İran'da idama mahkum edilen gencin babası psikolojik baskıya dayanamayıp intihar etti

26 yaşındaki Emir Hüseyin Muradi dahil üç eylemci hakkında verilen karar uluslararası çapta tepki toplamıştı

Emir Hüseyin Muradi adlı öğrenci geçen yıl ülke genelinde gerçekleşen protestolara katılmıştı (Uluslararası Af Örgütü)

İran'da Kasım 2019'da gerçekleştirilen yönetim karşıtı eylemlere katıldığı için idam cezasına mahkum edilen Emir Hüseyin Muradi isimli gencin babası intihar etti.

Jerusalem Post'un İranlı İmtidad internet sitesine dayandırdığı haberde, baba Muhammed Muradi'nin 28 Eylül'de evinde yaşamına son verdiği belirtildi.

Muradi'nin eşi siteye yaptığı açıklama "Hayatına son vermeden önce sürekli oğlu hakkında konuşuyor, bir gün hep birlikte yeniden aynı sofraya oturmayı umut ediyordu" dedi.

Tahran'daki bir devrim mahkemesi, güvenlik güçleri tarafından tutuklanan 26 yaşındaki Emir Hüseyin Muradi'yi idama mahkum etmişti.

Gencin kötü şöhretli Evin Cezaevi'nde hücre hapsi sırasında acımasızca işkence gördüğü iddia edilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İmtidad sitesi, baba Muradi'nin ölüm nedeninin "oğlunun idam edilecek olmasına dair yaşadığı yüksek seviyede psikolojik baskı, belirsizlik ve kaygı" olduğunu yazdı.

Anne Muradi, "eşinin intiharından saatler sonra güvenlik güçlerinin yanı sıra devlete bağlı radyo ve TV kuruluşlarından bazı gazetecilerin evlerine geldiğini, basın mensuplarının röportaj yapmak istediğini" anlattı.

Radio Farda'ya göre İranlı insan hakları aktivisti Mehdi Mahmudiyan, "güvenlik güçlerinin Muradi'nin evine gitmesinin aileden zorla itiraf alma amacını taşıdığını" ileri sürdü.

Ülke genelinde düzenlenen eylemlere katıldığı gerekçesiyle tutuklanan Muradi'nin yanı sıra Said Temcidi ve Muhammed Recebi isimli gençler hakkındaki idam kararı şubat ayında açıklandıktan sonra uluslararası çapta ses getirmişti.

Muradi, "İran İslam Cumhuriyeti'ne karşı hareket etme niyetiyle mala zarar verme ve kundakçılık konusunda işbirliği yapma" suçuyla yargılanmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) insan hakları uzmanları 16 Temmuz'da yaptıkları açıklamada, üç protestocu hakkında verilen idam cezasını şiddetle kınamış ve bu kararların iptal edilmesi çağrısında bulunmuştu.

Uzmanlar ayrıca, üç eylemcinin itiraf almak için işkence gördüğünü ve bu itirafların daha sonra kendilerine karşı "haksız" davalarda kullanıldığını bildirmişti.

Gerek İran içinde gerekse yurtdışında yükselen tepkilerin ardından üç protestocunun avukatları 19 Temmuz'da Yüksek Mahkeme'nin müvekkillerinin davasını yeniden gözden geçirmeyi kabul ettiğini açıklamıştı.

 

Independent Türkçe, Jerusalem Post, Radio Farda

DAHA FAZLA HABER OKU