Irak Başbakanı el-Kazimi'nin sözcüsü Talal: Bağdat ile Erbil, Şengal konusunda anlaşmaya vardı

Irak Başbakanı Mustafa Kazimi'nin Sözcüsü Talal, Şengal (Sincar) konusunda Bağdat ile Erbil hükümetlerinin anlaşmaya vardığını söyledi

Bağdat ve Erbil Şengal konusunda anlaştı / Fotoğraf: AFP

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi'nin Sözcüsü Ahmed Molla Talal, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Şengal (Sincar) Bağdat hükümetinin Irak Kürdistan Bölgesi (IKB) hükümeti ile anlaşmaya vardığını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Talal, anlaşmayla Şengal'deki davetsiz misafir grupların hakimiyetini sona ereceği bilgisini paylaştı.

"Kazimi tarihi bir anlaşmaya sponsor oldu"

Bağdat yönetiminin kentin inşası için sponsor olacağını aktaran Talal, şu ifadeleri kullandı: 

Başbakan Mustafa el-Kazimi bugün, Irak Kürdistan Bölgesi hükümet ile koordineli olarak, Şengal'deki federal hükümetin otoritesini anayasaya uygun olarak, idari ve güvenlik düzeyinde güçlendiren, davetsiz misafir grupların hakimiyetini sona erdiren, kentin tam anlamıyla yeniden inşasının ve mağdurların geri dönüşünün önünü açan tarihi bir anlaşmaya sponsor oldu.

Bağdat ile Erbil arasındaki görüşme trafiği

Dün sosyal medya hesabından açıklama yapan IKB İçişleri Bakanı Reber Ahmed, "Şengal bölgesinde durumu normalleştirmek ve istikrarı sağlamak için Bağdat hükümeti ile bir anlaşmayı tamamlamak üzere yarın Bağdat'ta olacağız" bilgisini paylaşmıştı.

IKB hükümeti, 140. madde kapsamına giren bölgelerin normale dönmesi için son dönemde Bağdat hükümeti ile görüşme trafiğini yoğunlaştırmıştı.

2014 yılında IŞİD saldırısının ardından evlerini terk etmek zorunda kalan Şengalliler, 16 Ekim 2017'de yaşanan olayların ardından tekrar evlerine dönememişlerdi.

Tartışmalı 140'ıncı madde nedir?

Irak Anayasası'nda Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin statüsüyle ilgili olan 140. madde, üç aşamadan oluşuyor.

Buna göre, önce Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerde (Diyala, Musul ve Salahaddin) eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin dönemi ve 2003 sonrası yaşanan demografik değişiklik durumu normalleştirilecek, ardından nüfus sayımı yapılacak ve daha sonra bu bölgelerin merkezi yönetime mi yoksa Irak Kürdistan Bölgesi'ne mi bağlanmasına karar verilmesi için referanduma gidilecek.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU