ABD’de ‘korkunç’ sınır dışı işlemlerinin yapıldığı havalimanı, yetkilileri harekete geçirdi

Yapılan gizli uçuşlardan 8 ay öncesine kadar haberi olmayan King County makamları, hazırladıkları kararnameyle havalimanlarının söz konusu işlem için kullanılmasını engellemeye çalışıyor

King County'de yapılan gizli uçuşlarda sınır dışı edilen kişilere kötü muamelede bulunulduğu iddia ediliyor / Fotoğraf: ICE

Washington eyalet yetkilileri, King County Uluslararası Havalimanı’nın insan hakları ihlallerinin yaşandığı öne sürülen ve ABD göçmenlik dairesinin anlaştığı özel firmalar tarafından gerçekleştirilen sınır ötesi uçuşlar için kullanılmasını engellemeye çalışıyor. 

Amerikan basınında yer alan yeni bir rapor, ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Dairesi’nin (ICE) King County’de gerçekleştirdiği yarı gizli uçuş ağını gün yüzüne çıkardı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda yer verilen araştırmaya göre, Seattle’ın güneyinde yer alan ve daha çok Boeing Sahası olarak anılan King County Uluslararası Havalimanı 2010’dan bu yana gerçekleştirilen 450 uçuşta 34 bin göçmenin sınır dışı edilmesi için kullanıldı. Bu kişiler, aynı zaman zarfında ABD’nin 88 şehrinden 119 ülkeye sınır dışı edilen 1,7 milyon kişi içinde yer alıyordu.

King County’deki bazı uçuşlar sırasında göçmenlerin kötü muamele ve aşağılanmaya maruz kaldığı belirtilirken, belgelere göre bu uçuşlardan birinde 90’dan fazla Somalili kadın ve erkek 48 saat boyunca uçakta kelepçeli halde tutuldu. 

 

sınır dışı.png
Fotoğraf: ICE

 

Bir diğer olaydaysa, bindikleri uçağın Senegal’deki piste inmesinin ardından saldırıya uğradıklarını ve idrarlarını koltuklara yapmak zorunda kaldıklarını anlatan bazı göçmenler, ardından lojistik gerekçelerle ABD’ye gönderildiklerini ileri sürdü. 

Gelişmeler üzerine harekete geçen King County yetkilileri, havalimanlarının sınır dışı işlemlerinde kullanılmasını önlemek için bu hafta bir kararname imzaladı. Atılan adım, havalimanının ICE tarafından bu amaçla kullanmasını engelleme yönündeki ilk yargı girişimi oldu. 

The Independent’a konuşan King Country Yönetimi Başkan Yardımcısı Rachel Smith, “Biz herkese açık bir toplumuz. Halkımızın bu konuda arkamızda olduğuna kesinlikle inanıyoruz” dedi. 

Smith ayrıca, söz konusu uçak pistinin böylesi uçuşlardan men edilmesinin kolay olmadığını kaydetti. 

Federal yönetimin inşa ettiği tesisin mülkiyeti, ABD yönetiminin burayı kullanma hakkını saklı tutma kaydıyla II. Dünya Savaşı’ndan sonra King County’ye devredilmişti. 

Bununla birlikte ICE’nin yolcu ve mürettebat listesini yerel yetkililerle paylaşma mecburiyetinde olmadığını kaydeden Smith, King County makamlarının uçuş pistinin ICE anlaşmalı uçuşlar için kullanıldığını 8 ay öncesine kadar bilmediğini ifade etti.

Washington Üniversitesi insan hakları merkezinin gerçekleştirdiği sınır dışı uçuşlarla ilgili soruşturma ilk kez Seattle Times gazetesindeki haberle gündeme geldi. 

Araştırma ekibinden Phill Neff, sınır dışı edilen insanlara karşı “gerçekten korkunç suistimallerin” yaşandığına dair birçok vaka bulunduğunu söyledi. 

Diğer taraftan Seattle merkezli La Resistencia adlı göçmen hakları kuruluşundan Maru Mora Villalpando, 2017’de sınır dışı edilen Somalili erkeklerden birinin başından geçenleri paylaşırken, “Bize söylediğine göre uçakta saatlerce oturtulmuşlar. Sebebini soranlara yumruk atılmış. Gökyüzünde cehennemi yaşadıklarını anlattı” şeklinde konuştu. 

Öte yandan 2017’de Somali’ye 61’i suçlu, 92 kişiyi taşıyan uçakta yabancıların silahlı saldırıdan tecavüze kadar farklı seviyelerde saldırılar yaşandığı iddia edildi. 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world/americas

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU