Trump'ın Kovid teşhisi, seçilme ihtimali açısından ne anlama geliyor?

Başkan aylardır pandemiyi önemsizmiş gibi gösteriyordu ama şimdi virüse yakalandı ve bu durum Oval Ofis'te kalma şansını nasıl etkileyecek?

Başkan Trump'ın tedavi gördüğü hastaneden çıkarak halkı selamlaması da büyük tepki çekti (AP)

Biraz hayal gücü gerektirse de, Walter Reed Tıp Merkezi'nden daha kibar ve nazik bir Donald Trump'ın çıkacağını hayal etmek mümkün. Ne de olsa Boris Johnson siyasi açıdan bir miktar serseri biri olsa da, bahardaki Kovid müsabakasından sağ kurtulduğunda birçok kimse davranışlarında bazı değişiklikler fark etmişti. Daha sonra The Sun'daki röportajda, kendi ölümlülüğüyle ilgili imanın onu gözyaşlarına boğduğu görülmüştü. Başkan Trump'ın ilk başta fazlasıyla azalmış Twitter paylaşımları daha az agresif ve küfürlüydü. Şimdi bile, yenilenmiş slogan kullanımının itiraz edilecek bir yönü yok ve tuhaf biçimde şimdi tamamı büyük harflerle yazılıyor. Trump'ın "vatansever" destekçilerine teşekkür etmek için verdiği sürpriz görüntü ihmalkar olsa da en azından artık maske takmaya başladı. Hatta koronavirüs için "Çin virüsü" yerine virüsün doğru ismini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bununla birlikte, uzun vadeli radikal kişilik değişikliği Kovid'in kabul gören sonuçları arasında yer almıyor, zaten Trump da hiçbir zaman aşırı alçakgönüllülükten mustarip olmadı. Gerçekten de, fiziki hastalığı kişisel zayıflığın bir işaretinden ibaret olarak algılamanın bir Trump ailesi geleneği olduğu açık. Bu bağlamda Trump, kendi yaş ve kilosunda hastalıktan kurtulmasının insanüstü yapısının bir kanıtı olduğunu öne sürecekti. Mesaj, Donald Trump'ı "Çin virüsünün" bile yenemediği olacak.
 


Öyleyse, bu tür konulardaki klinik gerçeği bir kenara bırakırsak, Trump kendisine birkaç iyilik yapacak. Yeniden seçim kampanyası açısından felaket geçen birkaç gün içinde, Amerikalı halk kitlesini giderek daha fazla anlamadığını gösterdi. Joe Biden'la tartışması boyunca ve daha açık biçimde hastalığa yakalanması konusunda, seçmenlere hatırlattığı tek şey 200 bin Amerikalının hayatına mal olan virüs hakkındaki vahim kayıtsızlığıydı. Bunun Demokratlar tarafından sömürülen siyasi bir aldatmaca olduğunu söyledi ve biz böyle olmadığını biliyoruz. Maskelerle alay ediyordu ama şimdi kendisinin de bir tane takması gerekiyor. Mitinglerinde maske ve sosyal mesafeden vazgeçmişti, şimdiyse önemli Cumhuriyetçi isimlerin testleri pozitif çıkıyor. Pandemiyi işe yarar hiçbir amaç olmadan önemsiz gibi gösterdi. Tedavi olarak çamaşır suyunu önerdi. Yüksek sesle düşünerek, virüsün bir gün öylece yok olup olmayacağını merak etmişti. Hastalık hakkında şaka yaptığını ancak şimdi söylüyor. Başka bir deyişle her şeyi yanlış anladı ancak bunu kabul edemiyor. Çünkü bunu yapmak zayıf muhakemesini teyit eder ve gereksiz ölümlerin sorumluluğunun itirafı olurdu.

Geçen hafta iyi niyetli tüm insanlar hızla iyileşmesini dilediyse de, Trump aptala yattı. İhtiyaç duyduğu desteği kendi yönüne çevirebilmesi için tek şansı, ulusal tartışmayı koronavirüsten ve bunun insani ve ekonomik etkilerinden uzaklaştırmaktan ve bunun yerine tekrardan "kültür savaşı" sahalarına geri dönmekten geçiyor. Bu nedenle kanun ve nizam, askerleri eve getirmek ve 3 Kasım'da "sandık takibi" hakkında pek çok tweeti var. Ancak kendi hastalığının kapsamlı ve incelikle incelenmiş ayrıntıları ve dahası artan ikinci dalga enfeksiyon oranı, tartışma konularını ve maske takan Başkan Biden'ın gelişini değiştirmeyi imkansız hale getirecek.

 


 

independent.co.uk/independentpremium

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU