Pandemi gayrimenkul alışkanlıklarını değiştiriyor: Arsa-tarlaya talep yüzde 83 arttı, fiyatlar yüzde 35 yükseldi

İnsanların şehirden doğaya kaçış talebi arttıkça Türkiye genelinde arsa ve tarla yatırımları son altı ayda yaklaşık 30 kat arttı. Her yıl Türkiye’nin “en mutlu ili” seçilen Sinop, arsa talebinin en fazla arttığı il

Fotoğraf: Unsplash.com/@intparse

Pandemi nedeniyle mart, nisan ve mayıs aylarında evlere kapanan birçok kişi, 1 Haziran’da normalleşmenin başlaasıyla yatırım planlarını hayata geçirmeye başladı. 

Özellikle evden çalışabildiğinin farkına varan kişilerin hayatlarını şehirlerden, doğaya yakın bölgelere taşıma kararı almasıyla arsa satışları da hız kazandı. 

Dünya Gazetesi’nin derlediği verilere göre Türkiye çapında geçen yılın haziran, temmuz ve ağustos aylarında 46 milyar liralık arsa satışı yapılırken, bu yıl aynı dönemde satışlar, 89 milyar liraya ulaştı. Bu satışların en yükseği 15,3 milyar lira ile İstanbul’da oldu. İstanbul’u 7,5 milyar lira ile Ankara, 5,6 milyar lira ile İzmir izledi. 

Gayrimenkul Borsası A.Ş.’nin (GABORAS) verilerine göre özellikle bu yılın haziran ve ağustos ayları arasında bir önceki yılın aynı dönemine göre arazi talepleri ortalama yüzde 83 yükseldi. Arsa değerleri ise ülke genelinde ortalama yüzde 35 arttı. 

Arsalara gösterilen rağbette başı çeken il, yüzde 295 artışla Sinop oldu. Sinop’u yüzde 242 artışla Kilis ve yüzde 238 artışla Kırıkkale’nin izledi. 

Arsa fiyatlarının en hızlı yükselişi yaşadığı ile ise yine Sinop (Yüzde 82). Sinop’u yüzde 79 ile Yozgat, yüzde 75 ile Ardahan ve yüzde 70 ile Tunceli takip etti. 

Dünya Gazetesi’nden Leyla İlhan’a konuşan Gaboras Genel Müdürü Kurtuluş Altun, arsa fiyatlarının en fazla arttığı ilk 20 ile bakıldığında neredeyse tamamına yakınının yazlık, kıyı ve kırsal bölgelerden oluştuğunu söyledi. 

Altun, en fazla yükselişin yaşandığı 20 il içinde en altta kalan Bayburt’ta bile yüzde 50’ye yakın bir yükseliş görüldüğünü belirtti. 

Kentli yaşam biçiminden kırsal yaşam biçimine geçiş ve daha geniş alanlara gösterilen rağbetin devam edeceğini kaydeden Altun, artan talep ve gerçekleşen satış işlemlerine bağlı olarak, sene sonuna kadar arsa değerlerinde ortalama yüzde 6 ila yüzde 10'luk artış potansiyeli görüldüğünü aktardı.

Arsada potansiyeli yüksek olan iller 

Kurtuluş Altun, işlem hacmi ve değer artış potansiyeli olan illeri şöyle sıraladı: 

- Akdeniz bölgesinden Adana, Antalya ve Burdur

- Doğu Anadolu bölgesinden Bitlis, Erzincan ve Malatya

- Ege bölgesinden Denizli, İzmir ve Kütahya

- Güney Doğu Anadolu bölgesinden Batman, Diyarbakır ve Gaziantep

- İç Anadolu bölgesinden Çankırı, Karaman ve Niğde

- Karadeniz bölgesinden Düzce, Karabük ve Sinop

-  Marmara bölgesinden Bilecik, Kocaeli ve Tekirdağ

10 dönümün altındaki arsalara da ilgi artıyor

Tapu.com Kurucusu ve CEO’su Emre Erşahin de insanların evde kaldıkça doğaya olan dönüş ve gıda tüketimin artmasının küçük yatırımcıları dahi arsa alımına yönlendirdiğini söyledi. 

Özellikle mayıs ayında arsa satışlarının normal dönemin üç katı kadar arttığını belirten Erşahin, şunları söyledi: 
 

Haziran ayında konut kredileri faiz oranlarındaki indirimler nedeniyle ilgisini kaybetse bile arsaya talep yıllık ortalamanın hâlâ iki katı olarak devam ediyor. 

Yıl sonunda özellikle şirketlerin arsa yatırımı artacağı için arsa-tarla taleplerinin bu yıl geçmiş yıllara göre çok daha yüksek tamamlanmasını bekliyoruz. 

Ege Bölgesi’nde talep zaten yoğun. Koronavirüs sebebiyle özellikle İç Anadolu’da da tarlaya talep arttı. Hatta özellikle tarıma uygun 10 dönüm altı tarlaların talebinin arttığını söyleyebiliriz. Şehirden kaçışla doğru orantılı tarla talebi arttıkça da, fiyatlar yükselmeye devam edecek. 


Tarlanın fiyatı, konut arsasından daha fazla arttı

Teknoloji odaklı gayrimenkul değerleme ve lokasyon analizi platformu Endeksa.com’un verilerine göre de Türkiye genelinde konut imarlı arsa fiyatları son bir yılda yüzde 21, arazi fiyatları ise yüzde 25 seviyesinde artış gösterdi. 

Dünya Gazetesi’ne konuşan Endeksa Kurucu Ortak & Genel Müdürü Görkem Öğüt, Türkiye genelinde arsa metrekare satış fiyatının 548 liraya; tarla, bağ, bahçelerin metrekare satış fiyatının ise 45 liraya çıktığını ifade etti. 

Öğüt, gelecek bir yılda Türkiye genelinde konut imarlı arsa fiyatlarında yüzde 4, arazi fiyatlarında ise yüzde 2 artış beklendiğini kaydetti.

Sadece İstanbul’da 109 bin arsa/tarla satıldı 

ProjEkspert Gayrimenkul Kurucusu Emel Akbaş İdikut’un aktardığına göre Türkiye genelinde arsa ve tarla yatırımları son altı ayda yaklaşık 30 kat arttı. Talebin en çok yoğunlaştığı iller İzmir, Çanakkale, İstanbul, Bursa, Balıkesir, Edirne oldu. 

Fiyatların Çanakkale'de köprü yatırımının da etkisiyle yüzde 50'lerin üzerinde, İstanbul-İzmir otoyol projelerinin etkisi ile İzmir'de yüzde 35'in üzerinde artış gösterdiğini söyleyen İdikut, Gaboras verilerine göre sadece İstanbul'da 2020 yılı başından beri 109 bin 524 adet arsa/tarla satış işlemi gerçekleştiğini kaydetti. 

Bundan sonraki süreçte kıyı bölgelerinin arsa yatırımı açısından her zaman revaçta olmaya devam edeceğini belirten İdikut, onun haricinde çiftlik ve sanayi yatırımları açısından da bölgesel değişiklikler olabileceğini söyledi.


Independent Türkçe, Dünya 

DAHA FAZLA HABER OKU