Irak, ABD'nin geri çekilmesinin tehlikelerine karşı İran'a uyarıda bulundu

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in, Avrupa Birliği’ne (AB) üye olan ülkelerin büyükelçileri ile bir toplantı düzenlediği ifade edildi

Şiiler'in 'Erbain ziyaretine' katılan kişileri koruyan Iraklı bir asker (AFP)

Iraklı yetkililer dün ABD’nin Bağdat Büyükelçiliğini kapatmaya yönelik ön kararının ardından yabancı misyonları korumak için daha fazla güvence sağlama taahhüdünde bulundular. Büyükelçiliğin kapatılması, özellikle geçtiğimiz haziran ayında Bağdat ve Washington arasındaki stratejik diyalog başladığından beri büyükelçiliğin neredeyse her gün İran destekli milislerin fırlattığı katyuşa füzeleri ile saldırılara maruz kalmasının ardından gündeme gelmişti.

Irak Dışişleri Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin’in, Avrupa Birliği’ne (AB) üye olan ülkelerin büyükelçileri ile bir toplantı düzenlediği ifade edildi. Açıklamaya göre söz konusu görüşmede bakan, Irak’ta faaliyet gösteren heyetleri güvence altına almak ve organize etmek için Irak hükümetinin gösterdiği çabalara dikkat çekti. Irak’ın iki taraf arasındaki işbirliği ve ortaklık anlaşması ışığında işbirliği ilişkilerini güçlendirmeyi sabırsızlıkla beklediğini ifade eden Hüseyin, Avrupalı sivil toplum kuruluşlarıyla Irak’taki durumu ve çalışmaları engelleyen pürüzlerin giderilmesini ele aldı.

ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Matthew Tueller ile bir araya gelen Iraklı bakan Bağdat’taki misyonların çalışmasına yönelik uygun bir ortam oluşturmak için düzenleyici prosedürleri inceleyerek, Washington’un büyükelçiliğini kapatmaya yönelik ön kararını tartıştılar. Bu görüşme Iraklı üst düzey yetkililerinin ABD Büyükelçisi ile yaptığı birkaç görüşmenin bir parçası olarak geldi. Görüşmeler Washington’u büyükelçiliğini kapatma kararından caydırmak ve bunun Irak ile bölgeye olumsuz bir şekilde yansıyabileceğine dair uyarıda bulunmak için yapıldı.

Bu bağlamda Irak Dışişleri Bakanı, ABD güçlerinin Irak’tan geri çekilmesinin neden olabileceği tehlikelere ilişkin İran tarafını bilgilendirdiğini duyurdu. Hüseyin bir televizyon kanalına verdiği röportajda ABD’yi kararından vazgeçirmeye teşvik etmeleri için batı ülkelerinin dışişleri bakanları ile görüştüğünü ve "Bağdat’ta batı ülkelerinin büyükelçiliklerine yönelik saldırıların durdurulması ve saldırılarla ilgili soruşturma açılmasına yönelik bir kararın alındığını" vurguladı.

Hüseyin ülkesinin belirlenen esaslara göre İran ile şeffaf ve açık bir diyaloğa ihtiyacı olduğu görüşünde. Hüseyin İranlı yetkililere görüşmeleri sırasında mevcut durumu açıklayarak Tahran’ın Irak’a doğru olumlu adımlar atmasını beklediğine dikkat çekti. Hüseyin yaptığı açıklamada "Devletin çerçevesi dışında silahı gruplar kabul edilemez… Yeşil Bölge’ye, büyükelçiliklere ve vatandaşlara yönelik saldırılar ne pahasına olursa olsun durdurulmalıdır" ifadelerini kullandı. Bakan durumun ciddiyetini açıklamak üzere siyasi partiler ve liderlerle görüştüğüne dikkat çekti ve "saldırılar ile suçlanan bir grup kişinin yakalandığını" vurguladı.

Hüseyin "Heyetlere ve havaalanına yönelik saldırıların ABD yönetiminin Bağdat’tan büyükelçiliğini çekmeyi düşünmesine sebep olduğunu ancak ABD’nin büyükelçiliğini kapatmakla tehdit etmediğini" belirtti. Hüseyin, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Irak yönetimi ile yaptığı görüşmeler sırasında "Washington yönetiminin, Yeşil Bölge ve Bağdat Havaalanına yönelik saldırıların artmasıyla ilgili endişelerini ve güvenlik durumu ve büyükelçilikle nasıl ilgilenebileceği konusundaki görüşlerini" dile getirdiğini söyledi.

Hüseyin "ABD Büyükelçiliğinin çekilmesi Irak’ın birçok Avrupalı ve Arap misyonlar ile ilişkisini etkiler. Bazı ülkeler ABD’yi büyükelçiliğini geri çekmemesi konusunda ikna etmeye çalışıyor. Batı ve Arap ülkelerinin hepsi bu karar karşısında endişe içerisinde" dedi.

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, güvenlik ihlallerini ortaya çıkarmak ve roketleri fırlatanları tespit etmek için Ulusal Güvenlik Müsteşarı Kasım el-Araci başkanlığında hükümete bağlı yüksek bir komite oluştururken Hüseyin, Birleşmiş Milletler’in (BM) Irak Sorumlusu Jeanine Hennis Plasschaert’ın Haşdi Şabi ile bir uzlaşmaya vardığına dair herhangi bir bilgisinin olduğunu reddetti. Hüseyin İran tarafına "ABD güçlerinin Irak’tan çekilmesine ilişkin tehlikeleri" açıkladığını belirtti.

ABD’nin eski Irak Büyükelçisi Ryan Crocker ABD’nin Bağdat’taki büyükelçiliğini kapatma seçeneğine başvurmaması gerektiği vurguladı. Crocker dün yaptığı basın açıklamasında ABD’nin Irak’ı desteklemek için "bir sabır stratejisi" uygulaması gerektiğini belirtti. ABD büyükelçiliğinin kapatılmasının kabul edilemez bir şey olduğunu ifade eden Crocker, Washington’a Kazımi’yi desteklemenin yollarını bulma çağrısında bulundu.

Ulusal güvenlik uzmanı ve Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Dr. Hüseyin Allavi, "Irak’ın bugün, gerekçeler ne olursa olsun, özellikle hedeflediği çalışma kurallarından saptığı için yönetimin dışındaki silahların nasıl kontrol edileceği konusunda siyasi bir diyaloğa ihtiyacı var" dedi.

Allavi Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

"Ulusal diyalog acil bir ihtiyaç haline geldi çünkü bu diyalog olmadan, ABD-İran çatışması ile bağlantılı bu füzeler üzerinden gönderilmek istenen siyasi mesajlar olduğu sürece Yeşil Bölge’yi hedef alma eylemleri devam edecek. Kazımi Irak’ı bu tehlikelerden kurtarmaya çalışıyor. Kazımi’nin aylardır Washington ile birlikte dayandığı stratejik diyalog, her durumda dayanışma varlığını çiğnemeyecek olan ABD varlığının doğasını belirleyen şeydir."

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Independent Türkçe için çeviren: Sema Sevil

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU