CHP Sözcüsü Öztrak: Daha önceki hiçbir krizde böyle bir tabloyla karşılaşmadık

Partisinin MYK gündemine ilişkin konuşan Öztrak, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirdi

CHP Sözcüsü Faik Öztrak partisinin MYK gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. Fotoğraf: AA

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, bu yılın 8 aylık döneminde finans hesabından 4,5 milyar dolar, Net Hata Noksan hesabından ise 8 milyar dolar çıkış olduğunu belirterek, cari açık ve ülkeden kaçan paraların döviz rezervi eritilerek karşılandığını söyledi.

Öztrak, yılın 8 aylık döneminde rezervin 39 milyar dolar eridiğini ifade etti ve, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde daha önceki hiçbir krizde böyle bir tabloyla karşılaşılmadığını söyledi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), parti genel merkezinde, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında toplandı.

Toplantıya ilişkin açıklamada bulunan Parti Sözcüsü Öztrak, şunları söyledi:

Saray hükümetine soruyoruz, masayı kuran arabulucu ülkeler arasında neden Türkiye yoktu? Hani Türkiye hem sahada hem masada Azerbaycan'ın yanında olacaktı? Ermenistan yönetimi her zaman yaptığı gibi ateşkesi tanımadı sivillere yönelik saldırılarını sürdürdü. Gence'deki sivil kardeşlerimize dönük bu devlet terörünü asla kabul edemeyiz. Masayı kuran, 'Bölgede Rusya'dan habersiz kuş uçamaz' mesajını vermek isteyen dolayısıyla ateşkesin bir anlamda garantörü olan Rusya, bu saldırıları neden önlemedi? Sivil yerleşim yerlerine saldırarak, kardeşlerimize karşı, savaş ve insanlık suçu işleyen Ermenistan yönetimini bir kez daha kınıyoruz, lanetliyoruz.

Gence'de şehit olanlara Allah'tan rahmet, yaralananlara şifa ve tüm Azerbaycan'a başsağlığı dileyen Öztrak, "Kardeşlerimizin acıları, bizim de acımızdır. Azerbaycan toprağı olan Karabağ’da Ermeni yönetiminin işgali son bulmadan, Kafkasya coğrafyası huzur bulamayacaktır. CHP olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da Azerbaycanlı kardeşlerimizin yanında olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Hafta sonu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde seçimler olduğunu, sonuçların belirlenmesinin ikinci tura kaldığını anımsatan Öztrak, ikinci turda yarışacak Ersin Tatar'a ve Mustafa Akıncı’ya başarılar diledi. Öztrak, ikinci turda, Kıbrıs Türk halkının iradesinin sandığa tam olarak yansımasını beklediklerini söyledi.

"Olağanüstü yüksek faiz bir felakettir"

TÜİK, haziran-temmuz-ağustos dönemlerini kapsayan, temmuz ayı iş gücü ve istihdam verilerinin açıklandığını belirten Öztrak, TÜİK'in, internet sitesinin yenilendiğini, tablolara, verilere ulaşmanın zorlaştığını söyledi.

Öztrak, temmuzda 31 milyon 135 bin yurttaşın iş gücünün dışında kaldığını, buna karşın iş gücüne katılan nüfusun da 31 milyon 491 bin kişi olduğunu dile getirdi.

Son 21 ayın 19'unda her ay istihdamda kayıpların olduğunu, böylesine sürekli bir istihdam kaybıyla daha önce hiç karşılaşılmadığını dile getiren Öztrak, hükümetin Orta Vadeli Programı'nda (OVP) işsizliğin nasıl çözüleceğine dair somut bir politika bulunmadığını bildirdi.

Son dış borçlanma ihalesinin gelinen noktayı açıkça gösterdiğini belirten Öztrak, "Almanya'nın 10 yıllık tahvil faizinin eksi olduğu, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizinin binde 7 olduğu, birkaç yıl önce ekonomisi iflas noktasına gelen Yunanistan'ın bile sıfıra yakın faizle, hem de 10 yıl vadeyle borçlandığı dönemde, bu hükümet 5 yıl vadeye yüzde 6,4 faiz vererek borçlanabildi. Bu tefeci faizidir. Bu olağanüstü yüksek faiz bir felakettir. Çoluğumuzu, çocuğumuzu, torunumuzu ipotek altına almaktadır. Milletimiz bunun altından kalkabilmek için çok sıkıntı çekecektir" görüşünü savundu.

Hükümetin iş başına geldiğinde doların 4 lira 53 kuruş, avronun 5 lira 33 kuruş olduğunu hatırlatan Öztrak, bugün doların 8 liraya, avronun ise 10 liraya dayandığını belirtti. Türk lirasının dünyadaki tüm para birimleri karşısında eriyip gittiğini, değer kaybettiğini dile getiren Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Dış güçler' diyerek, 'kur saldırıları' diyerek komplo teorileri yazıp durdular. Peki, bu beylerin Çin ile bir kavgası var mı? Hayır. Hatta Çin ile araları o kadar iyi ki ne kendileri ne de ortakları Bahçeli, Uygur Türkleri'ne yapılan mezalime çıt çıkaramıyor. Bu zulmün önlenmesini isteyen uluslararası belgelere imza atmaktan çekiniyorlar. Rusya ile bir sorunları var mı? O da hayır. Suriye'de 36 askerimiz şehit edildi. Moskova'ya hesap sormaya gidiyorlar derken, Kremlin Sarayı'nın kapılarında beklediler. Sesleri çıkmadı. Soruyoruz Endonezya'yla, Hindistan'la, Meksika'yla, Güney Afrika'yla sorunları var mı? Bildiğimiz kadarıyla bu ülkelerle bir sorunları yok. Peki bizim paramız bu ülkelerin paraları karşısında neden değer kaybetti? Bunun nedeni çok açık, Beceriksizlik, kifayetsizlik, liyakatsizlik.

"OVP'nin tüm tahminleri birer birer çöktü"

Bugün ağustos ayı ödemeler dengesi rakamlarının açıklandığını anımsatan Öztrak, OVP'de bu yılın tamamı için cari açığın 24,4 milyar dolar öngörüldüğünü, yılın sekizinci ayında gerçekleşen cari açığın ise 26,5 milyar dolar olduğunu söyledi. Öztrak, bu yıla ilişkin her veri açıklandıkça OVP'nin tüm tahminlerinin birer birer çöktüğünü kaydetti.

Bu yılın 8 aylık döneminde finans hesabından 4,5 milyar dolar, Net Hata Noksan hesabından ise 8 milyar dolar çıkış olduğunu belirten Öztrak, cari açık ve ülkeden kaçan paraların ise döviz rezervi eritilerek karşılandığını ileri sürdü. Öztrak, yılın 8 aylık döneminde rezervin 39 milyar dolar eridiğini ifade etti. Öztrak, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde daha önceki hiçbir krizde böyle bir tabloyla karşılaşılmadığını savundu.    

Hükümetin ekonomi politikasını eleştiren Öztrak, şunları kaydetti:

Bu zalim yönetim Kovid-19 salgınını bile yandaşları için fırsata çevirmeye çalışıyor. Nasıl mı? Kamu İhale Kanunu'nun 21/b maddesini kullanarak. Afet, salgın gibi olağanüstü hallerde, idareye istediğiyle gizli, kapaklı masaya oturma imkanı veren 'istisnai ihale' yöntemini genel usul haline getirerek. Geçtiğimiz ağustosta bu ihale yöntemiyle gerçekleştirilen en yüksek bedelli iş, kapalı kapılar ardında yine bir yandaş gruba gitti. İhaleyi verdikleri grup havuz medyasının amiral gemisi ATV'nin de sahibi. Verdikleri ihale ne? Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Standartlı Demiryolu İnşaatı ile Elektromekanik Sistemlerin Temini İşi Projesi. Yani salgınla alakalı bir hastane yapımı, aşı veya donanım temini işi değil. İstense açık ihale yöntemleriyle yapılabilecek bir iş. İhale bedeli ne kadar? 9,8 milyar lira, yani yaklaşık 10 milyar lira.

9 Ekim'de yayımlanan Resmi Gazete'de vergi, resim, harçtan istisna tutulan şirketlerin listesinin bulunduğunu belirten Öztrak, "Bu tebliğle söz konusu yandaş müteahhide neredeyse ağustosta verilen işin tutarı kadar vergi istisnası tanınmış. Yani iş yandaşa vergi istisnalarıyla devlet eliyle bedavaya getiriliyor" dedi.

Faik Öztrak, "Sen esnafın vergi ve prim borçlarını faiziyle ertele, çatır çatır tahsil et. Perişan olmuş esnafın vergi ve prim borçlarını silme sonra da çık yandaşlarının milyarlarca liralık vergisini tek bir kalemde sil. İşçi, çiftçi, besici, esnaf, emekli, memur, iş adamı sabredecek yandaş da dolarları, avroları bir güzel istifleyecek. Bu mudur adalet? Bu mudur hak, hukuk? Bu mudur vicdan?" diye konuştu.

Son bir haftada Kırıkkale'de 7, İzmir’de 10 vatandaşın sahte içki nedeniyle yaşamını kaybettiğini dile getiren Öztrak, içki içmenin sağlığa zararlı olduğunu ama iktidarın vergilerle alkol ürünlerinin fiyatlarını şişirmesinin sahtekarların iştahını kabarttığını kaydetti.

Öztrak, 18 yıldır bu ülkeyi yönetenleri, önüne gelenin rahatlıkla kandırabildiğini, hükümeti yıllarca devlete sızan paralel devlet örgütlenmesi hakkında uyardıklarını söyledi.

Hükümetin işi hafife aldığını, 15 Temmuz’da 248 kişinin yaşamını yitirdiğini, 2 bin 196 kişinin yaralandığını dile getiren Öztrak, "Dün hizmet hareketi' deyip kapısını aşındırdıklarına bu işlerden sonra 'terör örgütü' demeye başladılar. Yaşanan bunca acı olay varken hükümetin İçişleri Bakanı çıkıyor, 'Herhangi bir inanç grubunun, devletin birtakım noktalarını yönettiği ve sızdığı değerlendirmeleri doğru değildir' deyip bir de 'Yalandır, provokasyondur' diyerek bunları söyleyenlere abanın altından sopa göstermeye kalkıyor" diye konuştu.

Öztrak, "Soylu, daha birkaç yıl önce 'Bir Fethullah Gülen gider, bin Fethullah Gülen gelir' diyordu. Bu sözleri söyleyen kişiye bugün FETÖ ile mücadele emanet ediliyor. O da çıkıp 'Devleti ele geçirmek isteyen cemaat yoktur' diyor. Atama İçişleri Bakanı bu defa acaba hangi cemaate sahip çıkıyor?" dedi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU