El Chapo, Unabomber ve Assange: ABD'ye iade edilirse en kötü cezaevine gönderilecek

Yüksek güvenlikli hapishanede dünyaca tanınmış bazı tutuklular bulunuyor

Yargı süreci devam ederken bir yandan da Julian Assange'ın serbest bırakılması yönünde kampanyalar yürütülüyor (Reuters)

Birleşik Krallık'ta (BK) tutuklu bulunan WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'ın ABD'ye iadesi halinde hangi cezaevine gönderilebileceğine dair ihtimaller netleşmeye başladı.

Fox News kanalının haberine göre New York Islah Merkezi'nde bir dönem gardiyanlık yapmış olan Maureen Baird, BK'nin başkenti Londra'da görülen davada verdiği ifadede, ABD'ye gönderilmesi durumunda Assange'ın muhtemelen Kolorado eyaletindeki yüksek güvenlikli ADX Florence Cezaevi'ne gönderileceğini söyledi.

Baird, Kolorado'daki bu cezaevinin "sağlık durumunda ciddi bir değişim olmadığı sürece" Assange'ın cezasını çekmek üzere gönderilebileceği "tek yer" olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ebu Hamza adıyla da tanınan ve terör suçlamasıyla 2012'de BK'den ABD'ye iade edilen Mustafa Kamil Mustafa'nın durumunu örnek veren Baird, iki kolu kesik ve bir gözü görmeyen bu hükümlünün iade sonrası ADX'te özel bir güvenlik biriminde 5 yıldır tutulduğunu hatırlattı.

Öte yandan ABD'nin en kötü şöhretli hapishanesi olarak bilinen bu yerde, "Unabomber" lakaplı Ted Kaczynski, Meksikalı uyuşturucu baronu Joaquin "El Chapo" Guzman, 1993 Dünya Ticaret Merkezi saldırılarının arkasındaki isim olan Remzi Yusuf ve 11 Eylül 2001'deki saldırılarla ilgili ABD'de tutuklu tek kişi olan Zekeriya Musavi gibi isimler de tutuluyor.

Amerika ordusuna ait gizli belgeleri yayımladığı gerekçesiyle toplamda 175 yıla kadar hapis istemi gerektiren suçlardan yargılanan ve şu an Londra'nın doğusundaki Belmarsh Cezaevi'nde tutulan 49 yaşındaki Assange'ın sağlık durumunun kötüleştiği belirtiliyordu.

Assange'ın ABD'ye iadesinin, koronavirüs pandemisiyle verilen aranın ardından bu hafta gerçekleşen duruşmalarda tartışılması bekleniyor.

 

Independent Türkçe, Fox News

DAHA FAZLA HABER OKU