Fonu kesti ancak kendi faydalandı: Trump'ın tedavisi ceninlerle geliştirilmiş

ABD yönetiminin aşı çalışmalarına katılan üç ilaç firması da araştırmalarında bu tür dokuları kullanıyor

Trump, yönetimi sırasında kürtaj karşıtı birçok açıklamada bulundu (Reuters)

ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni tip koronavirüsten (Kovid-19) iyileşmesi için uygulanan tedavide cenin hücrelerinin de kullanıldığı ortaya çıktı.

Kürtajlardan elde edilen fetal doku örneklerinin bilimsel çalışmalarda kullanılmasına yönelik devlet fonlaması 2019'da Trump yönetimi tarafından durdurulmuştu.

Yetkililer bilimsel faydaları ne olursa olsun alternatif yöntemleri bulmak için acil bir etik zorunluluk olduğunu savunurken, o dönem Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İnsan hayatının onurunu ana rahmine düşmekten ölüme kadar desteklemek, Trump yönteminin en büyük önceliklerinden biridir" ifadesi kullanılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak bu itirazların dile getirilmesinden sadece bir yıl sonra Trump'ın Kovid-19'a yakalanmasıyla birlikte başvurulan yöntemler arasında kürtajlardan elde edilen cenin hücrelerinin de kullanıldığı anlaşıldı.

New York Times'ın haberine göre ABD Başkanı'na uygulanan monklonal antikor karışımının, 10 yıl önce bir kürtaj sırasında alınmış cenin hücreleri kullanılarak geliştirildiği kaydedildi.

Haberde Trump'ın geçen hafta aldığı antiviral remdesivirin ilacının da bu hücre dizileri kullanılarak geliştirildiği belirtildi.

Koronavirüs aşısı geliştirmek için yarış veren Moderna ve AstraZeneca firmalarının araştırmalarında da bu hücreler üzerinde çalışıldığı, Johnson & Johnson şirketininse kendi aşısını fetal dokudan alınmış hücre dizisinde test ettiği ifade edildi.

ABD yönetiminin aşı çalışmalarına karşı başlattığı "Warp Speed" adlı operasyonda yer alan söz konusu üç firma federal bütçeden fon almıştı.

Bazı bilim insanları Trump'ın bu onayı vererek çifte standart uyguladığını belirtirken, Kaliforniya Üniversitesi'nde sinir bilimci olarak görev yapan ve çalışmalarında fetal doku kullanan Lawrence Goldstein, ABD Başkanı için "Anladığım kadarıyla ikiyüzlülük bu adamı hiçbir zaman rahatsız etmiyor" ifadesini kullandı.
 


Öte yandan Asian Scientist Magazine dergisinin pazartesi günü yayımladığı bir raporda, Trump için yapılan deneysel tedavide kullanılan antikorlardan birinin Singapur'daki üç hastanın kan örnekleri kullanılarak geliştirildiği belirtilmişti.

Trump'a Walter Reed Askeri Hastanesi'ne kaldırılmadan önce antikor kokteyli uygulandığı, sağlık merkezinde kaldığı üç gün boyunca remdesivir ve deksametazonun da birçok dozda verildiği bildirilmişti.

 

Independent Türkçe, New York Times

DAHA FAZLA HABER OKU