanı'na astı.


Almanya bu 'yeni birliği' için şimdiye kadar bir trilyon dolar harcadı. Bunu rakamlarla yazamadığım için özür dilerim. Çünkü bu konuda gerçekten büyük bir cehaletim var ve bu dar alana sığdıramıyorum.

Bu sayı birimini günümüz dünyasında çokça kullanıyoruz. Birkaç yıl öncesine kadar 'milyar' kullanımı bile çok azdı. Bir varil petrolün fiyatının 7 dolar, Britanya kırsallarındaki bir malikanenin 20 bin sterlin olması nerede, milyar nerede?

1958'de Birleşik Arap Cumhuriyeti adı altında kurulan Mısır ve Suriye'nin birliğinin 1961'deki çöküşünü size hatırlattığım için kusura bakmayın. Bu, yaşanan en kötü hadise değildi.

Ardından daha kötüsü yaşandı. İhvan liderlerinin etkin olduğu dönem ile birlikte göğüsleri rozetlerle süslü olan subaylar, iki ülke arasındaki birlikten 'ülkenin birliği' hayaline bizi sürüklediler.*

Şimdi de bizi İran ve Türkiye ile birleştirmeye çalışıyorlar: Gürleyen okyanustan asi Körfez'e!

Elbette her iki durumda da Katar'ın yönlendirmesiyle!

 

 

*Editörün notu: Yazar İhvan etkisinde olduğu iddia edilen Sünni General Abdülkerim el- Nahlavi'nin Eylül 1961'de yaptığı darbe sonrası Suriye'nin Birleşik Arap Cumhuriyeti'nden ayrılmasına atıf yapıyor. 


*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Adem İpekyüz

Şarku'l Avsat

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU