ABD salgınla kıvranırken Beyaz Saray'a "muzaffer" bir edayla dönen Trump'ın verdiği mesaj tepki çekti

Dönüşünü dramatize eden bir video paylaşan Trump'ın pandemiyi hafife alan tutumunda pek bir değişiklik görülmezken, uzmanlar "Gerçekçi olalım. Kovid-19, Amerikan halkı için tam bir tehdit" diyor

ABD Başkanı Donald Trump yeni tip koronavirüs (Kovid-19) teşhisi sonrası kaldırıldığı hastaneden Beyaz Saray'a "ihtişamlı" bir törenle dönerken, halka verdiği "Korkmayın" mesajıysa salgında ağır yara alan ülkenin içinde bulunduğu tabloyla tam bir tezat oluşturdu.

Kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerine haftalar kala bulaşıcı hastalığa yakalanan Trump miting ortamlarında aktif olarak bulunamamasını Twitter hesabından yaptığı paylaşımlarla telafi etmeye çalışırken, Beyaz Saray'a geri gelişini de görkemli bir prodüksiyonla süsledi.

Kovid-19'lu ABD Başkanı'nın Beyaz Saray bahçesine inen helikopterden ayrılması ve muzaffer bir edayla personeli selamlaması çarpıcı bir müzik eşliğinde verildi.

Yaklaşık 7,7 milyon kişinin enfekte olduğu, 215 binden fazla Amerikalının da hayatını kaybettiği koronavirüs salgınını başından bu yana ciddiye almamakla suçlanan Trump'ın son paylaşımlarında da ölümcül hastalığı "Korkacak bir şey yok" yaklaşımıyla küçümsediği görüldü.

Ancak sosyal medyada paylaşılan bazı videolar, Trump'ın nefes almakta güçlük çektiğini ortaya koydu.
 


Trump'ın virüsten korkmamak gerektiğine dair kayıtsız mesajı, vakalar ülke çapında artmaya devam ederken kendi yönetiminin Amerikalıları çok dikkatli olmaya ve hastalığı kapmaktan ya da yaymaktan kaçınmak için önlemler almaya teşvik ettiği bir sırada geldi.

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Merkezi'nden Dr. David Nace, Trump'ın yorumunu değerlendirirken "Gerçekçi olalım. Kovid-19, Amerikan halkı için tam bir tehdit" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yaşlı yetişkinlerde enfeksiyonlar konusunda uzman olan Nace, insanların çoğunun, konutunda tıbbi bir birim olan ve deneysel tedavilere erişimi olan ABD Başkanı kadar şanslı olmadığını ekledi.

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi'nden Dr. Sadiya Khan da "Bu mantıksız bir mesaj. Böyle bir mesaj, yayılmayı hızlandırabilir veya daha da kötüleştirebilir" ifadesini kullandı.

Geçen hafta adaylık münazarasında Trump'la 90 dakikadan fazla zaman geçirmiş olan Demokrat başkan adayı Joe Biden ise Trump'ın iyileşmesinden dolayı mutlu olduğunu söylese de 210 binden fazla kişinin hayatını kaybetmesi konusunda endişelenecek çok şey olduğunu vurguladı.

Biden, "Umarım hiç kimse, bir sorun olmadığını söyleyen bu mesajı dinleyip öylece çekip gitmez" dedi.

Dünyayı etkisi altına alan salgının başlamasından bu yana geçen 8 ayı aşkın sürede, Trump'ın seçim öncesi ekonomiyi hareketlendirmek için virüs tehdidini önemsiz gösterme çabaları, gerek kendi partisindeki bazı Cumhuriyetçilerin gerekse Demokrat siyasetçilerin tepkisini çekmişti.

 

Independent Türkçe, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU