Elektrikli otomobilde yeni atılım: Bataryalar benzin doldurur gibi şarj edilecek

Bir arabanın bataryasını şarj etmek neredeyse yakıt ikmali kadar hızlı olabilir

 Kuzey Amerika Uluslararası Otomobil Fuarı'nda sergilenen bir otomobil (Reuters)

Mühendisler, elektrikli araçların dakikalar içinde şarj edilmesi olanağını gündeme getiren büyük bir ilerlemenin ardından, bataryaların "kutsal kasesine" ulaşmaya çok yaklaştıklarını söylüyor.

Çin Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nden (USTC) araştırmacılara göre bu ilerleme, elektrikli arabaların yalnızca 10 dakikalık şarjla 500 kilometre yol kat etmesini sağlayabilir.

USTC profesörü Hengxing Ji, “Yüksek enerji, yüksek (şarj) hızı ve uzun çevrim ömrünün bir araya gelmesi, batarya araştırmalarının kutsal kasesidir. Bu, bataryanın temel bileşenlerinden biri tarafından tayin edilir: Elektrot malzemeleri" dedi:

Laboratuvar araştırmalarından elde edilen performans ölçütlerinde başarı sağlayabilen, sektörün üretim teknikleri ve gereksinimleriyle tutarlılık açısından umut vaat edebilen bir elektrot malzemesini araştırmayı hedefliyoruz.

Böyle istikrarlı bir verime ulaşmanın yolu, bir araya geldiklerinde lityum-iyon bataryalardaki enerji aktarımını tamamıyla hızlandırabilen siyah fosfor ve grafitti.

Çalışmanın başyazarlarından Çin Bilimler Akademisi Kimya Enstitüsü profesörü Sen Xin, “Malzeme, 10 dakikadan kısa süre içerisinde tam kapasitesinin yüzde 80'ini doldurdu ve oda sıcaklığında 2 bin çevrimlik işlem ömrü gösterdi. Bunlar endüstriyel üretim süreciyle uyumlu koşullarda ölçüldü" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Profesör Xin'e göre ölçeklendirilebilir (daha büyük boyutlarda uygulanabilir -ç.n.) üretim gerçekleştirilebilirse, kilogram başına 35 watt-saatlik enerji yoğunluğuna sahip bir lityum-iyon batarya mümkün olabilir.

Tesla gibi sınıfının önde gelen elektrikli otomobillerindeki en iyi ticari bataryaların menzili, 500 kilometre civarında. Ancak bunların şarj süresi, kullanılan şarj sistemine bağlı olarak bir saatle bir gün arasında vakit alıyor.

Geçen ay Tesla CEO’su Elon Musk, otomobil bataryaları için yeni bir spiral tasarım açıklamıştı. Musk, bu tasarımın, otomobil üreticilerinin bataryaları şimdiki süreçten yüzde 56 daha ucuza imal etmesini sağlayacağını söylemişti.

Musk, “Şu andan yaklaşık üç yıl sonra, 25 bin dolarlık (195 bin TL) çok cazip ve tamamen otonom bir araç sunabileceğimize eminiz" demişti.

Son araştırmayı detaylandıran makale Perşembe günü bilim dergisi Science’da yayımlandı.

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU