26 ülkeden Batı'ya çağrı: Pandemi döneminde yaptırımları kaldırın

Ülkeler adına söz alan Çin Büyükelçisi Zhang Jun, devam eden yaptırımların BM Antlaşması'nı ve insan haklarını hiçe saydığını söyledi

Açıklamada, azınıkların Kovid-19 pandemisinden etkilenme oranlarının yüksek olduğuna da dikkat çekiliyor (Reuters)

Çin, İran, Kuzey Kore ve Rusya'nın da aralarında bulunduğu çok sayıda ülke, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla etkili mücadele edebilmek için, ABD'nin ve Batılı ülkelerin uyguladığı yaptırımların derhal kaldırılması çağrısı yaptı. 

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi toplantısında 26 ülke adına söz alan Çin'in BM Büyükelçisi Zhang Jun, "baskı kurmaya yönelik tek taraflı tedbirlerin" BM Antlaşması'nın ve çok taraflılık ilkesinin ihlali anlamına geldiğini vurgularken, bu tür uygulamaların söz konusu ülkelerdeki vatandaşların refahına mani olarak insan haklarını engellediğini ve sağlık hakkını ellerinden aldığını belirtti. 

Associated Press'in (AP) haberine göre, ülkelerin hazırladığı ve küresel dayanışmayla uluslararası işbirliğinin pandemiye savaşta "en önemli silahlar" olduğunun vurgulandığı ortak bildiride şu ifadeler yer aldı:

Uluslararası toplumun parçası tüm ülkelerin Kovid-19'la tam, etkili ve verimli mücadele edebilmesi için, baskı kurmaya yönelik tek taraflı tedbirlerin tamamen ve derhal kaldırılması çağrısında bulunuyoruz.

ABD, Avrupa Birliği (AB) üyeleri ya da diğer Batılı devletlerin yaptırımlarından etkilenen Küba, Venezuela, Kuzey Kore, İran, Rusya ve Suriye gibi ülkeler de açıklamaya imza atanlar arasında yer aldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Açıklamada ayrıca, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in ve BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet'in, ülkelerin pandemiyle mücadelesini zayıflatan yaptırımların kaldırılmasını talep ettiği hatırlatıldı.

Öte yandan Almanya'nın BM Büyükelçisi Christoph Heusgen mayıs ayında yapılan Suriye konulu BM Güvenlik Konseyi toplantısında, yaptırımlara ilişkin bazı açıklamalarda bulunmuştu. 

Yardımların Suriye halkına ulaştırılmasına dair AB tarafından hazırlanmış bir rehbere atıfta bulunan Heusgen, "AB yaptırımlarının, Kovid-19 salgınını engellemek için insani yardım ya da tıbbi malzeme gönderilmesini etkilemeyeceğini" iddia etmişti. 

 

Independent Türkçe, AP

DAHA FAZLA HABER OKU