KKTC’deki Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tura kalan adaylar konuştu: Müdahaleler son bulsun; Akıncı sanki zaferi kendisi kazanmış gibi bir şeyler söylüyor

Seçimde en çok oyu alan Tatar, Akıncı’nın kendi halkına saygısı olmadığını söyledi. Akıncı ise seçimlere müdahalelerin son bulmasını istedi

Fotoğraflar: AA

KKTC’de yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde 738 sandıkta kullanılan oyların tümü sayıldı, kesin olmayan sonuçlar açıklandı.

11 adaydan hiçbiri, geçerli oyların yarısından fazlasını alamadı, seçim gelecek pazar günü yapılacak ikinci tura kaldı.

UBP’nin adayı Ersin Tatar ile bağımsız aday ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, 18 Ekim Pazar günü yapılacak ikinci tur seçimde yarışacak.

198 bin 957 seçmenin 115 bin 806’sı 738 sandıkta oy kullandığı seçime katılım oranı yüzde 58.21 oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Oy kullanan 115 bin 806 seçmenden 110 bin 779’unun oyları geçerli, 5 bin 27’si geçersiz sayıldı.

YSK’nın seçimleri duyurduğu internet sitesindeki verilere göre, adayların oy oranları ve aldıkları oy miktarı şöyle:

Ersin Tatar: %32.34 - 35825

Tufan Erhürman: %21.67 - 24008

Erhan Arıklı: %5.36 - 5937

Fuat Çiner: %0.30 - 327

Arif Salih Kırdağ: %0.25 - 282

Ahmet Boran: %0.07 - 83

Mustafa Ulaş: %0.06 - 69

Alpan Uz:%0.14 - 156

Kudret Özersay: %5.74 - 6356

Mustafa Akıncı: %29.84 - 33053

Serdar Denktaş: %4.20 – 4653

Akıncı: Dilerim ki kaç haftadır yaşadığımız müdahaleler son bulsun

İkinci tura kalan isimlerden Akıncı, “Bu süre içinde bazıları oturdukları yerden bizi tanımadan bilmeden ellerine kalemleri alıp bize kara çaldılar” diyerek, “Bizi size anlatmaya çalıştılar düşünmediler ki 46 yıldır halkın arasında olan bir lideri bir türlü anlamak istemediler herhâlde bu akşam bunu gördüler anladılar" ifadelerini kullandı.

BRT’nin aktardığına göre Akıncı şunları kaydetti:

Bu süre içinde bazıları oturdukları yerden bizi tanımadan bilmeden ellerine kalemleri alıp bize kara çaldılar. Bizi, size anlatmaya çalıştılar düşünmediler ki 46 yıldır halkın arasında olan bir lideri bir türlü anlamak istemediler herhâlde bu akşam bunu gördüler anladılar. Tehlikelere işaret ederek aldığım tehditleri ve umutlarımı anlattım. Geriye kalan bu haftada yine bunu yapacağım. Ve tek bir yere müracaat ettim, halkın vicdanına… El ele omuz omuza yürümeye devam edeceğiz. Çok daha katılımcı bir süreç bizi bekliyor. Kıbrıs Türk halkı iradesini sandıkta yansıtmayı başardı. İnandım ve inanmaya devam edeceğim ki Kıbrıs Türk halkının iradesinden daha güçlü bir irade yoktur. Bırakınız bu halk, kimi seçeceğine karar verme yeteneğine sahiptir. Dilerim ki kaç haftadır yaşadığımız müdahaleler son bulsun.

Tatar: Sanki zaferi kendisi kazanmış gibi bir şeyler söylüyor

Tatar, UBP'nin seçimin ilk turundan zaferle çıktığını ifade ederek ikinci tur için sandığa katılım çağrısı yaptı.

Tatar, "Akıncı'yı dinliyorum sanki zaferi kendisi kazanmış gibi bir şeyler söylüyor. Kendi halkına bile saygısı olmayan bu kadar önemli bir seçimde insanlarımızın yansıttığı iradeyi görmek istememektedir" diye konuştu.

Anayasa değişikliği reddedildi

Öte yandan Yüksek Mahkeme yargıç sayısını 8’den 16’ya çıkarmayı öngören Anayasa değişikliği, bugün Cumhurbaşkanlığı seçimiyle birlikte yapılan halkoylamasında reddedildi.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Narin Ferdi Şefik, halkoylamasında geçerli oyların yüzde 50.13ünün “hayır”, yüzde 49.87’sinin ise “evet” çıktığını açıkladı.

Şefik, "hayır" ve "evet" oyları arasındaki farkın sadece 283 olduğunu söyledi.

1985 yılından beri yürürlükte olan KKTC Anayasası’nın değiştirilmesi için 2014’te yapılan halkoylamasından da hayır çıkmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU