Bilim insanları cırcır böceklerinin ilk kez ne zaman cırladığını buldu

Araştırmacılar böceklerin çevresel etkilerini kavramak için önce evrimlerini anlamamız gerektiğini düşünüyor

Çekirge ve cırcır böceklerinin bulunduğu böcek ailesini inceleyen araştırma, Nature Communications isimli akademik dergide yayımlandı (Pixabay)

Uluslararası bir araştırma ekibi, çekirge ve cırcır böceklerinin bulunduğu böcek ailesindeki (Orthoptera, düz kanatlılar) sese dayalı iletişimin nasıl evrimleştiğini inceledi.

Hollanda’daki Wageningen Üniversitesi’ne göre cırcır böcekleri, 300 milyon yıl önce bu ailede iletişim kuran ilk türler oldu. 

Üniversiteden Dr. Sabrina Simon, “Böcekler karasal ekosistemlerde yaşamsal bir konuma sahip” dedi ve ekledi:

Böceklerin ekosistemleri nasıl etkilediği, sürdürdüğü ya da tehlikeye soktuğunu ve sayıları azalırsa veya hatta ortadan kalkarlarsa neler olacağını anlamak için öncelikle tür açısından neden bu kadar zengin olduğunu ve nasıl evrimleştiğini anlamamız gerekiyor.

Düz kanatlılar; cırcır böcekleri, çayır çekirgeleri ve diğer çekirgeler gibi alt gruplarıyla yüksek evrimsel, ekolojik ve ekonomik öneme sahip etkileyici bir böcek grubu. Ayrıca hayvanların kullandığı sesli iletişimin başlıca örneklerini oluşturuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bu böceklere dair geniş bir genomik veri kümesi kullanan araştırma ekibi, cırcır böceklerinin bilindik seslerini ilk kez 300 milyon yıl önce deneyimlediklerini keşfetti. Ancakaraştırmacılara göre bu sese özelleşmiş ve adanmış duyma organları sonradan evrimleşti. Ses üretimi aslında titreşimlerle ürküttükleri düşmanlara karşı bir savunma mekanizması işlevi gördü. Sonrasında bu kabiliyet, üremede ağırlıklı bir rol oynamaya başladı.

Böcekler hayvanlar arasında tür çeşitliliği en yüksek gruplardan biri. Neredeyse her ekosistemde önemli yer tutuyorlar ancak sayıları hızla azalıyor. Böcek türleri iklim değişikliği sonucunda daha istilacı hale geliyor ya da ortadan kayboluyor. Bu durum ekosistemler ve nihayetinde insanlar üzerinde büyük etkiye sahip.

Simon, “Bu şaşırtıcı düzeyde başarılı hayvan grubunun evrimsel geçmişini anlamamız gerekiyor” dedi ve ekledi:

Onları anlamak gündelik, ekonomik yaşantımız için de önemli çünkü böcek türleri azaldığında veya hatta ortadan kalktığında neler yaşanacağını ancak böyle kavrayabiliriz.


Wageningen Araştırma Üniversitesi

Independent Türkçe için çeviren: Umut Can Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU