Türkiye'den iş insanları ticari ve ekonomik sorunları çözmek için Suudi yetkililerden somut adım bekliyor

"Türkiye'den mal tedarikinin azaltılması, Suudi firmaların da iş hacimlerini ve gelirlerini düşürecek"

Fotoğraf: Reuters

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) , Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED), Suudi Arabistan ile ticari ve ekonomik ilişkilere yönelik ortak yazılı açıklama yaptı.

Suudi Arabistan'da Türk firmalarına yönelik giderek artan bir menfi tutum sergilenmeye başlandığına dikkat edilen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Firmalarımızdan mal tedarik eden birçok Suudi firmasına, Türkiye'den ithalat yapılmaması için taahhütname imzalatıldığı da ifade edilmektedir. Yine son dönemde küresel lojistik firmaları da müşterilerini uyarmakta, Suudi gümrüklerinde sadece Türkiye'den gelen ürünler için çok uzun süre bekletilmeye hazır olmalarını ve hatta Türkiye'den ithalatın engellenebileceğini belirtmektedir.

Açıklamada, konunun ikili ekonomik ilişkilerin boyutunu aşarak küresel tedarik zincirleri açısından da "sorun haline" geldiği ifade edildi.

Açıklamada ticaretin engellemeye yönelik resmi veya gayri resmi uygulamaların, ticari ilişkilere menfi yansıyacak, her iki ülke ekonomisine ve halkına zarar vereceğine dikkat çekilerek, "Türkiye'den mal tedarikinin azaltılması, Suudi firmaların da iş hacimlerini ve gelirlerini düşürecek, kalite, fiyat ve güven anlamında Türk ürünlerini tercih eden Suudi Arabistan vatandaşlarının alım gücünü olumsuz etkileyecektir. Bu çerçevede Türk iş insanları olarak, ticari ve ekonomik ilişkilerimizdeki sorunları çözmek için Suudi yetkililerden somut adımlar atmasını bekliyoruz" denildi.

 

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU