Hacker, Tesla'da sürücüye bakan kameranın gizli amacını ifşa etti

Elon Musk kameranın geleceğin robot taksileri için olduğunu öne sürmüştü

Tesla Model 3'ün dikiz aynasındaki kamera, sürücünün kaza öncesindeki anlarda telefonuna bakıp bakmadığını bildirebiliyor (Tesla)

Bir hacker, Tesla marka binlerce yeni arabanın dikiz aynasına yerleştirilmiş kameranın, sürücülerin direksiyon arkasındayken telefon kullanıp kullanmadığını veya başka bir şekilde dikkatinin dağılıp dağılmadığını izliyor olabileceğini ortaya çıkardı.

Tesla CEO'su Elon Musk daha önce kameranın, geleceğin sürücüsüz taksilerinde vandallığı engellemek için kullanılacağını iddia etmişti; fakat son ifşa, kameranın bundansa insan sürücüleri gözlemek için geliştirildiğini gösteriyor gibi görünüyor.

"Yeşil" olarak bilinen hacker, elektrikli arabanın yazılımındaki bir dizi anahtar kelimeyi keşfetti. Bu kelimeler kameranın, kazadan önceki anlarda olayın sebebini belirlemek için, sürücünün eylemlerini algıladığının öne sürülmesine neden oldu.

Bu kelimelerin arasında "körleşmiş", "gözü kapalı", "telefon kullanımı" ve "baş aşağı" yer alıyor.

Kamera yeni Tesla Model 3 ve Model Y'lerin hepsinde var, halbuki bu modeller üç yıl önce ilk kez piyasaya sürüldüğünde Tesla bu kameraların gelecekteki bir yazılım güncellemesine kadar devre dışı kalacağını söylemişti.

t2.jpg
Model 3, Tesla'nın en uygun fiyatlı arabası (Tesla)


Nisan'da bir Twitter kullanıcısı kameranın, insan sürücünün olmadığı durumlarda yolcuların arabaya zarar vermesini engellemek için "robot taksilerde" kullanılacağı tahmininde bulunmuştu.

Twitter kullanıcısı Marty Tee "Arabanıza zarar verirlerse her şey kameraya kaydedilmiş olacak. Hasarı ödeyecekler ve muhtemelen de cezai kovuşturmayla karşı karşıya kalacaklar" demişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Musk da "Doğru" yanıtını vermişti.

Birkaç ay önce kameralar nihayet ilk kez etkinleştirildiğinde Tesla, bunun araştırma amaçlı olduğunu kullanıcılara bildirdi.

Sürücülerin onayını talep eden bir araç içi mesajında, elektrikli araba üreticisi bunun araçları gelecekte daha güvenli hale getirmeye yardım edeceğini söyledi.

"Etkinleştirilirse, Tesla bir çarpışma veya bir güvenlik durumu yaşanmadan hemen önce, mühendislerin gelecekte emniyet için özellikler ve güçlendirmeler geliştirmesine yardımcı olması için otomatik olarak görüntü ve kısa video kaydedecek" ifadesi kullanıldı.

Bu haber elektrikli araç sektöründekiler tarafından memnuniyetle karşılansa da, Tesla son keşifle ilgili yorum isteğine hemen yanıt vermedi.

Elektrikli araç blogu Elecktrek'in genel yayın yönetmeni Fred Lambert, Tesla'nın daha iyi sürücü gözetimi geliştirmesinden mutluluk duyduğunu söyledi.

"Bence bu, Tesla'nın Autopilot'unun (otomatik pilot -ed.n.) en büyük zayıflıklarından biri" diye yazdı.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU