Dünyanın en büyük ikinci sinema zinciri, Birleşik Krallık ve ABD’deki tüm salonlarını kapatıyor

Dünyanın en büyük ikinci sinema zinciri Cineworld, Birleşik Krallık ve ABD’deki tüm salonlarını kapatacağını açıkladı. Kararla birlikte 45 bin kişi işsiz kalabilir.

Fotoğraf: AFP

Koronavirüs nedeniyle sinemalara gidilememesinin sektörü olumsuz etkilemesi nedeniyle, dünyanın en büyük ikinci sinema zinciri Cineworld, bir hafta içerisinde Birleşik Krallık ve ABD’deki tüm salonlarını kapatmaya başlayacak. 

Şirketten yapılan açıklamada ABD’deki 536, Birleşik Krallık’taki 127 salonun 8 Ekim itibarıyla kapatılacağı duyuruldu. Kararla birlikte yaklaşık 45 bin kişinin işsiz kalması bekleniyor. 

Sky News’a konuşan Cineworld CEO’su Mooky Greidinger operasyonun en az iki ay süreceğini söyledi ve “Eldeki likiditeye bakıldığında, açık olduğumuzda, kapalı olduğumuzdan çok daha fazla kan kaybediyoruz” ifadesini kullandı. 

Greidinger, Patty Jenkins'in yönettiği, Gal Gadot’un başrolünde oynadığı “Wonder Woman 1984″ adlı filmin Noel’de gösterime gireceğini söyledi. 

Şirketin açıklamasının ardından, Amerikan borsalarının açıldığı ilk 10 dakikada Cineworld hisseleri yüzde 60 değer kaybetti. 

Uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P, cuma günü yayımladığı raporunda, Cineworld’un en yakın rakibi, Odeon sinemalarının sahibi AMC Entertainment’ın elindeki likiditenin altı ay içerisinde tükenebileceğini belirtmişti. 

Sosyal mesafe kuralları ve karantinalardan ağır etkilenen eğlence sektöründe son olarak Walt Disney, 28 bin kişinin işine son verebileceklerini duyurmuştu. Bu kişilerin çoğu, ABD’deki eğlence parklarında görev yapanlardan olacak. 

Uzun süren karantinanın ardından Cineworld, kapılanı temmuzda açmış ancak son James Bond filmi “No Time To Die” (Ölmek İçin Zaman Yok) ve Marverl’in “Black Widow” (Kara Dul) gibi gişe yapacak filmlerinin yayın tarihinin ertelenmesi nedeniyle ciddi zarar etmişti. 
 

james bond reuters
Nisanda gösterime girmesi beklenen son James Bond filmi “No Time To Die” (Ölmek İçin Zaman Yok), iki kez ertelendi/ Fotoğraf: Reuters


Şirketten yapılan açıklamada “Sinemaya geri dönmeleri için reklam gücü yüksek filmler gerekli. Yeni film gösterimleri olmadan Cineworld, ABD ve Birleşik Krallık’ta müşteri kazanamaz” denildi. 

"Sektörün 500 milyon dolara ihtiyacı olabilir" 

Citigroup analisti Natasha Brilliant, pazartesi günü müşterileriyle paylaştığı notta Londra borsasında işlem gören Cineworld’un 200 ila 300 milyon dolarlık fon bulmak için tüm imkânları deneyeceğini söyledi. 

Kapalı kalmanın devam etmesi durumunda Ocak 2021’den sonra yeni fon ihtiyacı doğacağını da hatırlatan Brilliant, miktarın 500 milyon dolara kadar çıkabileceğini söyledi ve ekledi: Endişemiz, bu finansmanın hatırı sayılır bir maliyetle gelmesi. 

Sendika: Bu durumdan film dağıtım şirketleri sorumlu 

Cineworld çalışanlarını savunan sendika BECTU ise kararla ilgili olarak film gösterimlerini erteleyen dağıtımcı şirketleri suçladı. 

BECTU Başkanı Philippa Childs, “Sinemalar şu anda güvenli şekilde işleyebilir. Kararın mesuliyeti, ileride daha fazla para kazanma umuduyla gişe yapacak filmleri erteleyen dağıtımcılara aittir. Bu bir dar görüşlülüktür. Eğer diğer sinemacılar da Cineworld’ü izlerse, altı ay içerisinde sektörün çalışıyor halde olması çok zor” dedi. 



Independent Türkçe, CNBC, Bloomberg 

DAHA FAZLA HABER OKU