Kraliçe II. Elizabeth'in İmparatorluk Nişanı vereceği isimler açıklandı

Listenin yüzde 14'ünü sağlık çalışanları ve sosyal hizmet görevlileri oluşturuyor

Dabirul Islam Choudhury, Marcus Rashford ve Dizzee Rascal (AA/AFP/Reuters)

Birleşik Krallık'ta (BK) Kraliçe II. Elizabeth'in doğum günü dolayısıyla her yıl haziran ayında yayımlanan ancak yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pandemisi nedeniyle ertelenen "onur listesinde" kimlerin yer aldığı belli oldu. 

BBC'nin haberine göre Başbakan Boris Johnson, bu yıl Britanya İmparatorluk Nişanı'yla ödüllendirilen kişilerin BK'nin "küresel bir pandemi karşısında yardımsever, şefkatli ve cesur olduğunun kanıtı" olduğunu söyledi.

Salgında öne çıkan çalışmalarıyla takdir toplayan isimlerin de yer aldığı bin 495 kişilik listenin yüzde 14'ünü sağlık çalışanları ve sosyal hizmet görevlileri oluşturdu. Onlardan biri olan 30 yıllık hemşire Felicia Kwaku, bu ödülü yalnız kendisi için değil "birlikte çalıştığı meslektaşları ve hayatını kaybeden hemşireler" adına alacağını söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bilim, sağlık ve ilaç alanlarında bazı uzmanlar da listeye girerken, Johnson hükümetinin pandemiyle mücadele için oluşturduğu bilim heyetinde yer alan 6 isim de ödüle layık görüldü.

Salgın sırasında ramazan ayında evinin 80 metrekarelik bahçesinde günde 100 adım yürüyerek 420 bin sterlin (yaklaşık 4,3 milyon TL) bağış toplanmasını sağlayan Bangladeş kökenli Dabirul Islam Choudhury da bu ödüle layık görüldü. Ocak 2021'de 101 yaşına girecek olan Chouldhury, 100 yaşındaki Sir Tom Moore'un yürüyerek bağış toplama kampanyasından ilham aldığını söylemişti.

Manchester United'ın yıldız forveti Marcus Rashford'un da adı listede yer buldu. 22 yaşındaki Rashford, pandemide çocuklar için yaptığı yardımlarla bu ödüle uygun görüldü.

Listede oyuncular David Suchet ve Adrian Lester ile TV sunucusu Lorraine Kelly, rapçi Dizzee Rascal ve şarkıcı Mica Paris gibi isimler de yer aldı.

BK başbakanlık yetkilileri bu yılki listede ödül sahiplerinin yüzde 11'inin 30 yaş altında olduğunu, en genç kişininse pandemi sırasında çalışmalara katkı sunan 16 yaşındaki Theodore Wride olduğunu bildirdi.

Britanya İmparatorluk Nişanı, sivil ve askeri olmak üzere 5 sınıfa ayrılıyor: Büyük Haç Şövalye (KGBE), Komutan Şövalye (KBE/DBE), Komutan (CBE), Subay (OBE) ve Üye (MBE).

 

Independent Türkçe, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU