Özkök: Cumhuriyet’teki gizli Türkçe savaşında neler oldu?

“Gazetenin ağır topları Ataol Behramoğlu ve Zeynep Oral gibi isimler devreye girmiş ama sorun çözülememiş”

Fotoğraf: Reuters

Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök, Cumhuriyet’te yaşanan “Türk edebiyatı mı, Türkçe edebiyat mı” tartışmasıyla ilgili yazdı.

Özkök, bugünkü köşe yazısında Cumhuriyet’te “iç savaş” olarak nitelendirdiği olayın perde arkasını şöyle anlattı:

İlk ilginç olay 18 Eylül günü eski büyükelçi Oğuz Demiralp’in Kitap Eki’nde yazısının yayınlandığı gün yaşanıyor. Cumhuriyet’te çalışan asistanlardan biri Oğuz Demiralp’i arayıp şu mesajı veriyor: “Özdemir İnce Bey size telefonunu iletmemi istedi. Bugün yazınızda Türkçe edebiyat diye bir kavram kullanmışsınız. Beni arayıp bununla ne kastettiğini anlatsın. Aksi takdirde kendi aleyhine bir yazı yazacağım dedi”.

*Bu mesaj Demiralp’i çok kızdırmış ve oturup o da buna ağır bir cevap yazıp, “Sayın yönetici” diye başlayan bu metni genel yayın yönetmenine  göndermiş. Özdemir İnce’nin yaptığını “Faşizan bir tehdit” olarak gördüğünü yazmış. Ayrıca başka ağır ifadeler kullanmış. Gazetenin genel yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya, Demiralp’e bir e-mail atarak, “Bu yazıyı kendi köşesinde özgürce yayınlayabileceğini” bildirmiş.

Ancak Demiralp bunun o köşede yazdığı yazıyla ilgili olmadığını, dolayısıyla gazetenin yayınlaması gerektiğini söylemiş. Ayrıca gazete yayınlamadığı takdirde bunu T24 sitesinde yayınlayacağını da söylemiş. Genel yayın yönetmeni bunu yayınlamayacağını bildirince, Demiralp de bunu T24’de yayınlamış.

Bu arada gazetenin ağır topları Ataol Behramoğlu ve Zeynep Oral gibi isimler devreye girmişler. Ama sorun çözülememiş. Bunun sonucunda Cumhuriyet Kitap Eki’nin editörü istifa etmiş. Genel yayın yönetmeni Küçükkaya da olayın ayrıntılarını anlatan bir mektubu Kitap Eki’nin bütün yazarlarına e-mail’le göndermiş.

Özkök, geçen aylarda Cumhuriyet'in kitap ekinden Feridun Andaç’ın da bulunduğu 6-7 yazarın daha ayrıldığını aktardı.

 

Hürriyet, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU