ABD'de tartışılan senaryo: Kovid-19’a yakalanan Trump, seçim öncesi veya sonrası yaşamını yitirirse ne olacak?

Kovid-19 testi pozitif çıkan ABD Başkanı Trump için kötü senaryolar konuşulmaya başladı. Trump’ın seçim öncesi ve sonrası ölmesi durumunda sürecin nasıl işleyeceği soruları gündeme oturdu

Fotoğraf: Reuters

ABD Başkanı Donald Trump ve eşi Melania Trump'ın yeni tip koronavirüse (Kovid-19) yakalanmasının ardından, ABD'de kritik sorular gündeme oturdu.

Trump, "Bu gece First Lady ve benim Kovid-19 testimiz pozitif çıktı. Karantina ve iyileşme sürecine hemen başlayacağız. Bu süreci beraberce atlatacağız" ifadeleriyle koronavirüse yakalandığını açıkladı.

Bu açıklamanın ardından ABD kamuoyunda tartışmalar başladı.

Tartışmalarda öne 3 kötü senaryo çıktı.

Trump'ın durumu ağırlaşırsa ne olacak?

Beyaz Saray yetkilileri, Trump'ın şu anda "hafif" belirtiler gösterdiğini ve görevinin başında olduğunu belirtse de, ABD kamuoyunda "Trump'ın durumu ağırlaşırsa ne olacak?" sorusu gündeme geldi.

ABD Anayasasının 25. ek maddesinde, başkanının görevini yerine getiremeyecek bir sağlık sorunu yaşadığında ne yapılması gerektiğine dair şunlar bildiriliyor:

Başkan, Senato ve Temsilciler Meclisi yönetimine, yazılı bir şekilde görevini yerine getiremeyeceğini bildirirse, aksini bildirene kadar başkanın görevini 'Başkan Vekili' sıfatıyla, Başkan Yardımcısı yürütür.

74 yaşında olması sebebiyle Kovid-19 bağlamında "risk grubunda" bulunan Trump, bir şekilde görevini yerine getiremeyeceğini Kongreye bildirirse, bu durumda Başkan Yardımcısı Pence'in, "Başkan Vekili" görevine gelmesi ve Trump'ın görevini yürütmesi öngörülüyor. Pence'in de bu görevi sürdüremeyeceği bir senaryoda ise yasaya göre, başkanlığa vekalet edecek isim olarak Temsilciler Meclisi Başkanı olan kişinin (Nancy Pelosi) adı geçiyor.

Trump, seçimden önce yaşamını yitirir ya da görevini yapamayacak hale gelirse ne olacak?

Trump'ın 3 Kasım'daki seçimlerden önce görevini yapamayacak hale gelmesi ve en kötü senaryoda yaşamını kaybetmesi durumunda, Cumhuriyetçi Parti Ulusal Komitesi (RNC) başkanlık için yeni bir aday belirleme hakkına sahip.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

RNC'nin 168 üyesi partinin yeni adayını belirleyebilir, ancak şu anda Trump'ın saf dışı kalması durumunda partinin yerine Trump'ın başkan yardımcısı Mike Pence'i aday göstermesi en kuvvetli olasılık olarak değerlendiriliyor.

Ancak seçime kısa bir süre kaldığı hesaba katılırsa, ön seçim sürecini halihazırda başlatmış ya da seçmenlerin adresine oy pusulalarını göndermiş birçok eyalette, oy pusulaların üzerinden Trump'ın ismini kaldırmak mümkün olmayacak.

Bu durumda, Trump için kullanılan oyların da Cumhuriyetçi Parti'nin göstereceği yeni adayın hanesine yazılması söz konusu olabilir.

Trump, seçimden sonra, yemin töreninden önce yaşamını yitirir ya da görevini yapamayacak hale gelirse ne olacak?

Kötü senaryo olarak konuşulan başka bir konu ise Trump'ın 3 Kasım'dan zaferle çıkması ancak 20 Ocak 2021'deki yemin töreninden önce görevini yapamayacak hale gelmesi ya da yaşamını yitirmesi.

ABD Anayasası'nın 20. ek maddesine göre, seçilmiş bir başkanın görevine gelmeden önce yaşamını yitirmesi ya da görevini yapamayacak hale gelmesi durumunda, bu başkanın yardımcı adayı başkanlık görevine geliyor.

Eğer başkan yardımcısı bu görevi yürütmek istemezse yerine başka bir aday gösterip, 20 Ocak'taki yemin töreninden sonra görevinden ayrılabiliyor.

Beyaz Saray: İşinin başında kalacak bir başkanımız var

Öte yandan Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Mark Meadows, yaptığı açıklamada Trump’ın hafif belirtiler gösterdiğini ancak hala görevinin başında olduğunu ifade etti. 

Trump çiftinin moralinin yerinde olduğunu belirten Meadows, "Trump hafif semptomlar gösteriyor. Ancak işinin başında. Bu sabah bana sorduğu ilk soru ekonominin durumu ve Kongrede yapılan teşvik paketi görüşmeleriydi. Sadece işinin başında olan değil, işinin başında kalacak bir başkanımız var" dedi.

 

Independent Türkçe, AA

DAHA FAZLA HABER OKU