Başkalarıyla daha iyi iletişim kurmanızı sağlayacak 4 ipucu

İletişim danışmanı, “Her büyük insan, bulunduğu konuma ulaşmak için yardım almıştır” dedi

Amerikalı iletişim danışmanı, sağlıklı iletişim için yardım istemekten korkmamak gerektiğini vurguluyor (Unsplash)

Okulda öğrenilen matematik, dilbilgisi ve diğer dersler, şüphesiz çok önemli. Ancak yaşam boyunca ustalaşmak gereken en önemli becerilerden biri de başkalarıyla iletişim kurmak. Üstelik bu başarmanın sırrı, müfredatta yazmıyor.

ABD’nin önde gelen iletişim danışmanı ve yaşam koçu Charreah K. Jackson, başkalarıyla iletişim kurmanızı kolaylaştıracak 4 etkili ipucunu sıraladı:

1. Gerektiğinde “hayır” diyebilmelisiniz

İnsanları hayal kırıklığına uğratmak istemiyorsanız “hayır” diyebilmek zordur. Ancak Jackson, zamanın yalnızca bir kez harcanabilen değerli bir şey olduğunu hatırlatıyor:

Hayır diyememek, boşa harcanan zamandan pişmanlık duymanıza yol açar. Bir şeye ‘evet’ dediğiniz her an, onun yerine yapabileceğiniz bir sürü şeye ‘hayır’ diyorsunuz.

 Bir şeyi yapıp yapamayacağınız konusunda kendinize karşı dürüst olun. Yapamayacağınızı düşünüorsanız sınırlarınızı belirtmeniz ve "hayır" demeniz çok önemli.

2. Başkalarına yetki vermeyi öğrenin

Tüm işi kendiniz üstlendiğinizde işinizde daha üretken ve daha iyi görüneceğinizi düşünebilirsiniz. Ancak Jackson’a göre bu, toplumun yardım istemeye savaş açmasına neden oluyor:

Her büyük insan, bulunduğu konuma ulaşmak için yardım almıştır.

Ayrıca, görevi devrettiğiniz kişilerin ne yapılacağından emin olmasını sağlamak için onlara zaman ayırmanız ve iletişim kurmanız gerekiyor.

3. Anlaşmazlıkları yönetin

İnsanlar farklı görüşlerde olabilir. Ancak Jackson, biriyle sert bir tartışmaya girmeden önce derin bir nefes almanızı ve sakinleşmenizi öneriyor.

Sakinliğin bulaşıcı olduğunu hatırlatan Jackson, tartışmanın iki tarafının da aynı takımda olduğunu ve aynı hedefe kilitlendiğini aklında tutması gerektiğini söylüyor:

Ortak amaç ve hedef belirlemek, özellikle aynı fikirde olmadığımız zamanlarda diyalog kumamız için temel sağlar.

4. İhtiyaç duyduğunuz şeyi paylaşın

Jackson ihtiyaç duyduğunuz konularda yardım istemekten veya bir şeyler rica etmekten korkmamanız gerektiğini söylüyor.

İletişim danışmanı, kendi aydınlanmasını uçaktayken tuvalete gitmesi gerektiğinde ve yanında oturan kişiden müsaade istemekten çekindiğinde yaşadığını belirtiyor:

Bir şeyler istemekten kelimenin tam anlamıyla rahatsız oluyordum. Ancak aydınlandım ve isteğimin rahatsızlık vereceğini düşünmek yerine, insanların yardım etmekten mutlu olacağını düşünmeye başladım.

 

Independent Türkçe, CNBC

DAHA FAZLA HABER OKU