Yunan Neo-Nazi grubu Altın Şafak için karar zamanı

Ülkenin yakın tarihe dair en önemli davasında, parti kurucusu Michaloliakos ve eski milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 68 üye yargılanıyor

Yabancı düşmanı grubun eylemleri ülke genelinde ve dünyada tepki çekiyordu (AFP)

Yunanistan'da yargılanan aşırı sağcı Altın Şafak partisi için karar zamanı geldi.

AFP'nin haberine göre, başkent Atina'da 5 yıldan fazla süren duruşmalarda savcılar, Neo-Nazi Altın Şafak partisinin, kurucusu Nikos Michaloliakos ve diğer komplocular tarafından denetlenip kontrol edilen şiddet içerikli bir suç örgütü olduğunu kanıtlamaya çalıştı.

Ülkenin son yıllardaki en önemli davasında Michaloliakos dahil eski milletvekillerinin de aralarında bulunduğu 68 parti üyesi hakkında çarşamba günü karar çıkması bekleniyor.

Kovuşturmalar, faşizm karşıtı 34 yaşındaki rapçi Pavlos Fyssas'ın Eylül 2013'te ırkçı Altın Şafak üyesi bir çete tarafından kovalanıp bıçaklanarak öldürülmesinin ardından başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Katil suçunu itiraf ederken, infiale yol açan saldırının ardından Altın Şafak'ın dayak, gözdağı ve cinayet gibi yöntemlere başvuran paramiliter bir örgüt olduğuna dair suçlamalar gündeme gelmişti.

Uluslararası Af Örgütü Avrupa Direktörü Nils Muiznieks, "Altın Şafak davası, Yunanistan'ın ceza adaleti sistemi ve bu ülkenin şiddet ve ayrımcılığa başvurup bu unsurları savunan bir grubun yol açtığı tehdidi ele alma kabiliyeti açısından ciddi bir sınav niteliği taşıyor" dedi.

Mahkemenin, Fyssas'ın öldürülmesi davasında ve Altın Şafak'ın üst düzey liderlerinin yargılanmasında bir karar vermenin yanı sıra Altın Şafak üyelerinin yer aldığı iddia edilen iki cinayet teşebbüsü için de hükmünü açıklaması bekleniyor.

Bu hadiselerden birinde, Mısırlı balıkçılar Haziran 2012'de uğradıkları saldırıda sopalarla ve metal çubuklarla dövülmeleri sonucu başlarından yaralanmış ve bu kişilerin dişleri kırılmıştı. Bir diğer olaydaysa, komünist bir sendika üyesi Eylül 2013'te saldırıya maruz kalmıştı.

Davada Mısırlıları temsil eden avukat Kostas Papadakis, en büyük meselenin "mahkemenin parti liderlerini ve mensuplarını suç örgütü kurma ve bu gruba üye olma suçundan mahkum edip etmeyeceği" olduğunu söyledi.

 

Independent Türkçe, AFP

DAHA FAZLA HABER OKU