ABD başkanlık seçimlerini ertelemek neden artık iyi bir fikir olabilir?

Başkanlık makamına olabileceklerle seçimin kendisine olabilecekler arasında keskin bir fark var

ABD Başkanı'nın ve eşi Melania Trump'ın koronavirüs testinin pozitif çıkması dünya gündemine bomba gibi düştü (Reuters)

Başkan ve First Lady için gerçekten çok üzülmek ve iyileşmelerini dilemek için ateşli bir Donald Trump destekçisi olmanıza gerek yok.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu pandemi sırasında Kovid-19'a yakalanan diğer pek çok kişi gibi Trump'ın aile üyeleri ve arkadaşları da çaresizce endişelenecek ve hiç kimse geleceğin ne getireceğini bilemez. Adalet, başkanlık seçimlerinin birkaç hafta da olsa ertelenmesine yönelik hazırlıkların yapılmasını gerektiriyor.

Seçiciler Kurulu'nun resmen toplanacağı 14 Aralık'a kadar sonucun yasal olarak belirlenmesi gerekiyor. Ya seçimin ya da seçiciler kurulu toplantısının tarihinin değiştirilmesi için Kongre’nin eylemine ihtiyaç var.

Postayla oy kullanımına dair endişeler abartılı ve partizancaydı, bir adayın (muhtemelen her ikisinin de) sağlığı ve yaşama kabiliyeti rekabetin demokratik meşruiyeti için gerçek bir tehdit. Durum emsalsiz.

Başkanlık makamına olabileceklerle seçimin kendisine olabilecekler arasında keskin bir fark var. Başkanlığa ne olacağına dair prosedür aslında çok açık. Seçim günündeki herhangi bir hareket, Anayasa’nın bir başkanlık döneminin başlangıç ve bitişi konusunda net olduğu gerçeğini değiştirmiyor.

Birleşik Devletler Anayasası'nın 25. kanun değişikliği, bir başkanın kalıcı veya geçici olarak iş yapamaz hale gelmesi durumunda ne olacağını net ayrıntılarıyla ortaya koyuyor. Başkan Yardımcısı Mike Pence, başkan vekili ya da başkan olarak başkanlık görevlerini üstlenir. Bu geri döndürülebilir niteliktedir. Bu, başkanın resmen talep etmesi durumunda gönüllülük esasına göre ya da koşullara bağlı olarak Kongre veya kabinenin karar vermesi yoluyla gerçekleşebilir.
 


Öyle ya da böyle, yürütme organı bazı belirsizlikler ve kaçınılmaz aksaklıklarla da olsa faaliyetini sürdürecektir. 25. Anayasa Değişikliği seçim sürecini etkilemez, ikisi farklı etkenlerdir.

Trump sağlığına kavuşur ve seçimi kazanırsa, o zaman bu kriz kendiliğinden çözülür. Sağlıklıysa ve kaybederse sonuca meydan okuyacağının sinyalini verdi, bu da zaten açık. Aynı şey Biden zaferi için de geçerli. Ama Trump iş yapamaz durumdaysa ancak hâlâ oy pusulasındaysa ve kazanırsa, o zaman ne olacak?

Cumhuriyetçi Ulusal Komite (RNC), koşulların değişmesi halinde oy pusulasında Trump'ın isminin yazıp yazmayacağına karar verme gücüne sahip olduğu için bu olasılık dışı. RNC kurallarına göre, komite yönetimi seçim tarihini değiştirmeye gerek duymadan Trump’ın yerine oy pusulasına başkasını koyabilir. Bu nedenle, önümüzdeki 10 günde Başkan'ın toparlanma sürecindeki ilerleme, bunun belirlenmesine katkı sağlayacak. Birleşik Krallık'ın Boris Johnson'da tanıklık ettiği gibi, önceki güçlü sağlık durumu ve inatçı tavrı hızlı iyileşmenin garantisi değil.

Elbette Joe Biden'ın de enfekte olma ihtimali var, bu daha da kaotik bir durum yaratma potansiyeli taşıyor. Zaten olağanüstü koşullarda yapılacak olan başkanlık seçimi özgür ve adil olmalı, seçmenler Beyaz Saray'a kimi yerleştirdiklerini bilmeli.

Örneğin, Trump'ı desteklemeyi asla düşünmeyen ama Cumhuriyetçilerin biletinde adı en üste yazılsa başkanlık için Pence'e oy verecek seçmenler olacaktır. Sayıları, Biden'ın Trump karşısındaki mevcut anket liderliğini tersine çevirmeye yetecek kadar yüksek olabilir.

Bu demokratik zorunluluk sonuçta galip çıkacak. Trump herkesin hemen uğraşması gereken normale hızla dönüşü başaramazsa, o zaman tüm bahisler kapanmalı.

 

independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU