Ev sinemasından vizyona bu hafta: Sarsıcı bir kimlik değişimi; Ben O Değilim

TRT 2'de 14 Ekim Çarşamba günü saat 21.00'da yayınlanacak olan Altın Lale Ödülü ile taçlandırılmış bu filmi şimdiden seyir listenize almanızı tavsiye ederim

Bu senenin merakla beklenen festivallerinden İstanbul Film Festivali yepyeni filmlerle bizi bugün itibariyle bir sinema maratonuna sokarken, festivalin Altın Lale ile ödüllendirdiği önemli filmlerden biri de ayrıca televizyon ekranları üzerinden seyirciyle buluşmak için gün sayıyor.

Pandemi süreci boyunca "Ev Hayat Dolu" sloganıyla yayın akışını güncelleyerek dünya sinemasının en prestijli filmlerini ekrana getiren Türkiye'nin kültür sanat kanalı TRT 2'de 14 Ekim Çarşamba günü saat 21.00'da yayınlanacak olan Altın Lale Ödülü ile taçlandırılmış bu filmi şimdiden seyir listenize almanızı tavsiye ederim.


Sarsıcı bir kimlik değişimi; Ben O Değilim

Yönetmen: Tayfun Pirselimoğlu / Oyuncular: Ercan Kesal, Maryam Zaree, Hakan Karsak, Nikos Moustakas, Okan Sağlam, Mirza Metin, Sencar Sağdıç, Muharrem Bayrak, Mehmet Şerif Tozlu, Mithat Alam, Murat Özben, Erdoğan Karakaş, Eren Vurmaz, Reşad Başer, Sait Taşçı, Yusuf Acer, Uğur Dağ, Elif Bilici, Müyesser Özay, Alaattin Cengiz, Hüseyin Yüce, Satı Yörük, Tuncay Toprak, Mehmet Güngör, Erol Dirier, Ali Dikici, Atilla Yavuz, Mustafa Tutal, Onur Kumçay, İbrahim Keleş, Rıza Akın, Nihat Alptekin, Mehmet Avcı / Süre: 125 dakika
 


Filmlerini salt gerçeklik ve gözlemciliğe dayandırarak minimalist sinemayı en doğru şekilde kullanıp düşünsel bir derinliğe ulaşan Tayfun Pirselimoğlu'nun kendine has sinemasının iyi olduğunu biliyordum ama bundan yaklaşık altı yıl önce ilk kez 33. İstanbul Film Festivali kapsamında seyretme imkânı bulduğum "Ben O Değilim" adlı filminin hıncahınç dolu gala akşamında kendime bir yer bulup filmi seyretmek için oturduğumda o senenin "En İyi Türk Filmi"ni seyredeceğimi doğrusu beklemiyordum.
 


Karmaşık olay örgüsüyle fantezi gibi dursa da sokakta yanımızdan geçip giden "sıradan" insanların anlaşılmaz ama kabullenilir hallerine ait senaryosuyla film beni oldukça etkilemiş, haliyle çok beğenmiştim.
 


Yönetmenin otoriteye riayet, hayatı küçük günahlarla geçiştirme, hakikati görmezlikten gelme durumlarıyla beslediği sıradanlık kavramı ve karakterleri üzerinden Kafkavari bir metamorfoz durumunu kadrajına alarak filmin esas adamı Nihat'ı, Ayşe'nin tıpatıp kendisine benzeyen kocası Necip ile başkalaştırması ya da aslında olduğu kişiye dönüştürmesi kabul etmeliyim ki zekice kurgulanmış bir senaryonun meyvesi.
 


Sıradan insanların hayatı

Filmi biraz özetlemek gerekirse; orta yaşlarını süren ve bekâr hayatı yaşayan Nihat bir hastanenin yemekhanesinde çalışmaktadır.

Sakin ve bir o kadar da monoton bir hayatı olan Nihat kendisini rahatsız edebilecek ve başını belaya sokacak her şeyi kendinden uzak tutmaya çabalamaktadır.
 


Ancak aynı yerde işe yeni başlayan Ayşe'nin aşikâr ilgisi karşısında bocalayan nihayetinde mesai arkadaşının onu bir akşam yemeğine davet etmesi sonucu, Ayşe'nin hapisteki kocası yüzünden etrafta dedikodu çıkacağından endişe etse de onun evine giden Nihat orada tuhaf bir sürprizle karşılaşır ve sonrasında hayatı tamamen değişir.
 


Bu olayla birlikte Nihat'ın bastırdığı tüm o hapsedilmiş duyguları da gün yüzüne çıkar.
 


Böylece kendisinden oldukça farklı bir adamın kimliğinde adım adım Ayşe'nin kocası gibi yaşamaya başlar.
 


Merak ettiği ve yerine geçtiği kişinin her ne kadar imrenilir bir hayatı olmasa da onu monotonluktan uzaklaştıracak bu fırsat bir anlamda sıradanlığın altında gizlenmiş bir hakikati de ortaya çıkarır.
 


Sıradan insanların sıkıcı fakat bir o kadar da merak uyandıran hayatlarında küçük hesapların sebep olduğu büyük sorunlar silsilesi bir tekerrür hali ile süregider.
 


Üçüncü sayfa haberi misali

Tayfun Pirselimoğlu'nun senaristliğini ve yönetmenliğini üstlendiği, başrollerini Ercan Kesal ve Maryam Zaree'nin paylaştığı filmde, seyirciyle karakterin özdeşleşme durumu için yönetmenin bilinçli olarak tercih ettiğini düşündüğüm bazı sahnelerin gereğinden uzun, bazı sahneleri de olduğundan kısa buldum.
 


Bunun yanı sıra üçüncü sayfalarda okuduğumuz aile içi şiddet ve kadına yönelik istismar durumlarıyla ilgili diyaloglarda salonun çoğunluğuyla birlikte kendimi gülerken bulmuş olma halimi de yönetmenin seyirciyi biraz tongaya düşürme isteğine bağlamıştım.
 


Dünya prömiyerini 2013 Roma Film Festivali'nde yapan ve buradan "En İyi Senaryo" ödülüyle dönen film, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali'nde de "Altın Lale En İyi Film Ödülü" ile "En İyi Senaryo Ödülü"nün sahibi olmuştu.
 


Şimdi yıllar sonra bu filmi TRT 2'nin ekim ayı film programında görünce bu filmi es geçmek istemedim. Denk gelir ve fırsatını bulursanız mutlaka izleyin derim.
 

 

Haftanın diğer filmleri

40'lık Versiyonum

Yönetmen: Radha Blank / Oyuncular: Imani Lewis, Reed Birney, Welker White, Radha Blank, Haskiri Velazquez, Peter Kim, Peggy J. Scott, Jacob Ming-Trent, Antonio Ortiz, Michael Izquierdo, T.J. Atoms, Corwin C. Tuggles, Stacey Sargeant, Mina Joo, Oswin Benjamin, Andre Ward, Ashlee Brian, Meghan O'Neill, Frank DiLella, Julie Chateauvert, William Oliver Watkins, Dyme-A-Duzin, Tracy Wilder, Julius Caba, Nathaly Lopez, Samantha Browne-Walters, Doris McCarthy / Süre: 129 dakika
 


Netflix'in Şov Dünyası Dramaları kuşağında 9 Ekim'de gösterime giren; Radha Blank'in senaristliğini ve başrolünü de üstlendiği bu ilk filmiyle Sundance'te en iyi yönetmen ödülünü kazandığı The 40-Year-Old Version adlı bu eğlenceli, kışkırtıcı ve zekice yazılmış hikayesindeki dokunaklı komedisiyle ilham veren film, yeni yaşında rapçi olarak kendisini yeniden keşfetmeye, sanat ile sesini duyurmaya çalışan şanssız bir New Yorklu oyun yazarının hayat hikayesini konu ediyor.

Bir zamanlar Spotlight dergisinin "30 Under 30" oyun yazarlarından biri olan Radha, geçmişi ödüllerle dolu olan ama şimdilerde tamamen ortadan kaybolduğu düşünülen ve unutulan şanssız bir tiyatro oyunu yazarıdır.

Geldiği bu noktada artık hayatına farklı bir yön vermek isteyen Radha, kırkıncı yaşına basmadan önce yaşamında büyük bir atılım yapmak ister.

Ancak başarılı olmak için son şansıymış gibi görünen yapabileceği bu işler de pek yolunda gitmemeye başlar.

Tecrübelerinden yola çıkarak gençlere ders vermek için açtığı oyun yazarlığı atölyesinde de çabaları pek meyvesini vermez.

Hatta daha da kötüsü öğrencilerin onun kariyeriyle ilgili acımasız ve oldukça sert eleştirileri birer ok gibi sürekli onu hedef alır.

Ama aldığı bu eleştirileri haksız da bulmuyordur ve bu eleştirilere sebep olan nedenlerle ilgili de sürekli düşünüyor ve gerçekle yüzleşmeye çalışıyordur.

Nihayetinde artık şunu kabul etmiştir; kendini yeniden yaratmaktan başka şansı yoktur.

Bu motivasyon ve misyonla Radha, RadhaMUSPrime adıyla hip hop yapan bir rap şarkıcısı olmak için adım atar ve karışık bir kaset doldurmak için stüdyoya girer. İşte bu onun için büyük bir şeyin başlangıcıdır.

40 yaşına merdiven dayayan ve umutsuzca çıkış yakalamaya çalışan New Yorklu oyun yazarı Radha aradığı ilhamı, kendini bir rapçi olarak yeniden yaratarak bulur.


Aile Hükümeti

Yönetmen: Burak Demirdelen / Oyuncular: Mehmet Yıldırım, Aslıhan Malbora, Alper Saldıran, Nail Kırmızıgül, Gülhan Tekin, Lale Başar, Kıvanç Baran Aslan / Süre: 103 dakika
 


Bu hafta sinemalarda gösterime giren Aile Hükümeti, Elaldı köyüne atanan Salih öğretmenin akraba evliliklerinin önüne geçmek için bulduğu çözüm sonrasında tüm köy halkının düştüğü trajikomik durumları konu edinmektedir.

Salih, Elaldı köyüne atanan genç bir öğretmendir. Köydeki yeni hayatına alışmaya çalışan Salih, köyün güzeller güzeli kızı Zeynep'e âşık olur.

Salih'in en büyük korkusu akraba evliliklerinin sık görüldüğü köyde Zeynep'in de evlendirilmesidir.

Bu soruna bir çözüm bulmaya çalışan Salih, Aile Bakanlığı'na dilekçe yazar. Salih'in yazdığı dilekçeler sonrası harekete geçen bakanlık köydeki aile hayatının düzene sokulabilmesi, yaşanan sorunların çözülebilmesi için bir proje hazırlar.

Projeye göre herkes resmi nikah kıyacak ve akrabası ile evlenmeyenler, oturdukları evlerin ve işledikleri tarlaların tapularını almaya hak kazanacaktır.

Bunun ardından evlenmeleri uygun olanları listelemeye başlayan Salih, beklemediği bir sonuç ile karşılaşır.

Listeye göre insanlar sevdiklerinden ayrı düşüp başkalarıyla eşleşince işler karışık bir hal alır.


Amerikan Pastası 9: Kızların Kuralları

Yönetmen: Mike Elliott / Oyuncular: Madison Pettis, Lizze Broadway, Natasha Behnam, Piper Curda, Darren Barnet, Lucas Adams, Lily Bleu Andrew, Barry Bostwick, Rasheda Crockett, Zayne Emory, Camaron Engels, Zachary Gordon, Clint Howard    , Dylan Lawson, Lisa Linke, Jeannie Elise Mai, Robert Peters, Ed Quinn, Sara Rue, Danny Trejo, Christian Valderrama, Blayne Weaver, Stephanie Wong, Rhoyle Ivy / Süre: 95 dakika
 


Netflix'in Gençlik Komedileri kuşağında bu hafta gösterime giren American Pie 9: Girls' Rules, 1999 yılında ilk bölümü yayınlandıktan sonra benzer şekilde şehvet dolu olayları kadrajına alarak pek çok filme ilham veren seks komedisi serisini bu defa kadınları merkezine alarak devam ettiriyor.

Ancak 2012'de yayınlanan son filmin vizyona girmesinden bu yana geçen sekiz yıllık bir durgunluğun ardından gelen filmin bu yeni versiyonunu önceki bölümlerinde olduğu gibi ateşli sahneleri için izlemeyi planlıyorsanız biraz hayal kırıklığına uğrayabilirsiniz.

Bu elbette filmin seksist şakalardan vazgeçtiği anlamına gelmese de yetişkinlerin kötü taklidini yapan ergenlerin olgunlaşmamış heyecanlarından esinlenerek oldukça azgın, açık saçık ve yüz kızartıcı bir komedi anlayışıyla çekilmiş olan önceki bölümlerine kıyasla bu defa daha sakin ve masum bir gençlik seyirciyi bekliyor.

Filmi özetlemek gerekirse; Amerikan Pastası 9, ilk ilişkisini yaşamak için doğru erkeği bulmak isteyen lise son sınıf öğrencisi Annie'yi kadrajına alıyor.

Annie, bu arayışında, zamanlarını yalnızca kendilerine layık olan erkeklerle geçirmeye adamış ve bu konuda da hatırı sayılır bir başarıya sahip şehvet düşkünü kız arkadaşlardan oluşan bir grup tarafından desteklenir.

Fakat Annie her ne kadar nihayetinde rızaya dayalı ve içinde duygusallığı da barındıran bir ilişki arayışındaysa da eğer gruptaki diğer kızlar gibi bir başarıyı elde etmek istiyorsa grubun ona anlattığı kuralları iyi dinlemesi ve yerine getirmesi gerekir.

Ve onların bu arayışlarında Annie'nin aşk sınavı okulun yeni müdürünün yakışıklı ve alçakgönüllü oğlu Grant ortaya çıkınca daha zorlu bir hal alır.


Barbarları Beklerken

Yönetmen: Ciro Guerra / Oyuncular: Mark Rylance, Johnny Depp, Robert Pattinson, Gana Bayarsaikhan, Greta Scacchi, David Dencik, Sam Reid, Harry Melling, Bill Milner, Gursed Dalkhsuren, Tserendagva Purevdorj, Isabella Nefar, David Moorst, Joseph Long, Nayef Rashed, Haqi Ali, Dulguun-Erdene Garamkhand, Wil Coban, Faical Elkihel, Simon Luca Oldani, Laura Cosac, Adam Bensallah, Paul Bazely, Hami Belal, Wissal Belgouzdmte, Aissam Benamar, Abdellah Bensaid, Rachid El Asri, Mjid El Gachi, Younes El Mejjad, Berenger Guibon, Ahmed Hariri, Abdelghaffour Karim, Rayane Nabaha, Marianela Quintero Jacome, Inti Jimena Zamora Martinez, Gantulga Bayarsaikhan, Gansukh Bayarsaikhan, Jovjid Lkhamkhuu, Jovjid Otgonjargal, Tsend Tserenbyamba, Wong Charlie, Clem So / Süre: 112 dakika
 


Nobel Ödüllü yazar John Maxwell Coetzee'nin çok satan aynı isimli kitabından sinemaya uyarlanan ve bu hafta sinemalarda gösterime giren Waiting for the Barbarians, yayılmacı imparatorluğun sınır kasabasında görevini sürdüren bir sulh yargıcının, isyana hazırlık yaptığı iddia edilen "barbarları" yakalayabilmek için gaddarca bir tutum sergileyen albayın yöntemlerini gördükten sonra imparatorluğa olan inancının sarsılmasını anlatıyor.

Uçsuz bucaksız toprakları olan bir imparatorlukta, kimsenin varlığından bile haberdar olmadığı bir bölgede barbarların ayaklanma çıkaracağı duyulması üzerine acımasızlığı ile nam salmış bir komutan ve beraberinde askerleri gönderilir.

Yıllardır kalenin güvenliğinden sorumlu olan sulh yargıcının otoritesini sarsan bu durum, yerlilere karşı büyük zorbalık ve zulümle sonuçlanır.

Olayların durulmaması üzerine, komutan ve askerleri bir görev için kaleden ayrıldıklarında yerlerine yeni bir birlik gelir.

Bu birliğin başındaki genç asker Mandel kalenin tüm yetkilerini ele geçirse de düzeni sağlamak için bundan fazlasına ihtiyaç duyacaktır.


Bebek Bakıcısının Canavar Avlama Rehberi

Yönetmen: Rachel Talalay / Oyuncular: Tom Felton, Oona Laurence, Indya Moore, Momona Tamada, Tamara Smart, Cameron Bancroft, Samantha Schimmer, Crystal Balint, Ty Consiglio, Ian Ho, Ashton Arbab, Eliza Faria, Alessio Scalzotto, Linden Porco, Tamsen McDonough, Anisa Harris, Troy Leigh-Anne Johnson, Lynn Masako Cheng, Ben Cockell, Jude Wilson / Süre: 94 dakika
 


Netflix'in Kitaplardan Uyarlanan Çocuk ve Aile Filmleri kuşağında 15 Ekim'de gösterime girmesi beklenen A Babysitter's Guide to Monster Hunting adlı filmin bu ürpertici ve eğlenceli aile macerasında, liseli bir kızın Cadılar Bayramı'nda baktığı çocuk kaçırılır.

Bunun ardından binlerce yıl öncesine ait çok çok gizli bir örgütün parçası olan Bebek Bakıcıları Cemiyeti'ne katılan kız, öcü ve canavarlarına karşı savaşır.

Kelly Ferguson, lise birinci sınıf öğrencisi olan genç bir kızdır. Cadılar Bayramı'nda Jacob Zellman'a bakıcılık yapmayı gönülsüzce kabul eden Kelly, kendisini beklenmedik durumların içinde bulur.

Evin küçük çocuğu Jacob, bakıcısı Kelly'e bazı geceler akvaryumdan çıkan bir canavar gördüğünü, bu canavarın sanki onu yakalamaya çalıştığını ama annesinin bunun sadece bir kâbus olabileceğini söylediğinden bahseder.

Kelly Jacob ile iletişim kurabilmek için ona, kendisinin de böyle şeyler gördüğünü, bazen bazı şeylerin gerçek gibi geldiğini ve kâbusları çok iyi bildiğini ama canavar diye bir şey olmadığını söyler.

Ama Kelly'nin bilmediği şeyler vardır; Jacob'un kabuslarından beslenen bilinmeyen dünyaya ait olan öcü bu kâbusları dünyaya salmak üzeredir.

Bunun üzerine kâbus sinyali alan ve daha önce de benzer bir canavar saldırısı atlatan bir başka bebek bakıcısı bu duruma el koyar.

Baktığı çocuk canavarlar tarafından kaçırıldığında Kelly böylelikle, dünyanın dört bir yanındaki çocukları çeşitli canavar türlerinden koruyan cesur dadılardan oluşan gizli bir toplulukla tanışır.

Şimdi bu bebek bakıcılarının annenin eve dönmeden önce canavar avına çıkarak, kaçırılarak Kâbus Yuvası'na hapsedilen Jacob'u kurtarmaları için sadece üç saatleri vardır.


Ben İntikamım: Misilleme

Yönetmen: Ross Boyask / Oyuncular: Stu Bennett, Vinnie Jones, Jacob Anderton, Sam Benjamin, Lainy Boyle, Greg Burridge, Lee Charles, Tony Cook, Aaron De Strete, Katrina Durden, Joe Egan, Mark Gairy, Mark Griffin, Mark Hillman, Morgan James, Bentley Kalu, Dritan Kastrati, Sonny Louis, Jean-Paul Ly, Taylor Maza, Jennifer Lee Moon, Josh Myers, Axel Nu, Laurent Plancel, Max Repossi, Phoebe Robinson-Galvin, Matt Routledge, David Schaal, Mark Sears, Tony Skinner, Jessica-Jane Stafford, Leon Sua, James Weight / Süre: 90 dakika
 


Netflix'in Aksiyon Filmleri kuşağında bu hafta gösterime girmesi beklenen ve böylelikle 2018'de çekilmiş olduğunu öğrendiğimiz I Am Vengeance adlı filmin devamı olan I Am Vengeance: Retaliation adlı filmde eski özel kuvvetler askeri John Gold'a, birkaç yıl önce Doğu Avrupa'daki son görevlerinde ekibine ihanet eden Sean Teague'i adalete teslim etme fırsatı verilir.

Ancak John Gold, her ne kadar Teague'in adalete teslim edilmesindense onun ölmesini görmeyi istese de nihayetinde suçlarını ödetmek için onu askeri bir hapishaneye götürmeye ikna edilir.

Tabii ki hiçbir şey plana göre gitmez.

80'ler dönemine ait bir video üretiminin tekrarı gibi görünen ve sahnelerin çoğu ıssız bir endüstriyel bina ortamında ve çevresinde çekilen filmde pusular, barikatlar ve çeşitli diğer engeller yol boyunca, Gold'un peşini bırakmaz.

Haliyle John Gold bu yolculuk boyunca, Teague'in ekibiyle ve onu öldürmek isteyen keskin nişancılarla savaşmak zorundadır.


Bir Evlilik Hikayesi

Yönetmen: Puneet Khanna / Oyuncular: Yami Gautam, Vikrant Massey, Mansi Sharma, Suhail Nayyar, Ayesha Raza, Sanchita Puri, Rajiv Gupta, Karan Singh Chhabra, Mazel Vyas, Maneka Kurup Arora, Gurpreet Saini, Deepak Chaddha, Munish Dev Mohan, Shailend a Kumar / Süre: 125 dakika
 


Netflix'in Hint Yapımı Romantik Komediler kuşağında 9 Ekim'de gösterime giren Ginny Weds Sunny adlı bu keyifli filmde evlenmeye can atsa da kadınlar tarafından devamlı reddedilen bir bekâr eski sevgilisinin kalbini, kadının annesinin beklenmedik yardımını kabul ederek kazanmayı umar.

Filmin esas kızı Ginny aşk evliliği istiyordur. Ginny hayatta aşk yoksa eğlencenin de olmayacağını düşünüyordur.

Ama Ginny ile nasıl evlenebileceğini kara kara düşünen Sunny bir taraftan da aşkla ilgili tüm romantizmini artık kaybettiğine inanıyordur.


Bir Psikopatın Günlüğü

Yönetmen: Samet Başormancı / Oyuncular: Burak Ergün, Elif Çiçek, İsmail Erzurum, Kerem Kurt / Süre: 86 dakika
 


Bu hafta sinemalarda gösterime giren Bir Psikopatın Günlüğü, kaçırılıp öldürülen hamile eşi ve doğmamış çocuğunun intikamını almaya çalışan Burak'ın hikâyesini anlatıyor.

İyi bir eş ve insanlara faydalı olmaya çalışan Burak'ın hamile eşini kaçırıp fidye isterler.

Ancak bu süre içinde fidye isteyenler beklenmedik bir şekilde Burak'ın eşini ve doğmamış çocuğunu acımadan öldürürler.

Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktır; her şeyini kaybeden Burak, psikopat bir ölüm makinasına dönüşüp eşinin ve çocuğunun katillerinden intikam almak için taşları şiddetle döşenmiş bir intikam yolculuğuna çıkacaktır.


Bir Seçim

Yönetmen: Ke Mengrong, Peter Tsi / Oyuncular: Kai Ko, Ariel Lin, Kate Tsui, Vanness Wu, Darren Wang, Louis Koo, Zhang Xiaolong, Mabel Ye Xi-Qi / Süre: 101 dakika
 


Netflix'in Romantik Filmler kuşağında 14 Ekim'de gösterime girmesi beklenen Da Pen Ti (A Choo) adlı film, yetimhanedeyken birlikte büyüdüğü çocukluk aşkının sevgisini kazanmaya çalışan bir kaybedenin hikayesini anlatıyor.

Tayvanlı yazar Giddens Ko'nun 2004 yılında yayınlanan aynı adlı romanından uyarlanan ve fantastik unsurlar da taşıyan film gençlik romantizmi ve süper kahraman aksiyonunu birbirine harmanlıyor.

Her şey genç Hsin-hsin'in genç EJ'ye cesur erkekleri sevdiğini söylemesi ve "her kızın cesur erkekleri sever" şeklinde bu durumu genellemesiyle başlıyor.

O andan sonra, onun sevgisini kazanmak için EJ "en cesur adam" olmaya yemin ediyor ve kendini boksör olmaya adıyor.

Normal koşullarda 2014 yılında gösterimi planlanan ancak oyuncuların özel hayatlarındaki sorunlar nedeniyle dağıtımı günümüze kadar ertelenen filmde Hsin-hsin gerçek hayattaki bir süper kahramana âşık olurken, onun sevgisini kazanmaya çalışan platonik aşık EJ, hayat boyu aşkını "koruyabileceğini" kanıtlamak için profesyonel boks eğitimi almaya başlıyor.

Bu arada, süper güçlere sahip bazı kötü adamlar Hsin-hsin'e zarar vermek için ortaya çıktığında, "en cesur adam" olmak yerine boks ringlerinde sürekli "nakavt edilen adam"a dönüşen EJ, sevdiği kadının hayatı tehlikeye girdiğinde gerçek "süper gücün" nereden geldiğini ve onu nasıl kullanabileceğini öğreniyor.


BLACKPINK: Gökyüzünü Aydınlat

Yönetmen: Caroline Suh / Oyuncular: Jennie Kim, Ji-soo Kim, Lalisa Manoban, Rosé / Süre: 79 dakika
 


Netflix'in Müzik ve Konser Belgeselleri kuşağında bu hafta gösterime giren Blackpink: Light Up the Sky adlı film, Güney Koreli kız grubu Blackpink'in yükselişine odaklanıyor ve rekorları altüst eden grubun zirveye doğru yaptıkları rüya gibi ancak zorlu yolculuktan ve karşılaştıkları engellerden bahsediyor.

K-pop türündeki müzikleriyle dünya çapında bir kültürel fenomene dönüşen ve tüm zamanların en başarılı Koreli kız grubu olarak anılan Blackpink üyeleri Jisoo, Jennie, Rosé ve Lisa'nın stajyerlik günlerinden zirveye tırmandıkları süreçte yaşananların anlatıldığı filmde, daha önce görülmemiş kayıtlar ve özel röportajlar yer alıyor.

Filmde, grubun zirveye yaptığı yolculuğa yer verilirken bu süreçte karşılarına çıkan zorluklara da değiniliyor.


BoBoiBoy

Yönetmen: Nizam Razak / Oyuncular: Marina Tan, Ilhan Mohd Shahrizal, Ryan Lee Bhaskaran, Fairuz Arfa Ariff Syah, Chan Su Ling, Wong Wai Kay, Anas Abdul Aziz, Usamah Widiatmoko, Azman Zulkiply, Mohammad Azmir Selamat, Wong Pak Lin, Nadia Nazir, Nur Fathiah Diaz, Nur Sarah Alisya, Yap Ee Jean, Dzubir Mohammed Zakaria, Muhammad Fathi Diaz, Muhammad Anas Abdul Aziz, Nizam Razak, Woi Pak Lin, Fara Fauzana / Süre: 100 dakika
 


Bu hafta sinemalarda gösterime giren BoBoiBoy: The Movie adlı bu animasyon, bir grup hazine avcısı tarafından kaçırılan arkadaşı Ochobot'u kurtarmak için mücadele veren BoBoiBoy ve arkadaşlarının nefes kesen maceralarını anlatıyor.

Dünyanın görebileceği en acımasız güç küresi avcıları olan Tengkotak adlı bir grup uzaylı hazine avcısı dünyaya gelir.

Yeryüzünde saklanan bir güç küresinin peşinde olan uzaylılar, küreyi bulmak için Ochobot'u kaçırır.

Bu durum üzerine süper kahraman BoBoiBoy, beş kişilik ekibine özel güçlerini öğreten Ochobot'u kurtarmak için harekete geçer.

Ochobot'u kurtarmak için vakit kaybetmeden yola koyulan ve gizemli bir adaya yolculuk yaparak kendilerini türlü maceraların içinde bulan BoBoiBoy, burada o zamana kadarki en zorlu düşmanıyla karşılaşacaktır.


Düşen Yağmur Gibi Aşk

Yönetmen: Lasja Fauzia Susatyo / Oyuncular: Jefri Nichol, Aurora Ribero, Axel Matthew Thomas, Nadya Arina, Karina Suwandhi, Rebecca Klopper / Süre: - dakika
 


Netflix'in Endonezya Yapımı Romantik Filmler kuşağında 15 Ekim'de gösterime girmesi beklenen Seperti Hujan Yang Jatuh Ke Bumi (Love Like the Falling Rain) adlı bu film, en yakın arkadaşına platonik bir şekilde âşık olan genç bir adamın hikayesini anlatıyor.

Kevin ve Nara çocukluktan beri arkadaştır ve her zaman birbirlerinin en iyi arkadaşı olmaya söz vermişlerdir.

Ancak yıllar içinde Nara'nın kendisi için bir arkadaştan çok daha fazlası olduğunu anlayan Kevin, duygularını Nara'ya hiçbir zaman söyleyemez.

Nara gizemli bir çocuğa âşık olduğunda Kevin, artık onunla sonsuza kadar birlikte olmasının hiçbir zaman mümkün olamayacağını düşünmeye başlar.

Film boyunca gizli aşkının başka bir adamla olan ilişkisini izlemek zorunda kalan genç adam nihayet bir gün cesaretini toplayıp sevdiği kadına duygularını itiraf ettiğinde tüm her şey beklenmedik bir şekilde tersine döner.


Güneşin Kitabı

Yönetmen: Faris Godus / Oyuncular: Sohayb Godus, Baraa Alem, Ismail Alhassan, Ahmed Saddam, Nawaf Alshubaili, Eyad Ayman Kaifi, Nadia Malaika / Süre: 120 dakika
 


Netflix'in Orta Doğu Filmleri kuşağında bu hafta gösterime girmesi beklenen ve Suudi sinemasının yeniden canlanışını müjdeleyen Shams Alma'arif (The Book of Sun) adlı filmde bir lise son sınıf öğrencisi arkadaşı ve öğretmeniyle bütçesi olmayan bir korku filmi çekmeye çalışır, ancak bu proje hiç beklemedikleri şekilde geleceklerini tehlikeye sokacaktır.

Baara Alem'in başrolünü üstlendiği ve imece usulü kişisel desteklerle çekilen bu "karakter filminde" yönetmenlik tutkusu olan genç bir lise öğrencisi olan Husam'ın hikayesini takip ediyoruz.

O ve en iyi arkadaşı Maan, YouTube kanallarını ilerletmek için yeni fikirlerin peşinde bir arayıştalardır.

Bu uğurda takipçilerinin ilgisini çekeceğini düşünerek fizik öğretmenlerine yakalanmadan okulda içerik çekmeye karar verirler.

Film her ne kadar kişisel bir başarı hikayesinin peşindeyse de filmin yetişkinlik, ülkenin, bölgenin ve başka yerlerin gençliği üzerinden ilerleyen ana temasıyla seyircinin filmin karakterleriyle özdeşleşmesini mümkün ve hatta muhtemel kılıyor ve bu sayede otantik atmosferi olsa bile evrensel bir film olmayı başarıyor.


Marisela Escobedo: Üç Ölüm

Yönetmen: Carlos Perez Osorio / Süre: 109 dakika
 


Netflix'in Gerçek Suç Belgeselleri kuşağında 14 Ekim'de gösterime girmesi beklenen The Three Deaths of Marisela Escobedo adlı bu belgesel, Meksika adalet sisteminin yapamadığını yapıp kızının katilini hapse attırmaya çalışan bir annenin sonu gelmeyen çabalarını mercek altına alıyor.

Damadının kızını öldürmesi sebebiyle kanayan bir yarası olan Marisela Escobedo Ortiz, Rubí Marisol Fraire Escobedo'nun annesidir ve yaşadığı olaylardan sonra artık hiçbir şeyden korkusu yoktur.

Kızının, Sergio Rafael Barraza Bocanegra tarafından öldürüldüğünü iddia eden anne onun yakalanarak tutuklanmasını sağlar ve katil götürüldüğü şehir mahkemesinde suçunu itiraf eder ve Rubí'nin cansız bedeninden geriye kalanları gömdüğünü söyler.

Ancak Barraza, delil yetersizliği gerekçesiyle yargıçlar tarafından beraat ettirilir ve serbest bırakılır.

Buna karşılık, Marisela Escobedo, Chihuahua eyalet yetkililerine bu karara karşı bir dizi protesto başlatır ve Barraza'nın tutuklanmasını ve tekrar yargılanmasını isteyerek karara itiraz eder.

Ulusal ve uluslararası bir alanda tanınan bir skandal yaratan bu karardan sonra bile Juárez'de birçok genç kadının kaybolduğunu gören, bunun üzerine şehirdeki başka kızların da öldürülmesini engellemek için bir araya gelen Meksika'daki kadınlar Meksikalı kurbanlar için umut ışığı olur.

Marisela Escobedo bu kayıplarla ilgili şüphelilerin, yasaların izin verdiği ölçüde yargılanması talebiyle bir hafta boyunca kilometrelerce yürür.

Çevre mahkemesi beraat kararını bozar ve Barraza cinayetten mahkûm olur ancak katil bulunamadığı için Barraza bir adalet kaçağı olarak sırra kadem basar.

Ancak bu süre içinde bile adaletin sadece güçlülere hizmet ettiğini gören acılı anne kendisinin başına bir şey gelirse kızını katleden ve sonrasında kayıplara karışan bu adamın günün birinde cezasını dahi çekmeden özgür kalacağı gerçeğiyle yüzleşir.

Bunun üzerine hükümetin ve sistemin kusurlarını ve özellikle de uyuşturucu baronlarıyla hükümet arasındaki bağları açığa çıkaran araştırmalarının yanı sıra polisin yapamadığını bir başına kendisi yaparak kayıplara karıştığı söylenen katilin izini bulur.

Sonrasında Marisela Escobedo'nun ve ona destek olanların çabaları sayesinde, kadınlara şiddet uygulayan erkekler yasaların bir kâğıt parçasından ibaret olmadığını ve yaptıklarının telafisi olmadığını geç de olsa öğrenmiş olur.


Octonautlar ve Büyük Set Resifi

Yönetmen: Blair Simmons / Oyuncular: Paul Buckley, Simon Foster, Teresa Gallagher, Simon Greenall, Richard Grieve, Michael Murphy, Paul Panting, Rob Rackstraw, Keith Wickham, Jo Wyatt / Süre: 47 dakika
 


Netflix'in Çocuklara Yönelik Eğitici Yapımlar kuşağında 13 Ekim'de gösterime girecek olan Octonauts & the Great Barrier Reef adlı iyi hissettiren bu özel mini müzikalde Octonautlar, yeni arkadaşlarının resifteki narin evini kurtarmak için mercan yiyen aç denizyıldızı sürülerini durdurmanın bir yolunu bulmaya çalışıyor.

Kaptan Barnacles ve ekibi, bu ilk Octonaut müzikalinde su altındaki dostlarından oluşan renkli bir kadroyla deniz altındaki canlılar dünyasında işbirlikçi bir maceraya atılıyor.


Ölü Nöbeti

Yönetmen: Keith Thomas / Oyuncular: Dave Davis, Menashe Lustig, Malky Goldman, Lynn Cohen, Fred Melamed, Ronald Cohen, Nati Rabinowitz, Moshe Lobel, Hershy Fishman, Lea Kalisch, Dun Laskey, Efraim Miller, Rob Tunstall, Spencer Zender / Süre: 89 dakika
 


Bu hafta sinemalarda gösterime giren, yazar ve yönetmen Keith Thomas'ın The Vigil adlı bu ilk korku filminde, eskiden üyesi olduğu Ortodoks Yahudi cemaatinden vefat eden birinin bedenine gömülene kadar refakat etmesi istenen Yakov'un bu süreçte başından geçen gizemli olayları anlatıyor.

Genç bir adam olan Yakov Ronen'den, eski Ortodoks Yahudi cemaatinin vefat etmiş bir üyesi için gece boyunca başında durması ve gözcülük yapması istenir.

Cemaatin inancına göre, vefat eden kişinin gömülene kadar başında beklenmesi gerekir.

Maddi olarak sıkıntılı bir dönemden geçen Yakov, istemese de para kazanmak için teklifi kabul eder.

Fakat gönülsüzce yaptığı bu görevde genç adam nöbet tutmak için geldiğinde bir şeylerin ters gittiğini fark eder.

Yakov, çok geçmeden yaşanan gizemli olayların nedeni ile yüzleşmek zorunda kalır ve kötü niyetli bir ruhun hedefi haline gelir.


Roona'nın Hayatı

Yönetmen: Pavitra Chalam, Akshay Shankar / Süre: 40 dakika
 


Netflix'in Hint Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Rooting for Roona adlı bu belgeselde Hindistan kırsalında hidrosefali hastası bir çocuğun fotoğrafları internette yayılınca hayatını değiştirecek ameliyatı olma şansı yakalamasını ve sonrasındaki tedavi sürecini aktarıyor.

Dünyada bu kadar ilerlemiş bir hidrosefalinin nadir olarak görüldüğünü, kafatasının kemiklerini ve şeklini değiştirmek için birçok ameliyattan geçmesi gerektiğini söyleyen yetkililer bu tür ameliyatlarda çok fazla risk ve komplikasyonlar olacağını belirtse de tedavinin mümkün de olabileceğini söylemesiyle Roona Begum için bir umut yolculuğu başlar.


Süper Öcüler: Öcüler Günü

Yönetmen: - / Oyuncular: Elyse Maloway, Vincent Tong, Erin Mathews, Andrea Libman, Alessandro Juliani, Britt McKillip, Nicole Oliver, Ian James Corlett, Kathleen Barr, Brian Drummond, Ashleigh Ball, Tabitha St. Germain, Cathy Weseluck / Süre: 25 dakika
 


Netflix'in Çocuk ve Aile Filmleri kuşağında bu hafta gösterime giren Super Monsters: Dia de los Monsters adlı, seriden bağımsız olarak yayınlanan bu mini filmde Süper Öcüler, Día de los Muertos'u Vida'nın memleketinde onun sihirli ailesi, yeni öcü arkadaşlar ve müthiş bir geçit töreni ile kutlamak için renkli bir geziye çıkarlar.

Süper Öcüler'in adım attığı bu sihirli ve renkli memlekette eski ve yeni arkadaşlar Vida'nın ailesiyle birlikte Öcüler Günü'nü kutlamak için harika bir organizasyonun içinde kendilerini bulurlar. 


Vahşi Dostum

Yönetmen: Gilles de Maistre / Oyuncular: Daniah De Villiers, Mélanie Laurent, Langley Kirkwood, Ryan Mac Lennan, Thor, Lionel Newton, Lillian Dube, Brandon Auret, Elvis, Benjamin Garrad, Andrew Stock, Lebohang Elephant, Jurgen Hellberg, Tessa Jubber, Ashleigh Harvey, David Clatworthy, Craig Wainwright, Sthandiwe Radebe, Francis Rangoajane, Paul Davies, Chris April, Sisekho Velelo, Michelle Coetzee, Chanté Jantjies, Pierre De Villiers, Charne Vorster, Kaelin Wills, Owen Peacock, Ian Roberts, Tumelo Thema, Noko ‘Flow' Mabitsela / Süre: 98 dakika
 


Bu hafta sinemalarda gösterime giren ve hayallerinizin ötesinde masalsı bir dostluğu keşfedeceğiniz Mia and the White Lion adlı film on yaşındaki Mia'nın bembeyaz bir aslan olan Charlie'yle olan dostluğunu konu ediniyor.

On yaşındaki Mia anne ve babasıyla birlikte Londra'daki evlerinde mutlu bir hayat sürmektedir.

Bir gün aniden ailesinin Güney Afrika'daki bir aslan çiftliğini işletmek için taşınmaya karar vermeleri Mira'nın hayatını altüst eder.

Ama güzeller güzeli bembeyaz bir aslan olan Charlie doğduğunda, Mia bu vahşi-güzel yavruyla mükemmel bir bağ kurar ve mutluluğu yeniden yakalar.

Üç yıl sonra, Mia'nın hayatı, babasının sakladığı bir sırrın açığa çıkmasıyla bir kez daha sarsılır.

Charlie'nin zararı olabileceği düşüncesinden rahatsız olan Mia, çiftliği ve ailesini geride bırakarak kaçmaya karar verir.

İkisi de Charlie'nin hayatını güvenli ve özgür bir şekilde yaşayabileceği başka bir arazi arayışına çıkarak, vahşi Afrika arazilerinde epik bir maceraya atılır.

 

Festival ajandası

Bu yıl 9-20 Ekim tarihlerinde gerçekleşecek olan İstanbul Film Festivali ile sonbaharın en sevilen etkinliği Filmekimi güçlerini birleştiriyor ve hem çevrim içi hem çevrim dışı gösterimleriyle ekim aynına renk katıyor.

Pandemi nedeniyle bu yıl ekim ayına sarkan 39. İstanbul Film Festivali, çevrim içi gösterimlerle desteklenecek olan sınırlı sayıdaki salon gösterimlerine 9 Ekim'de başlıyor.

Ayrıca sinemaseverlerin gözdesi olan festival, en sevilen bölümlerinden Galalar'ın gösterimlerini bu yıl Filmekimi ile ortak gerçekleştiriyor.

Ulusal Belgesel Yarışması ve Filmekimi Galaları bölümlerindeki filmler Cinemaximum Nişantaşı City's ve Kadıköy Sineması'nda fiziki olarak izlenebilecek. Bu gösterimler sadece İstanbul'da yaşayan sinemaseverlere uygun olacak.

Fakat bu yıla özel Uluslararası Yarışma bölümündeki filmler ile birlikte diğer bazı filmler de festivalin çevrim içi gösterim sitesi filmonline.iksv.org üzerinden kapasite ile sınırlı bilet satışıyla tüm Türkiye'ye açık olacak ve online izlenebilecek.


Sinema Gösterimleri: Cinemaximum City's Nişantaşı ve Kadıköy Sineması salonlarında her gün üçer fiziksel gösterim düzenlenecek. Seanslar izleyicilerin sağlığı ve salonlarda dezenfeksiyona zaman ayırmak amacıyla 13:00, 17:00 ve 21:00 olarak belirlendi.

Sinema salonlarında tüm Filmekimi Galaları ve Ulusal Belgesel Yarışması filmleri gösterilecek. Ulusal Belgesel Yarışması filmlerinin gösterimlerine film ekipleri katılacak ve soru-cevap yapılacak.


Çevrimiçi Gösterimler: Uluslararası Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması ve Filmekimi Galaları bölümlerinden 27 film, 9-24 Ekim arasında filmonline.iksv.org adresinde çevrimiçi gösterilecek.

Her akşam 21:00'de erişime açılacak filmler, 5'er gün gösterimde kalacak. Önceki seçkilerde olduğu gibi filmler izle tuşuna bastıktan sonra 30 saat içinde izlenebilecek ve sonrasında erişime kapatılacak.


Uluslararası Yarışma: 39. İstanbul Film Festivali'nin Uluslararası Yarışma bölümünde, "sinemaya yeni bakışlar" temasını izleyen filmler festivalin büyük ödülü Uluslararası Altın Lale için yarışıyor.

Uluslararası Yarışma'da 12 film yer alıyor. Altın Lale için yarışan filmler yalnızca festivalin çevrimiçi platformu filmonline.iksv.org'da gösterilecek.

Festival kapsamında ekim ayında toplam 40 yeni filmin gösterilmesi planlanıyor. Kategori başlıklarının altındaki filmlerin listesi şöyle:


Uluslararası Yarışma'da Altın Lale için yarışacak filmler:

Atlantis (2019, Valentyn Vasyanovych)
Denizaltısı da Olsun İsteyen Cam Temizleyici (Window Boy Would Also Like to Have a Submarine, 2020, Alex Piperno)
Koza (Kokon / Cocoon, 2020, Leonie Krippendorff)
Kuş Dili (Mowa Ptaków / Bird Talk, 2019, Xawery Zulawski)
Luxor (2020, Zeina Durra)
Mickey ve Ayı (Mickey and the Bear, 2019, Annabelle Attanasio)
Oğul-Ana (Pesar-Madar / Son-Mother, 2019, Mahnaz Mohammadi)
Öteki Kuzu (The Other Lamb, 2019, Malgorzata Szumowska)
Sanctorum (2019, Joshua Gil)
Sarı Hayvan (Um Animal Amarelo / A Yellow Animal, 2020, Felipe Bragança)
Yabancı (Exil / Exile, 2020, Visar Morina)
Yankılar (Bergmál / Echo, 2019, Rúnar Rúnarsson)


Ulusal Belgesel Yarışması'nda yer alan filmler:

Ah Gözel İstanbul (2020, Zeynep Dadak)
Asfaltın Altında Dereler Var! (2019, Yasin Semiz)
Atık Sözlüğü: Tanımların ve İmajların Geri Dönüşümü (2019, Alper Şen)
Göbeklitepe Sakinleri (2020, Sedat Benek)
Kadınlar Ülkesi (2019, Şirin Bahar Demirel)
Kuyudaki Taş (2019, Gökçin Dokumacı)
Maddenin Halleri (2020, Deniz Tortum)
Mimaroğlu (2020, Serdar Kökçeoğlu)
Miss Holokost Survivor (2020, Eytan İpeker)
Muhammed Ali (2019, Nursen Çetin Köreken, Ümit Köreken)
Tenere (2020, Hasan Söylemez)


Yarışma dışı:

Hayalimdeki Sahneler (2020, Metin Akdemir)
İyi ki Yapmışım (2020, Selçuk Metin)


Filmekimi galaları:

85 Yazı (Eté 85 / Summer of 85, 2020, François Ozon)
Alabora (Surge, 2020, Aneil Karia)
Alelade Bir Yuva (Nowhere Special, 2020, Uberto Pasolini)
Anne Gibi (Asa ga Kuru / True Mothers, 2020, Naomi Kawase)
Günler (Rizi / Days, 2020, Tsai Ming-liang)
İyi Bir Eş Olmanın Yolları (La bonne épouse / How to Be a Good Wife, 2020, Martin Provost)
Kaçan Kadın (Domangchin Yeoja / The Woman Who Ran, 2020, Hong Sang-soo)
Körkütük (Druk / Another Round, 2020, Thomas Vinterberg)
Nomadland (2020, Chloé Zhao)
Önsezi Kitabı (The Book of Vision, 2020, Carlo Hintermann)
Pinokyo (Pinocchio, 2019, Matteo Garrone)
Ter (Sweat, 2020, Magnus von Horn)
Umudun Dili (Persian Lessons, 2020, Vadim Perelman)
Undine (2020, Christian Petzold)
Yaramaz Çocuk (Enfant Terrible, 2020, Oskar Roehler)


Flashback

Vakti zamanında kimi festivallerde, kimi sinemalarda kimi de televizyon ekranlarında seyirciyle buluşan ama şimdi hem sinemalarda hem çevrimiçi platformlarda hem de televizyon kanallarında bu hafta yeniden gösterime girecek olan 2020 öncesinde çekilmiş diğer filmler şöyle.

Netflix

Alice Júnior (2019)
Babylon (1980)
Batman: Öldüren Şaka (Batman: The Killing Joke, 2016)
Bumerang (Boomerang, 1992)
Cesur Mavi Dünya: Küresel Su Krizini Çözmek (Brave Blue World: Racing to Solve Our Water Crisis, 2019)
Fantastik Canavarlar: Grindelwald'ın Suçları (Fantastic Beasts: The Crimes of Grindlewald, 2018)
Grinç (Dr. Suess' The Grinch, 2018)
Kalk ve Diren (Stand and Deliver, 1988)
Kazanma Sanatı (Moneyball, 2011)
Köfte Yağmuru (Cloudy with a Chance of Meatballs, 2009)
Overlord Operasyonu (Overlord, 2018)
Rize (2005)
Süper Baba (Big Daddy, 1999)

TRT 2

Bırakma Beni (Never Leave Me, 2017)
Elly Hakkında (Darbareye Elly / About Elly, 2009)
Eski Kocamız (Forget About Nick, 2017)
Kanunsuz Vadi (The Tin Star, 1957)
Marshall (2017)
Mavi Yaşmaklı (The Blue Veiled, 1951)
Rus Hazine Sandığı (Russkiy Kovcheg / Russian Ark, 2002)

TV+

Bir Yıldız Doğuyor (A Star is Born, 2018)
Galveston (2018)
Kral Lear (King Lear, 2018)
Lady Macbeth (2016)

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU