Bilim insanları açıkladı: Kovid 19'a iki kere yakalanabilir misiniz?

Vücudunuzda koronavirüs bulunması "en azından kısa süreli bağışıklık" gelişimine yol açabilir

Uzmanlar bağışıklığın hiçbir zaman yüzde 100 olmayacağını belirterek yeniden enfeksiyon ihtimalini vurguluyorlar (AFP)

Pandemi dünya genelinde yayılmaya devam ederken, koronavirüs vaka sayısı küresel çapta 37 milyon 600 bini geçti.

Ne var ki son rakamlar, aynı zamanda binlerce kişinin hastalıktan kurtulduğunu gösteriyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İyileşme oranı umut verirken, uzmanlar virüsü bir defa kapmanın tekrar hasta olamayacağınız anlamına gelmediğine inandığı için koronavirüsle enfekte olanlar riskten kurtulmuş değil. ABD Başkanı Trump'ın 1 Ekim'de testinin pozitif çıkmasından sonra bağışıklık kazandığını iddia etmesine rağmen.

Trump, paylaştığı tweet'te "Beyaz Saray doktorlarından tam ve eksiksiz bitiriş. Bu, alamayacağım ve veremeyeceğim anlamına geliyor. Bunu bilmek çok iyi!!!" ifadelerini kullanmıştı.

Daha sonra Twitter, söz konusu tweet'i "yanıltıcı ve potansiyel olarak zararlı zararlı bilgileri yayıyor" uyarısıyla işaretlemişti.

Koronavirüs bağışıklığı ve virüsü tekrar kapmak hakkında bilmeniz gerekenlerse şunlar:

Yeni koronavirüsü atlatırsanız, bağışıklık kazanmış olur musunuz?

Bugüne kadar, küresel çapta koronavirüs nedeniyle 1 milyondan fazla ölüm gerçekleşti. Ancak, Dünya Sağlık Örgütü'ne (DSÖ) göre, Kovid-19 virüsü bulaşan insanların çoğu hafif bir hastalık geçiriyor ve iyileşiyor.

Fakat DSÖ, virüsten kurtulmanızın ona tekrar yakalanmayacağınız anlamına gelmediğini 24 Nisan'da yayımlanan bir açıklamada doğrulamıştı.

Kuruluş, "Kovid-19'u atlatan ve antikorları olan kişilerin ikinci bir enfeksiyondan korunduklarına dair kanıt şu anda yok" demişti.

Pekin'deki Çin Japonya Dostluk Hastanesi'nde zatürre önleme ve tedavi direktörü Li QinGyuan'a göre, Kovid-19'la enfekte olanlar koruyucu bir antikor geliştiriyor ama bu korumanın ne kadar süreceği belli değil.

Li, USAToday'e "Bununla birlikte, belirli kişilerde antikor o kadar da uzun süre dayanmıyor" dedi.

İyileşen birçok hasta için nüksetme olasılığı var.

Çocuklarda, şu anda virüsün "en azından kısa süreli bağışıklık” gelişimine yol açacağına inanılıyor.

 

 

Houston'daki Texas Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde pediatri alanında yardımcı doçent olan Dr. Peter Jung, The Huffington Post'a "Kimse kesin olarak bilmiyor ama çoğu çocuk muhtemelen Kovid-19'a neden olan spesifik koronavirüse karşı en azından kısa vadeli bağışıklık geliştiriyor" dedi.

Ama grip nasıl mutasyona uğrayabilirse, Kovid-19 da mutasyona uğrayabilir. Bu da bir kişiyi enfeksiyonu yeniden edinmeye yatkın hale getiriyor.

Ağustos tarihli bir çalışmada, araştırmacılar Amerika Birleşik Devletleri'nde virüsle yeniden enfekte olan 25 yaşında bir erkek belirlemişti.

Raporda, nisan ayında bu kişinin virüs testinin pozitif çıktığı ve bu esnada hafif semptomlar gösterdiği belirtildi. Daha sonra mayısta test tekrar pozitif çıktı ve daha ciddi Kovid-19 semptomları geliştirdi.

Kaliforniya, La Jolla'daki Scripps Research'te immünoloji ve mikrobiyoloji profesörü olan Kristian Anderson, Reuters'a yaptığı açıklamada şunları söyledi:

Bu çalışma büyük ihtimalle yeniden enfeksiyonun bariz bir örneğini temsil ediyor... Yeniden enfeksiyonlar mümkün. Bunu zaten biliyoruz çünkü bağışıklık asla yüzde 100 olmuyor.

Araştırmacılar, söz konusu kişinin farklı enfeksiyonlarının virüsün "genetik olarak farklı türlerini" yansıttığını belirlediklerini söylüyor.

Ancak araştırmacılar, yeniden enfeksiyonun muhtemelen nadir olduğunu fakat virüsün bağışıklığa neden olup olmadığından emin olmak için daha fazla araştırma yapılması gerektiğini belirtiyor.

Önceden, başlangıçta iyileşen kişilerin virüsle yeniden enfekte olmasından ziyade hastalığın nüksetme olasılığının daha yüksek olduğu düşünülüyordu.

Bir araştırmaya göre, hafif enfeksiyonu olan kişiler "hastalıklarından günler ve hatta haftalar sonra" boğaz sürüntüsüyle yapılan virüs testlerinde pozitif çıkabilir.

Ama bu hastalığa tekrar yakalanmanın mümkün olmadığı anlamına gelmez, özellikle de bağışıklığı zayıflamış kişilerde.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) "Kovid-19'a karşı bağışıklık yanıtı henüz anlaşılmadı" diyor.

MERS-CoV enfeksiyonu olan hastaların iyileştikten kısa bir süre sonra yeniden enfekte olma olasılığı düşük. Ama Kovid-19 hastaları için benzer bir bağışıklık koruması gözlemlenip gözlemlenmeyeceği henüz bilinmiyor.

Ve DSÖ'nün belirttiği gibi:

24 Nisan 2020 itibariyle, SARS-CoV-2'ye karşı antikor varlığının insanlarda bu virüsün neden olacağı sonraki bir enfeksiyona karşı bağışıklık sağlayıp sağlamadığını hiçbir çalışma değerlendirmemiştir.

Bir kişiye yeni koronavirüsün tekrar bulaşıp bulaşmayacağını anlamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulsa da, uzmanlar, enfeksiyon olanlara hasta insanlardan uzak durmak, sık sık el yıkamak, öksürük ve hapşırıkları kapatmak gibi CDC tarafından özetlenen hijyen adımlarını takip etmeyi öneriyor.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU