Alaska'nın en şişman ayısı seçildi

Şişman Ayı Haftası için Alaska Park'ta düzenlenen sevilen oylamada, somon balığını çok seven hayvan, 11 tıknaz rakibini hezimete uğrattı

Bir uçakla aynı ismi taşıyan ayı oylamayı kazandı (Reuters)

Karanlık kış aylarında birçok kişi kilodan uzak kalmakta zorlanır; fakat soğuk mevsimde vücut ağırlığının üçte biri kadarını kaybedenler de var. 

Ancak onlar için beden ölçüleri önemli ve ne kadar şişmansanız o kadar iyi.

İşte bu nedenle, neredeyse 8 erkek ağırlığında olduğu düşünülen bir ayı, Alaska'daki yıllık ağır sıklet mücadelesinde övgü topladı.

Tıpkı ticari jet uçağı gibi adı 747 olan, somon balığıyla beslenen boz ayı, 12 tombul yarışmacıyı geride bırakarak sevilen oylamayı kazandı ve yılın en şişman ayısı seçildi.

Alaska Katmai Milli Parkı ve Koruma Alanı'nda dolaşan iki bin 200'den fazla bozayıdan biri olan ayı, parkın Şişman Ayı Haftası boyunca devam eden internet oylamasından galip çıktı. 

Park müdürleri 747'nin en az 635 kilogram geldiğini, yani Birleşik Krallık'taki ortalama bir erkekten 7,6 kat ağır olduğunu tahmin ediyor.

Alaska'daki boz ayıların, hayatta kalabilmek için ihtiyaç duyduğu yağı biriktirmek için yaz mevsiminde yiyebildikleri kadar çok yemesi gerekiyor. Çünkü hiçbir şey yiyip içmediği kış uykusu süresince vücut ağırlığının üçte birini kaybediyor. Ziyafet çektiği sıcak aylarda ise en az 453 kilogram alabiliyor.

Yetişkin erkek ayıların en iyi balık avlama alanlarında egemenlik kurması ve kendisine bir eş bulması için iri olması gerekiyor. Dişi ayıların da hem hayatta kalmak hem de yavrularının doğup büyümesini sağlamak için kilo alması gerekiyor.

Dolayısıyla Şişman Ayı Haftası'nda, park personelinin ifadesiyle "en şişman olanın hayatta kalması" kutlanıyor.

12 ayıyı yarıştıran etkinlik, ayı sevenlerin, hayvanların fotoğraflarını karşılaştırmasına ve favorilerine oy vermesine olanak tanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ayılar, bulabildikleri en kolay elde edilen, zengin yiyeceklerle midelerini tıka basa dolduruyor. Katmai Parkı'nda bu yiyecek, somon balığı oluyor.

Oy verenlerden parkın ayılarının korunması için bağış yapmaları da istendi. 

Park yöneticileri 747'nin "gerçekten çok kilo aldığını, Haziran'da kış uykusuna girecek kadar şişman göründüğünü ve yine de Eylül sonunda karnı yere değer gibi görünene kadar yemeye devam ettiğini" söyledi. 

4 milyon dönümlük Katmai Parkı dağlar, göller, akarsular ve kıyı şeridine yayılmış durumda. Park, boz ayıların kıyı bölgelerinde yaşayan versiyonunun dünyada en kalabalık olduğu bölge.

Ziyaretçi sayısı bu yıl yaklaşık 10'da 9 oranında azalan parkta bolca somon balığı bulunuyordu.

Parktan Naomi Doak, "Büyük somon balığı akışıyla insan sayısının azalması birleşince, nehir gerçekten ayılara kaldı" dedi. 

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU