Trump'ın Kovid-19 olması Amerikan basınında nasıl yankılandı?

ABD basını, koronavirüsün etkilerini küçümsemeye çalışan Trump'ın kendisinin hasta olmasını eleştirel ifadelerle duyurdu

Trump'ın virüse yönelik tutumu 9 Mart tarihli New Yorker kapağında böyle eleştirilmişti (Brian Stauffer/New Yorker)

Küresel salgın, ABD Başkanı'nı da vurdu. Bu önemli duyuruyu sıklıkla kullandığı Twitter hesabından yapan Donald Trump, kendisiyle birlikte eşi Melania Trump'ın da yeni tip koronavirüs testinin pozitif çıktığını açıkladı.

Trump, "Bu gece First Lady ve benim Kovid-19 testimiz pozitif çıktı. Karantina ve iyileşme sürecine hemen başlayacağız. Bu süreci beraberce atlatacağız" ifadesini kullanırken kendisini pandemiye karşı yeterli önlemleri almamakla suçlayan Amerikan basını bu haberi de eleştirel ifadelerle gördü. 


ABD Başkanı'nın yeniden seçilme umudunun koronavirüs ve neden olduğu ekonomik durgunluk nedeniyle azaldığını hatırlatan Washington Post gazetesi, seçime doğru pek çok miting düzenleyerek küresel salgının etkilerinin azaldığını göstermeyi hedefleyen Trump'ın bunu yapamayacağını belirtti. Prestijli gazete, 74 yaşındaki Trump'ın katıldığı pek çok etkinlikte maske takmadığını da vurguladı. 

New York Times'sa daha perşembe günü "Koronavirüsün sonu gözüküyor" diyen ABD Başkanı'nın küresel salgının etkilerini sıklıkla küçümsediğini anımsattı. Trump'ın da hasta olmasının oylarını azaltabileceğini işaret eden gazete, oy kampanyasını siyahilere yönelik polis şiddetinin protesto edildiği gösterilerin neden olduğu kargaşa ve Demokrat Parti'yle yaşanan çekişmeler üzerine kurmak isteyen ABD Başkanı'nın elinin zayıfladığını öne sürdü. 

Trump'ın açıklamasının ardından borsalarda düşüş görüldüğünü bildiren CNN International'a konuşan Dr. Sanjay Gupta, ilk bilgilere göre Beyaz Saray'da karantinaya giren Başkan ve eşinin semptom göstermediğine inandığını söyledi. Yaşı ve sağlık sorunlarının Trump'ı hastalığa karşı savunmasız bırakabileceğini ifade etti. 

Wall Street Journal, rakibi Joe Biden'la canlı yayında tartışan Trump'ın iki hafta sonraki ikinci münazaraya katılamayabileceğini anımsattı. ABD'de virüsü kapan 7 milyon 300 bine yakın kişiden yaklaşık 208 bininin öldüğünü hatırlatan gazete, Trump'ın rakibiyle maske taktığı için alay etmesinin de altını çizdi. 

WSJ, başkanın sağlık durumunun kötüleşmesi halinde yetkilerinin geçici olarak yardımcısı Mike Pence'e aktarılabileceğini de bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

NBC News'e konuşan Dr. Vin Gupta, Trump'ın gerekli önlemler alınmadığı için hasta olduğunu belirterek "Bu durum kaçınılmaz değildi. Maske yok, sosyal mesafe yok, ne olmasını bekliyorlardı?" dedi. 

Fox News kanalının internet sitesindeyse, Trump'ı eleştiren ünlü isimlerin dahi geçmiş olsun dileklerinde bulundukları belirtildi. 

"Aşırı sağın haber platformu" olarak bilinen Breitbart News de Trump'ın "Bu süreci beraberce atlatacağız" sözlerini manşete taşıyarak hastalığa karşı birlik vurgusu yaptı.

Newsweek dergisinin internet sitesinde dünya liderlerinin Trump için yayımladığı mesajlar yer aldı. Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Pakistan Başbakanı İmran Han, Polonya Başbakanı Andrzej Duda, Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, Tayvan lideri Tsai Ing-wen gibi isimlere haberde yer verildi. 
 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU