RTÜK'ten Halk TV'ye üst sınırdan para cezası: Azerbaycan ve Aliyev'e yönelik küçük düşüren ifadeler kullanıldı

RTÜK, gazeteci Gültekin'in ifadeleri üzerine kanala üst sınırdan idari para cezası verdi

Görsel: AA

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), bir programda “Azerbaycan'a ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e yönelik eleştiri sınırları ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliğinde ifadeler kullanılması” iddiasıyla Halk TV'ye üst sınırdan idari para cezası uygulanması kararı aldı.

Üst Kurul, haftalık toplantısında izleme uzmanlarının raporlarını görüştü. 

Kurul, Azerbaycan'ın durumunun ele alındığı "İki Bakış İki Yorum" programına ilişkin raporu ilk olarak değerlendirdi.

Değerlendirme sonucunda, yayında ifade özgürlüğü kullanılırken kişi veya kurumların haklarının gözetilmesi ilkesine riayet edilmediği, Azerbaycan Devleti ve Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e yönelik eleştiri sınırları ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliğinde ifadeler kullanıldığı öne sürüldü.

RTÜK, programın 6112 sayılı Kanun'un ilgili maddesindeki "...İnsan onuruna ve özel hayatın gizliliğine saygılı olma ilkesine aykırı olamaz, kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez." hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle Halk TV'ye üst sınırdan idari para cezası verilmesine karar verdi.

Levent Gültekin'in ifadeleri

Kurulun cezasına konu ise gazeteci Levent Gültekin'in ifadeleriydi. 

Gültekin programda "…Azerbaycan devlet mi gerçekten? Bir aşiret, demokrasi yok, hukuku yok, otoriter yönetim var, seçim yok. Paranın üzerinde yüzüyorlar, bugüne kadar adam gibi bir devlet kurmamışsın, 30 yıldır senin toprakların işgal edilmiş…" demişti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU